Jedrenjak ”Amerigo Vespucci” u Dubrovniku

”Amerigo Vespucci“, školski brod talijanske Ratne mornarice, boravio je u dubrovačkoj luci Gruž od 26. do 29. svibnja u sklopu programa bilateralne vojne suradnje Hrvatske ratne mornarice s Oružanim snagama Republike Italije. Pod zapovijedanjem kapetana bojnog broda Curizija Pacificija, u Dubrovnik je brodom ”A. Vespucci” stiglo 12 časnika, 60 dočasnika, 202 mornara i 71 polaznik mornaričkih škola. Osim protokolarnih posjeta izaslanstva broda Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Dubrovniku, ”A. Vespucci”, poznat kao ”najljepši brod na svijetu“, 29. je svibnja bio otvoren i za građanstvo.
Pomorski veteran bark-križnjak ”Amerigo Vespucci” jedan je od školskih  jedrenjaka talijanske Ratne mornarice kojim se održava tradicija i uvježbavaju novi pomorski časnici. Brod je izgrađen 1930. godine u Napulju, po uzoru na slične jedrenjake iz XVIII. stoljeća. Porinut je 22. veljače 1931., a u uporabu je ušao u srpnju iste godine. Tijekom dugih godina uporabe odradio je brojna vježbovna krstarenja. Ovo je njegov peti posjet Hrvatskoj.
Lijepi tropalubni jedrenjak građen je od čelika. Bogato ukrašen, na pramcu ima pozlaćene rezbarije i pulenu Ameriga Vespuccija, dok se raskošna galerija nalazi na krmi broda. Standardna je istisnina broda 3543 tone. Duljina jedrenjaka je 82,4 m, dok s pramčanim kosnikom iznosi 101 m. Širina trupa je 15,6 m, dok je gaz broda 6,8 do 7,5 m. Glavni su pogon jedra ukupne površine od 2100 m2 do 2900 m2.
Naoružanje broda uglavnom služi u vježbovne svrhe. Nakon preinaka obavljenih 1984. brod je nosio četiri protuzračna topa kalibra 40/60 mm i jedan top kalibra 20/70 mm, no poslije je broj topova kalibra 40 mm smanjen na dva. Matična luka broda je u Livornu.

M.Siriščević; Foto: D. Gardun