Kravat pukovnija

Kravat pukovnija povijesna je postrojba hrvatske vojske osnovana u srpnju 2010. u Zagrebu, a nastala je na tradiciji i u spomen na hrvatsku laku konjicu o kojoj prvi pisani trag datira s početka Tridesetogodišnjeg rata, 1619. godine kad je car i hrvatsko-ugarski kralj svoju laku konjicu, po savjetu hrvatskog bana Franje Batthánya, ponajprije novačio u Hrvatskoj i Vojnoj krajini. Povijesno ovi laki konjanici, naoružani kratkim puškama, gotovo uvijek se u carskim zapovijedima nazivaju “Hrvatima” ili “hrvatskim arkebuzirima.” Svake godine bilo bi ustrojeno nekoliko četa, a kasnije pukovnija Hrvata i hrvatskih arkebuzira, koje su brojile i do 10 000 konjanika. U srednjoj i zapadnoj Europi njihovo ime je uskoro postalo sinonim za vrstu lakih konjanika iako je osim Hrvata među njima više pripadnika drugih istočnoeuropskih naroda. Luj XIV. uvodi Hrvate u svoju osobnu pratnju, a rubac koji oni nose oko vrata prihvaća kao modni detalj.
Kravat pukovnija, u suorganizaciji ustanove Academia Cravatica (AC) i Turističke zajednice grada Zagreba, od 10. srpnja 2010. izvodi program Smjene straže i ophoda užim središtem grada Zagreba. Odjeveni u replike odora hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata u XVII. stoljeću svojim programom aktualiziraju povijesne početke kravate, jedinstvenog hrvatskog doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini, a ceremonijom pregleda naoružanja i postavljanjem stražara na bočna vrata crkve sv. Marka na Trgu sv. Marka, kod spomenika banu Josipu Jelačiću i Gospinu kipu ispred katedrale, odaju počast svim hrvatskim vojnicima, a posebice braniteljima u obrambenom Domovinskom ratu.


Zastava Kravat pukovnije izrađena je po uzoru na zastave hrvatskih pukovnija iz Tridesetogodišnjeg rata koje se čuvaju u Vojnom muzeju u Stockholmu i ujedno su i najstarije sačuvane hrvatske zastave. Na zastavi Kravat pukovnije odnosno njezine prve ”Počasne satnije“ nalazi se s desne strane grb grada Zagreba s natpisom ”Počasna satnija Kravat pukovnije – Zagreb“, dok se na drugoj strani nalazi lik Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba i zaštitnice Kravat pukovnije. Na toj je strani izvezena krilatica na latinskom, PRO CRUCE VENERABILI ET LIBERTATE AUREA – (za krst časni i slobodu zlatnu).


Kravat pukovnija broji 40 aktivnih i 35 pričuvnih pripadnika koji da bi postali pripadnici postrojbe moraju zadovoljiti niz kriterija: biti zdravi i punoljetni hrvatski građani, trebaju dragovoljno pristupiti i proći dvotjednu selekcijsku obuku nakon čega će najuspješnije među kandidatima izabrati veterani i aktivni pripadnici Pukovnije.


Pripadnici Kravat pukovnije tradicionalno su naoružani konjičkom sabljom, bodežom, arkebuzom, pištoljem, pallaschom (palaš-poljski jednobridni mač) i panzerstecherom  (panceršteher- četvorobridni mač za probijanje oklopa).


Pripremila Lada Puljizević, fotoarhiva Saveza povijesnih postrojbi hrvatske vojske