ADRION 19 – uvježbavanje ratnih mornarica

Na vježbi ADRION 19 LIVEX sudjelovale su ratne mornarice Albanije, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije i Slovenije. Cilj vježbe je jačanje veza i razumijevanja među ratnim mornaricama zemalja sudionica te razvoj interoperabilnosti u provedbi pomorskih operacija

Obalni ophodni brod OOB-31 “Omiš” sudjelovao je na međunarodnoj vojnoj vježbi ADRION 19 LIVEX, koja se od 18. do 28. lipnja provodila u Crnoj Gori, u luci Bar i bokokotorskom zaljevu, unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Crne Gore. Iz splitske luke Lora OOB-31 “Omiš” isplovio je 17. lipnja, a uoči isplovljavanja obišli su ga načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice komodor Damir Dojkić i zapovjednik Obalne straže RH komodor Milan Blažević, koji su posadi zaželjeli puno uspjeha na zadaći te siguran povratak u domovinu. Zapovjednik broda bio je poručnik bojnog broda Ante Silić. 

Međunarodna vojna vježba ADRION združena je vojna vježba zemalja Jadransko-jonske inicijative koja se provodi od 2006. godine. Cilj vježbe je jačanje veza i razumijevanja među ratnim mornaricama zemalja sudionica te razvoj interoperabilnosti u provedbi pomorskih operacija. ADRION inicijativa pokrenuta je tijekom bilateralnih razgovora talijanske i grčke mornarice 2001. godine s ciljem suradnje s mornaricama zemalja Jadranskog i Jonskog mora (Albanija, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija i Slovenija), kroz provedbu zajedničkih vježbi (CAX i LIVEX), posjete lukama, seminare, radionice i slično. Hrvatska je zemlja domaćin vježbe ADRION bila 2008. i 2014. godine. Na vježbi ADRION 19 LIVEX sudjelovale su ratne mornarice Albanije, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije i Slovenije, odnosno talijanski brod F-597 “Antonio Marceglia”, hrvatski OOB-31 ”Omiš”, slovenski VNL-11 ”Triglav”, albanski P-133 ”Lissus”, grčki P-69 ”Kristallidis”, kao i dva broda Mornarice Vojske Crne Gore: P-105 ”Durmitor” i PR-41 ”Orada”. Vježba je imala i intergranski karakter jer su, uz pomorske, bile angažirane i zrakoplovne snage i to helikopteri Gazela i Bell 412 EPI iz Crne Gore te talijanski NH 90.

Prva faza vježbe uključila je dolazak i okupljanje brodova u luci Bar, gdje se radilo na vezu. Druga faza bilo je isplovljavanje i rad na moru, gdje se uvježbavalo taktičko manevriranje, pomorska blokada i vježbe gađanja, dok je treća faza obuhvaćala analizu same vježbe. Kroz fiktivni scenarij, sudionici su uvježbavali pomorske komunikacije, traganje i spašavanje, taktičko manevriranje brodovima, ispitivanje, postroj brodova sukladno NATO-ovim procedurama, presretanje i ukrcaj na sumnjivo plovilo te topničko gađanje mete na moru.
Nakon završetka vježbe i povratka OOB-31 “Omiš” u splitsku luku, njegov je zapovjednik istaknuo zadovoljstvo prijmom naše posade te rekao kako je vježba protekla besprijekorno.

“Prezentirali smo Hrvatsku vojsku i Hrvatsku ratnu mornaricu, kao i OOB-31 ‘Omiš’, na najbolji mogući način. Na vježbi je sve izvršeno prema predviđanjima. Prvi smo put ovim brodom plovili izvan hrvatskih teritorijalnih voda i zadovoljni smo,” zaključio je poručnik bojnog broda Ante Silić.

Jadransko-jonska inicijativa osnovana je na Konferenciji o sigurnosti i razvitku Jadranskog i Jonskog mora 20. svibnja 2000. u Anconi. U studenom te godine prvo zasjedanje održano je u Hrvatskoj. Temeljni dokument inicijative je Ankonska deklaracija, kojom se članice obvezuju na suradnju u području kulture, gospodarstva, turizma, zaštite okoliša, prometa, pomorstva te borbe protiv svih oblika kriminala.


Plovidba u akvatoriju luke Bar

U sklopu međunarodne vježbe ADRION 19 LIVEX i bilateralne vojne suradnje Hrvatske ratne mornarice i Mornarice Vojske Crne Gore, ministar obrane Crne Gore Predrag Bošković sa suradnicima posjetio je 24. lipnja u luci Bar hrvatski obalni ophodni brod OOB-31 “Omiš”. Prvi je dio posjeta obuhvatio prezentaciju taktičko-tehničkih značajki broda, a drugi plovidbu u akvatoriju luke Bar. Tijekom plovidbe crnogorskom su izaslanstvu prezentirani brodski oružni i pogonski sustavi te su kroz vježbu na moru prikazane taktičke i tehničke mogućnosti broda i stupanj osposobljenosti posade. U hrvatskom izaslanstvu bili su veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić sa suradnicima, zapovjednik 1. divizijuna Obalne straže Republike Hrvatske kapetan fregate Hidajet Čobo i zapovjednik broda OOB-31 “Omiš” poručnik bojnog broda Ante Silić s posadom, dok su u crnogorskom izaslanstvu bili načelnik Glavnog stožera Vojske Crne Gore brigadni general Dragutin Dakić, zapovjednik Mornarice Vojske Crne Gore kapetan bojnog broda Vesko Tomanović te visoki vojni dužnosnici iz sastava Kolegija ministra obrane Crne Gore.

 

Pripremila Martina Butorac

Foto: HRM