Novi naraštaj vojnih pilota započeo selekcijsko letenje

U Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u vojarni “Zemunik” započelo je 27. rujna na avionu ZLIN 242 L selekcijsko letenje kandidata koji se školuju za hrvatske vojne pilote.
Riječ je o 4. naraštaju kandidata izvan projekta Kadet koji broji pet polaznika, a njihovu je prvom informativnom letu uz stručno vodstvo nastavnika letenja prethodila teorijska priprema u učionici.
Voditelj selekcijskog letenja bojnik Robert Ribarić rekao je kako se taj model pribavljanja osoblja u OSRH pokazao uspješnim jer je riječ o četvrtoj generaciji koja na selekciju dolazi od kandidata koji su već u sustavu OSRH ili su zadovoljili liječničke i druge kriterije iz civilnog sektora. “Prvi su dojmovi o polaznicima iznimno pozitivni. Motivirani su, a neki od njih već imaju iskustva u letenju iz civilstva tako da su došli u bazu koja im pruža vrhunske uvjete školovanja za vojne pilote. I za njih vrijedi jednak program obuke selekcijskog letenja kroz nalet od desetak sati po svakom polazniku, nakon čega će se donijeti i procjena stupnja usvojenosti pojedinih elemenata letenja, a konačnu ocjenu o sposobnosti za studij vojnog pilota donosi stručno povjerenstvo HRZ-a i PZO-a,” istaknuo je bojnik Ribarić.
Polaznik selekcijskog letenja Luka Hrga iz Bjelovara rekao je kako se dosad školovao za civilnog pilota, a pred njim je sad novi izazov jer želi čuvati hrvatsko nebo kao vojni pilot. Poručnik korvete Tomislav Janković umjesto mora poželio je nebo kao svoj radni prostor i okružje. “Let je bio i više nego zanimljiv. Malo sam još ljut na sebe jer sam želio i uživati u ljepotama pa mi je let brzo prošao, a želio sam i još toga upoznati oko instrumenata i svega što ću sutra koristiti u letenju,” iznio je dojmove nakon prvog leta poručnik korvete Janković.

M.Karačić; foto: HRZ i PZO