Ključne točke suvremene hrvatske povijesti

U vojarni Vitez “Damir Martić” u Rakitju, mjestu utemeljenja Tigrova, danas stoje podsjetnici na vukovarske branitelje koji su s tog mjesta nastavili svoj ratni put te i dalje podnosili žrtve, pa i one najveće

Spomen-obilježja posvećena Domovinskom ratu nalaze se i u mnogim hrvatskim vojarnama – i nekadašnjim, i današnjim, u kojima su bazirane ustrojstvene cjeline Oružanih snaga Republike Hrvatske. Uglavnom odaju poštovanje hrvatskim braniteljima i postrojbama koje su tijekom rata ondje djelovale, bile smještene ili oslobađale te vojarne i mjesta. U vojarni “Vitez Damir Martić” u Rakitju nedaleko od Zagreba danas je sjedište jedne poslijeratne ustrojstvene cjeline, Središta za međunarodne vojne operacije “Josip Briški”. Isto tako, od utemeljenja ondje se nalazi ugledna međunarodna organizacija – Središte za sigurnosnu suradnju RACVIAC. Povijest same vojarne vrlo je značajna, u samim je korijenima OSRH i ratnih postrojbi MUP-a, koje su u počecima moderne hrvatske države bile nositelji njezina obrambeno-sigurnosnog sustava. Ondje je ustrojena Jedinica za posebne zadatke MUP-a RH Rakitje, koja će postati jezgrom ustrojavanja 1. A brigade Zbora narodne garde, a kasnije i 1. gardijske brigade Tigrovi. Na ulazu u vojarnu danas stoji spomen-obilježje poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima Jedinice za posebne zadatke MUP-a RH, a 2018. u blizini je otvoren Spomen-dom Tigrova. Povijest vojarne vezana je i uz vukovarske branitelje i pripadnike 204. vukovarske brigade. Vukovar je nakon herojskog otpora okupiran, a mnogi od njih hrabro i ustrajno nastavili su ratni put na drugim bojišnicama. Polazna točka nekima od njih bila je upravo vojarna u Rakitju, u kojoj su boravili od ožujka do studenog 1992. godine. Nažalost, puno je Vukovaraca položilo svoje živote i u daljnjim obrambenim i oslobodilačkim operacijama.

Rakitje i Vukovar među ključnim su točkama suvremene hrvatske povijesti. O njihovoj povezanosti odnedavno govore i dva podsjetnika u vojarni “Vitez Damir Martić”. Prvo je 14. rujna 2022. svečano otkriveno spomen-obilježje sudionicima Bitke za Vukovar i pripadnicima 204. brigade vukovarskih veterana. Podigla ga je Vlada RH putem Ministarstva hrvatskih branitelja, a autor mu je akademski kipar Radivoje Jovičić. Namjena je da bude izraz poštovanja Vukovarcima koji se, unatoč golemoj tragediji s kraja 1991., nisu prepustili malodušnosti nego su krenuli dalje. No, podnosili su najveće žrtve. O njima od 11. travnja 2023. u Rakitju svjedoči još jedno obilježje. Tog je dana u vojarni postavljena spomen-ploča poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, pripadnicima 204. A brigade HV-a smrtno stradalim na Kupresu i u Bosanskoj Posavini u travnju i kolovozu 1992. godine. Spomen-ploču postavilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja na prijedlog Udruge ratnih veterana 204. vukovarske brigade. Autor spomen-ploče također je Radivoje Jovičić, a na njoj su, ispod natpisa “Poginuli i nestali u borbi za opstojnost Hrvata”, imena 24 branitelja.

PRIPREMIO Domagoj Vlahović; Foto  Filip Klen