Korvete, ali i podmornice za Pakistan

(Foto: PLAN)

U brodogradilištu Karachi Shipyard & Engineering Works (KSEW) porinuta je 17. rujna treća korveta (klasificirana i kao brzi multimisijski napadni brod) klase Azmat za pakistanski RM. Izgradnja 63 metra dugog plovila započela je u travnju 2015., a kobilica je svečano položena 11. kolovoza iste godine.
Sukladno brodograđevnim specifikacijama, istiskuje 560 tona, dostiže najveću brzinu od 30 čvorova i doplov od 1000 NM. Pokreću ga četiri dizelska motora preko četiriju pogonskih vratila te vijci s fiksnim usponom krila. Naoružan je projektilima površina-površina, automatskim topom kalibra 25 mm te opremljen ruskim sustavom AK-630 temeljenim na šestocijevnom topu kalibra 30 mm. Prva dva broda u klasi, “Azmat” i “Dehshat”, već su u operativnoj uporabi. Ukupno četiri brza napadna broda bit će rezultat ugovora potpisanog 2010. s kineskom brodograđevnom grupacijom China Shipbuilding and offshore International Company (CSOC) koja je izgradila prvi brod u klasi, a preostali se grade u Pakistanu.
Krajem kolovoza u Jane’su je potvrđeno da Pakistan za svoju mornaricu planira do 2028. nabaviti čak osam podmornica kineske proizvodnje. Glavni direktor programa nabave potvrdio je kako će prve četiri podmornice biti građene u Kini i njihova je isporuka planirana za razdoblje 2022./2023. Preostale četiri podmornice gradit će se u pakistanskom KSEW-u tek nakon transfera cjelokupnog programa tehnologije gradnje i opremanja. Primopredaja potonjih četiriju podmornica pakistanskom RM-u očekuje se do 2028. godine. Većina vojnih analitičara pretpostavlja da će nova klasa biti zapravo laka izvozna inačica kineskih konvencionalnih napadnih podmornica klasa Type 039 i Type 041.

Maja PTIĆ GRŽELJ