Jamci sigurnosti na moru

Cilj zajedničke obuke specijalnih snaga SAD-a i RH razmjena je iskustava i znanja, uspostava partnerskih odnosa i povećanje interoperabilnosti, kroz zajedničko uvježbavanje pojedinačnih i timskih zadaća, do integracije sposobnosti u namjenski organiziranu grupu specijalnih snaga SOMTG

Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga ponovno su bili domaćini zajedničke obuke hrvatskih i američkih specijalnih snaga, poznate kao Joint Combined Exchange Training (JCET). Riječ je o obuci koju američke specijalne snage koriste od 1970-ih, kako bi se upoznale s dodijeljenim područjima potencijalnih operacija te razvile partnerske odnose s lokalnim snagama. Cilj zajedničke obuke specijalnih snaga SAD-a i RH razmjena je iskustava i znanja, uspostava partnerskih odnosa i povećanje interoperabilnosti, kroz zajedničko uvježbavanje pojedinačnih i timskih zadaća, do integracije sposobnosti u namjenski organiziranu grupu specijalnih snaga (Special Operations Maritime Task Group – SOMTG). Obuka se provodila cijeli ožujak, a ekipa Hrvatskog vojnika imala je priliku sudjelovati na jednom dijelu kad je prikazana vježba u kojoj su pripadnici hrvatskih i američkih specijalnih snaga proveli VBSS (Visit, Board, Search, Seizure), odnosno zauzeli su trajekt u pokretu i stavili ga pod kontrolu. Vježbu je pratio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić kao i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid. Prije početka vježbe prezentirane su im sposobnosti pomorske grupe hrvatskih specijalnih snaga te cilj cijelog uvježbavanja.

Uspješna pretraga

Dolaskom u trajektnu luku Valbiska ukrcali smo se na trajekt koji je prema scenariju otela teroristička skupina, a zadaća pomorskih specijalnih snaga bila je presresti ga i zauzeti, te izdvojiti osobe visoke vrijednosti protivničke skupine te ih prebaciti na zaštićenu lokaciju. Nakon 20-ak minuta ugodne vožnje, okruženi nestvarnim prizorima otoka Krka, uočili smo tri brodice u daljini kako se približavaju. Dvije brodice ubrzo su se spojile jureći naš brod u pokretu, a treća je pružala vatrenu potporu po potrebi s veće udaljenosti. Kad su se približili brodu, timovi specijalnih snaga počeli su se uspinjati na njega. Unatoč morskim valovima koji su otežavali penjanje, uspješno su se prebacili na brod i uputili se u pravcu brodskog mosta i strojarnice odakle su uspješno zaustavili brod i ugasili motore. Nakon toga, timovi specijalnih snaga izvršili su pretragu broda i našli osumnjičene pripadnike protivničke skupine, te se s njima prekrcali natrag na brodice putem ukrcajne rampe, a brod je dobio zapovijed vratiti se u matičnu luku gdje će ga dočekati službe sigurnosti.

VBSS (Visit, Board, Search, Seizure) pokrata je koja se koristi za taktike približavanja i ukrcaja na plovilo kako bi ga se pregledalo, kao i moguće zapljene krijumčarenih stvari ili zarobljavanje sumnjivaca. Sami smo se uvjerili da je takva operacija iznimno zahtjevna i opasna jer uvijek postoji mogućnost da nepovoljni vremenski uvjeti ili manevriranje broda koji se opire ukrcaju otežaju ili onemoguće cijelu aktivnost upada na brod. To je i razlog zašto ovakav tip operacije izvršavaju samo najspremnije i najelitnije postrojbe, što je ovdje i bio slučaj. Osim brzine i uvježbanosti pripadnika hrvatskih i američkih specijalnih snaga tijekom operacije, impresionirale su nas i nove RHIB brodice koje su početkom godine pristigle iz donacije strateškog partnera SAD-a uz dva komunikacijsko- informacijska sustava za provedbu specijalnih operacija. Zapovjednik Pomorske grupe specijalnih snaga izrazio je veliko zadovoljstvo dugogodišnjom suradnjom s američkim partnerima i novim brodicama, koje omogućuju ovoj postrojbi efikasnu potporu zaštiti ključne infrastrukture na cijelom Jadranu, a po potrebi i izvan njega.

Postupno dizanje intenziteta

Ovogodišnja JCET obuka provedena je u akvatoriju Krka, Cresa i Lošinja, a glavni sudionici bili su pripadnici Pomorske grupe Zapovjedništva specijalnih snaga i timovi specijalnih snaga Američke ratne mornarice sa sjedištem na istočnoj obali SAD-a. Obuka je zamišljena tako da se tijekom četiri tjedna postupno diže intenzitet i kompleksnost uvježbavanja. Prva dva tjedna posvećena su zajedničkom uvježbavanju na razini timova specijalnih snaga, dok je završni dio posvećen integraciji s nadređenim zapovjedništvom – namjenski organiziranom grupom, ojačanom vojnoobavještajnim elementom iz Obavještajne pukovnije, te PSYOPS elementom iz sastava ZSS-a.

U prvom dijelu uvježbavanja naglasak je bio na radu s osobnim i skupnim naoružanjem, uporabi brzih RHIB brodica i taktičkih ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaisance) sredstava, vezi (HF, SATCOM, ATAK), borbenoj medicini te borbenom plivanju/ronjenju, uključujući i specijalno izviđanje i izravnu akciju u priobalnom i urbanom okružju (CQB). Scenarij drugog dijela vježbe baziran je na scenariju borbe protiv hibridne prijetnje prije aktiviranja članka 5 NATO-a.

TEKST: Janja Marijanović Šaravanja; FOTO: Filip Klen