Dizajn južnokorejske podmornice

(Foto: DSME)

Južnokorejska brodograđevna tvrtka Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering (DSME) završila je fazu idejnog projekta druge serije dizelsko-električnih podmornica oznake KSS-III za domaću ratnu mornaricu. Novost je objavila državna agencija za nabavu naoružanja DAPA (Defense Acquisition Program Administration).
DSME je počeo dizajnirati podmornicu u srpnju 2016., a očekuje se da će prvu graditi od sredine ove godine. Nova serija imat će poboljšane sposobnosti djelovanja, bit će opremljena litijskim baterijama domaće proizvodnje koje pohranjuju znatno više energije od olovnih, kao i naprednim sonarnim i oružnim sustavima dizajniranim kako bi se poboljšale sposobnosti otkrivanja ciljeva, ukupna mogućnost preživljavanja te povećao doplov.
DAPA nije spomenula koliko će podmornica činiti drugu seriju. Prva ih ima tri, od kojih je prva, “Dosan Ahn Chang-ho”, porinuta 14. rujna prošle godine. Vjerojatno će i druga serija brojiti tri plovila. DAPA je priopćila kako će 80 posto komponenti ugrađenih u drugu seriju biti proizvod južnokorejskih tvrtki, za razliku od 76 posto u prvoj seriji. Zasad nisu otkriveni ostali detalji vezano uz odobrenje idejnog projekta druge serije, koja će postupno zamijeniti manje podmornice klase Chang Bogo.

Maja PTIĆ GRŽELJ