Indija kupuje turske brodove za potporu

Indijsko državno brodogradilište Hindustan Shipyard Limited (HSL) i konzorcij pet turskih brodograditelja TAIS potpisali su ugovor vrijedan 2,1 milijarde dolara kako bi zajedno dizajnirali i izgradili pet plovila za potporu istisnine 45 000 tona za Indijsku ratnu mornaricu. Turski konzorcij pobijedio je na natječaju za projektiranje, gradnju i dostavu pet brodova u svibnju prošle godine, no službeni ugovor potpisan je tijekom veljače.

Sukladno ugovoru, TAIS će: modernizirati lokalno brodogradilište i dizajn brodova, davati inženjerske usluge, planirati i upravljati proizvodnjom, pripremiti specifikaciju brodograđevnog materijala te glavne brodograđevne opreme.

Plovila za potporu osiguravat će gorivo, hranu, streljivo i pričuvne dijelove za radne i borbene skupine Indijske ratne mornarice u klasičnim vojnim i operacijama potpore civilnim strukturama. Prema inicijalnim planovima, izgradnja prvog broda trebala bi početi krajem 2020., a njegova isporuka mornarici 2024. godine. Međutim, zbog odgoda potpisivanja konačnog ugovora, termini će se vjerojatno pomaknuti.

Maja PTIĆ GRŽELJ (Ilustracija: TAIS)