Kandidati za novi naraštaj vojnih pilota u SzO-u

U Središtu za obuku HRZ-a “Rudolf Perešin” u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” počela je 9. srpnja osnovama aerodinamike i mehanike leta, a nastavit će se tehničkom učionicom, teorijska priprema za selekcijsko letenje kandidata za novi naraštaj vojnih pilota. Riječ je o kandidatima za 27. naraštaj vojnih pilota i 6. naraštaj onih koji će se školovati po programu izvan projekta Kadet.

Kandidati za 6. naraštaj na selekcijsko su letenje došli iz postrojbi Hrvatske vojske, a oni za 27. naraštaj nakon što su se po završetku srednje škole javili na natječaj za vojnog pilota. Prije dolaska na selekcijsko letenje prošli su zahtjevan liječnički pregled, psihološka testiranja te motoričke provjere. Naše, nadamo se, nove snage HRZ-a u vojarnu u Zemunik došle su tijekom nedjelje, a dočekala ih je zrakoplovna psihologinja bojnica Stela Ferić-Živaljić iz Pilotske škole SzO-a, koja će zajedno s ostalim djelatnicima Pilotske škole te instruktorima i nastavnicima letenja iz 93. zb pratiti sve faze selekcijskog postupka. Došli su iz svih dijelova Hrvatske: Šibenika, Splita, Slavonskog Broda, Zaboka, Osijeka, Rovinja… Prvi je u vojarnu došao Maurizio Ivetić iz Rovinja. Dok je potpisivao Ugovor o postupku selekcijskog letenja, govorio nam je kako oduvijek voli zrakoplovstvo. “To mi je oduvijek velika strast, a motivaciju mi je dodatno povećalo to što ćemo dobiti novi borbeni avion,” kaže Maurizio koji bi, očekivano, htio biti upravo pilot borbenog aviona. Avione je oduvijek volio i njegov imenjak Maurizio Mlinaček iz Osijeka. Za njega je biti vojni pilot posao snova i dovoljno je motiviran da svoj san i ostvari, a ima i veliku potporu obitelji. Borna Bakran fasciniran je avionima, oni su za njega nešto posebno, a njemu i Dijani Žabić, jedinoj kandidatkinji, uzor je naš legendarni pilot Rudolf Perešin. To su samo neki od njih, a svatko ima svoju životnu priču. Ono što je svima zajedničko ljubav je prema letenju i avionima. Ukoliko uspješno završe selekcijsko letenje, koje je prvi korak k ostvarenju njihova sna, čekaju ih godine napornog rada i učenja, sati i sati naleta….

Na tom će putu biti i uspona i padova, dobrih i manje dobrih dana, ali, kako im je rekla bojnica Ferić-Živaljić, sve je to normalno i ništa ih ne smije pokolebati. Za većinu njih ne postoji alternativa pilotskom pozivu. Iako nisu upoznati sa svim detaljima selekcijskog letenja, vjeruju da će uspjeti. Samouvjereni su, sigurni da su izabrali pravi poziv i da će uspjeti ostvariti svoj san: ući u prestižni klub vojnih pilota. “Uvjerena sam da vi to možete. Već tim što ste došli na selekcijsko letenje pokazali ste da ste najbolji. To samo malobrojnima polazi od ruke. Vaš posao bit će jedinstven, a vaše radno mjesto pilotska kabina,” rekla im je bojnica Ferić-Živaljić. Dobrodošlicu i puno uspjeha tijekom selekcijskog letenja poželio im je zapovjednik Pilotske škole SzO-a brigadir Branko Plazanić. Istaknuo je da im slijedi naporan rad, ali i da vjeruje kako će selekciju uspješno završiti. Od njih očekuje maksimalno zalaganje i ozbiljnost jer je to jedini način kojim će ostvariti cilj i postati vojni piloti. Nakon što u SzO-u usvoje potrebna znanja o tehničkim značajkama aviona ZLIN 242 L, kandidati za pilote će u Eskadrili aviona 93. zb nakon primijenjene teorije početi letenje. Tijekom selekcijskog letenja s njima će raditi iskusni nastavnici, a svakom će se kandidatu pristupati individualno ovisno o potrebama i predznanjima. Obuka će trajati pet tjedana tijekom kojih će ostvariti desetak sati naleta. Tijekom selekcijskog postupka ocjenjivat će se sposobnost za prijam u službu, odnosno za školovanje za vojne pilote.

Tekst / foto Leida Parlov