Južnokorejski razarači i podmornice

(Foto: Republic of Korea Navy)

Južnokorejska državna agencija za nabavu obrambenih sustava DAPA (Defense Acquisition Program Administration) dodijelila je domaćem brodograditelju Hyundai Heavy Industries (HHI) ugovor za gradnju prvog razarača nove, druge serije klase Sejong (KDX-III). Procijenjena vrijednost posla za opremanje južnokorejske mornarice iznosi oko 565 milijuna dolara, a isporuka prvog broda očekuje se do studenog 2024. godine. Prvo plovilo druge serije bit će četiri metra dulje od onih prve serije, ukupne duljine 170 m, širine 21 m i istisnine 8100 t. Opremljen borbenim sustavom Aegis s dodatnom sposobnošću lansiranja raketa SM-3, razarač će također moći vršiti zadaće proturaketne obrane, a imat će i učinkovitiji sonar namijenjen protupodmorničkom djelovanju. Prva serija, koju čine tri razarača u klasi, uvođena je u uporabu između 2008. i 2012. godine. Ti razarači, kao i oni klase Arleigh Burke (SAD) i Atago (Japan), imaju 128-cijevni sustav za vertikalno lansiranje, s 80 cijevi američkih lansera Mk 41 i 48 cijevi južnokorejskog lansera K-VLS.
Nadalje, Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) objavio je kako je za južnokorejsku mornaricu ugovorio projektiranje i gradnju modernizirane klase podmornica klase Dosan Ahn Changho (KSS-III). Prva, istoimena podmornica u klasi, porinuta je 2018. i ove je godine počela pokusne plovidbe, a u prvoj su seriji planirana tri plovila. Očekuje se kako će druga serija u klasi, također s trima plovilima, imati autohtone litij-ionske baterije koje će im omogućiti dulji boravak pod vodom. Bit će instalirani i bolji sonarni te borbeni sustavi, a najzanimljivije je što se očekuje deset vertikalnih lansirnih ćelija u odnosu na šest na prvoj seriji. Predviđena je i treća serija KSS-III s trima podmornicama.
Vezano uz tu klasu, DSME je na nedavno održanoj međunarodnoj vojnoj izložbi u Busanu prikazao maketu dizelsko-električne podmornice nastale na platformi podmornica KSS-III. Koncept je namijenjen za izvoz, posebno u zemlje jugoistočne Azije i Južne Amerike. Idejni projekt dovršen je u siječnju ove godine, a daljnji razvoj ovisit će o zahtjevima pojedinih naručitelja.
Južnokorejska mornarica razmišlja i o drugim podmorničkim projektima. Objavila je kako planira razvoj, projektiranje i gradnju dviju podmornica na nuklearni pogon. Već se čuju vijesti i nagađanja da bi to moglo biti plovilo klase Chang Bogo III istisnine 3000 t, a planirano je da serija bude izgrađena početkom 2030-ih, s tim da bi postupak razvoja njezinih sustava trebao početi ove godine.
U operativnu uporabu vraćena je 31. listopada “Yi Eokgi”, treća podmornica klase Chang Bogo koja je prošla program nadogradnji i modernizacije u DSME-u. Opseg radova uključio je ugradnju domaćeg sustava za upravljanje borbom, poboljšanje sposobnosti otkrivanja i praćenja ciljeva te ugradnju tegljenog sonara. Modernizacija je počela u srpnju 2018., a ukupna financijska vrijednost ugovora o modernizaciji triju od devet podmornica iz spomenute klase iznosi 154 milijuna dolara. Kako je spomenuto, “Yi Eokgi” treća je, ujedno zadnja modernizirana, nakon svojih “sestara”, podmornica “Na Daeyong” i “Choe Museon”.

Maja PTIĆ GRŽELJ