Pripadnici Hrvatske vojske na vježbi CWIX 19  

Vježba je namijenjena za istraživanje, eksperimentiranje, validaciju i uvježbavanje s računalnim servisima i opremom, odnosno ispitivanje njihove interoperabilnosti za “day-zero” uporabe snaga…

Od 10. do 27. lipnja skupina od 15 pripadnika Hrvatske vojske, sastavljena od pripadnika Uprave za KIS GS OSRH, Operativne uprave GS OSRH, HKoV-a, SKIS-a, SOD-a i M3 Ministarstva obrane RH, drugi je put sudjelovala na međunarodnoj vojnoj vježbi Coalition Warrior Interoperability eXploration, eXperimentation, eXamination, eXercise 19 (CWIX 19),  provedenoj u JFTC-u Bydgoszcz, Poljska. Vježba je namijenjena za istraživanje, eksperimentiranje, validaciju i uvježbavanje s računalnim servisima i opremom članica NATO-a te zemalja koje nisu njegove članice, odnosno ispitivanje interoperabilnosti za “day-zero” uporabe snaga u mreži misije (Mission Network), kroz koju bi se umrežile sve postrojbe koje sudjeluju u NATO-ovoj operaciji na načelu “plug and play”.

Cilj sudjelovanja na vježbi priprema je deklariranih snaga za NATO-ove misije te dostizanje preuzetih Ciljeva sposobnosti (CSp), koji se temelje na NATO-ovu FMN (Federated Mission Networking) konceptu. Na temelju zapovijedi načelnika Glavnog stožera OSRH, Hrvatska vojska počela je preuzimanje višeg stupnja sposobnosti u FMN konceptu te samim tim preuzimanje obveze pripreme, implementacije i testiranja interoperabilnosti prijavljenih  IT servisa s drugim nacijama (entitetima). Republika Hrvatska sa svojom skupinom pripadnika roda veze vrši formalno testiranje sustava Razmjestivi komunikacijski paket (RKP) s temeljnim servisima  i geoinformacijskim servisom, koji će se nakon potvrde interoperabilnosti preuzeti kao temeljna osnovica  (Baseline) u Hrvatskoj vojsci.

Cilj testiranja jest potvrda interoperabilnosti, nakon čega će na međunarodnoj vojnoj vježbi CWIX 20 deklarirana postrojba Hrvatske vojske sa svojom postrojbom veze sudjelovati na konfirmaciji na kojoj će sa svojim sustavima veze prikazati proceduralnu spremnost federacije u mreži misije s drugim entitetima. Dosadašnji su rezultati testiranja pripadnika Hrvatske vojske impresivni i mogu se mjeriti s onima najrazvijenijih nacija u tom području. “Republika Hrvatska pokazala je spremnost i volju za napredovanje, a samim tim i dobre rezultate na testiranju. Za vježbu se pripremamo već godinu i pol i definitivno ima još mjesta za učenje i napredovanje s obzirom na to da IT tehnologija napreduje i svakodnevno se pojavljuju noviteti koje moramo pratiti i usvajati kako ne bismo zaostali za drugim zemljama,” zaključio je nacionalni voditelj skupine OSRH na vježbi bojnik Goran Serenčeš, stožerni časnik za KIS Uprave za KIS GS OSRH.

 Tekst i foto: Goran Serenčeš