Kina prestaje uvoziti zrakoplove?

Kineska narodnooslobodilačka vojska (PLA) objavila je početkom siječnja da je iz Rusije primila četiri nova lovačka aviona Suhoj Su-35. Vijest, objavljena u članku na stranici China Dailyja, zanimljiva je iz dvaju razloga: prvi je činjenica da je PLA prvi put potvrdila da je primila taj avion, a drugi što je izraženo vjerovanje da će on biti zadnji uvoz tehnike za kinesko zrakoplovstvo. Još prije toga na web-stranici PLA-e pisalo je da će, s razvojem najnovijeg domaćeg lovca J-20, avion Su-35 “(…) u skoroj budućnosti izgubiti svoju vrijednost na kineskom tržištu.”

(Foto: Suhoj)

Prve službene informacije o kineskoj nabavi aviona Su-35 iz ruskih su izvora stigle u studenom 2015., kad je čelnik ruske državne tvrtke Rostec izjavio da su dvije zemlje potpisale ugovor o kupoprodaji 24 aviona Su-35 za iznos od dvije milijarde dolara. Objavu je potom potvrdio i glasnogovornik Ministarstva obrane NR Kine Wu Qian. Prema kineskim izvorima, najmoderniji operativni ruski lovac pomoći će njihovu zrakoplovstvu u izvršavanju zadaća dok se očekuje postizanje proizvodnje i punih operativnih sposobnosti lovca pete generacije Chengdu J-20 koji je prvi put službeno predstavljen svjetskoj javnosti krajem prošle godine.
Prema navodima agencije TASS, Su-35 avion je povećane pokretljivosti opremljen radarom s faznom rešetkom koji mu povećava sposobnosti protiv stealth tehnologije. Postiže najveću brzinu od 2500 km/h i može letjeti 3400 km bez nadopune gorivom. Naoružan je topom od 30 mm i može nositi 12 bombi ili projektila.

D. VLAHOVIĆ