Kadeti HVU-a “Dr. Franjo Tuđman” dobitnici Rektorove nagrade

Kadeti Aron Adam Čanić i Matija Kos studenti su treće godine sveučilišnog preddiplomskog studija Vojno inženjerstvo, a nagradu su dobili za rad Optimizacija organizacijskih i administrativnih procesa na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”…

Foto: M. Čobanović

Kadet desetnik Aron Adam Čanić i kadet desetnik Matija Kos s Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” dobitnici su Rektorove nagrade za akademsku godinu 2018./2019. Nagradu im je 3. srpnja u Kongresnoj dvorani Ekonomskog fakulteta uručio rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras. Uz kadete, svečanosti je nazočio i dekan HVU-a brigadir Boženko Đevoić.

Kadeti Aron Adam Čanić i Matija Kos studenti su treće godine sveučilišnog preddiplomskog studija Vojno inženjerstvo, a nagradu su dobili za rad Optimizacija organizacijskih i administrativnih procesa na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”. Mentor im je bio profesor Jurica Babić s FER-a, a komentor brigadir Stjepan Domjančić s HVU-a.

“Ideja o radu postojala je više od dvije godine u našim glavama, odnosno od prve godine, kad smo uvidjeli izazove s kojima se susreće trenutačni sustav prijave konzumacije obroka,” objašnjava kadet Matija Kos. Ideja njihova rada jest poboljšati i digitalizirati postupak prijave obroka kako bi kadeti mogli bolje organizirati svoje vrijeme. Kadet Aron Adam Čanić naglasio je kako postoji velika mogućnost realizacije njihova rada: “Značajka je našeg rada u tome da svi sustavi potrebni za implementaciju ideje već postoje, nije potrebna nova tehnologija ili izrada novih kartica, nego samo optimizacija. Digitaliziralo bi se ono što se dosad radilo ručno te bi prijava bila moguća putem AAI identifikacije.”

Foto: M. Sever

Njihov bi se rad, osim na sustav prehrane, mogao primijeniti i na druga područja, poput administrativnih poslova, slanja obavijesti, izdavanja zamolbi za slobodne dane i slično. Dođe li do implementacije, nadaju se suradnji s kolegama s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, koji bi rad na projektu mogli iskoristiti kao dio diplomskih ili završnih radova.

Kolege i profesori ponosni su na njihov rad i nagradu, no i pozitivno iznenađeni činjenicom kako su uz fakultetske obveze te vojnu obuku uspjeli napraviti projekt koji je prepoznala akademska zajednica. Kadeti nam objašnjavaju kako je uz puno volje i zalaganja sve moguće, a nadaju se kako će uskoro njihov projekt i zaživjeti: “Na prvoj godini upoznali smo sustav, na drugoj istražili kako ga optimizirati, na trećoj razvili cijeli prototip, a na četvrtoj se nadamo implementaciji!”

Rektorovom nagradom nagrađuju se najbolji studentski radovi znanstvenog sadržaja odnosno umjetnička ostvarenja. Ustanovljena je radi poticanja znanstvenoistraživačkog i umjetničkog rada te promicanja studentskog stvaralaštva. Ove je godine Rektorova nagrada Sveučilišta u Zagrebu dodijeljena za 161 rad. (Doris Ravlić)