“Krila Oluje” na NATO Daysu u Češkoj

Iako je zbog atraktivnosti letačkog programa i same lokacije održavanja zrakoplovstvo i dalje bilo u prvom planu, tijekom devet sati neprekidnog programa publika je mogla uživati i u velikom broju različitih demonstracija koje su se odvijale na zemaljskim poligonima – od demonstracije hvatanja bjegunaca, zaštite konvoja štićenih osoba, spašavanja talaca iz autobusa, zaštite od zasjede, zaštite i obrane kritične infrastrukture – do dresure službenih konja, vatrogasnih pokaznih vježbi, demonstracije mogućnosti tenkova i oklopnih vozila

Devetnaesto izdanje NATO Daysa Ostrava i ujedno deveti dani Češkog ratnog zrakoplovstva održani su od 13. od 17. rujna u Zračnoj luci “Leoš Janáček” u Ostravi. Prvi je put na toj poznatoj manifestaciji sudjelovala i Republika Hrvatska. Letačke vještine vojnih pilota HRZ-a dvama su nastupima prezentirali piloti akrobatske grupe “Krila Oluje”. Za razliku od brojnih manifestacija na kojima “Krila Oluje” sudjeluju, a koje su u pravilu isključivo fokusirane na zrakoplovstvo, NATO Days nastoji pokriti znatno širi spektar sposobnosti iz područja obrane i sigurnosti. Iako je zbog atraktivnosti letačkog programa i same lokacije održavanja zrakoplovstvo i dalje bilo u prvom planu, tijekom devet sati neprekidnog programa publika je mogla uživati i u velikom broju različitih demonstracija koje su se odvijale na zemaljskim poligonima. Od demonstracija hvatanja bjegunaca, zaštite konvoja štićenih osoba, spašavanja talaca iz autobusa, zaštite od zasjede, zaštite i obrane kritične infrastrukture – do dresure službenih konja, vatrogasnih pokaznih vježbi, demonstracije mogućnosti tenkova i oklopnih vozila itd. Koliko su organizatori uspjeli u viziji i provedbi najbolje govori podatak da je NATO Days jedna od najnagrađivanijih zrakoplovnih manifestacija u Europi kad su u pitanju nagrade koje organizatorima dodjeljuje European Airshow Council. Da to nije samo stajalište struke potvrđuje i broj gledatelja i sudionika. Na ovogodišnjem se izdanju okupilo više od 100 vojnih zrakoplova iz sastava 20 članica i zemalja partnera NATO-a, a dvodnevni program pratilo je više od 220 000 gledatelja. Organizatori su od 2014. uveli praksu organizacije NATO Daysa s određenom zemljom partnerom pa je tako nakon Poljske (2014.), Švedske (2015.), Njemačke (2016.) i Slovačke (2017.), za ovogodišnjeg odabran SAD.

Premijerno sudjelovanje “Krila Oluje” i općenito sudjelovanje RH na toj manifestaciji bilo je, uz SAD kao zemlju partnera, naglašavano u svim objavama za medije. Tako je razgovor s voditeljem “Krila Oluje” satnikom Darkom Belančićem objavljen u središnjem večernjem dnevniku na nacionalnoj televiziji. Istodobno se, kad je u pitanju broj međunarodnih nastupa, Češka svrstala uz Mađarsku kao zemlja u kojoj su “Krila Oluje” dosad zabilježila najveći broj međunarodnih nastupa – čak osam. Dosadašnje su nastupe u Češkoj “Krila Oluje” zabilježila na zrakoplovnoj manifestaciji CIAF (Czech International Air Fest). Posebno će u sjećanju ostati nastupi na CIAF-u 2012 i CIAF-u 2014, za koje su “Krila Oluje” osvojila nagradu za najbolje letačke programe. Nastup na CIAF-u 2012 iskorišten je i za snimanje jedne od epizoda dokumentarne serije Let iznad Hrvatske, posvećene upravo akrogrupi “Krila Oluje”. Ovogodišnji je nastup “Krila Oluje” u Češkoj prekinuo i sasvim slučajnu tradiciju. Naime, svako od dosadašnjih sudjelovanja u Češkoj pokazalo se kao zadnji nastup za dotadašnjeg vođu grupe. Ipak, unatoč činjenici da je njezin drugi najdugovječniji vođa i da je u Ostravi dostigao i preskočio jubilarni četrdeseti nastup u toj ulozi (Barišić 86, Franjić 35, Vrđuka 20), vjerujemo da će satnik Belančić još niz godina predvoditi “Krila Oluje”.

Iako je proteklih godina često bilo problema zbog vremenskih uvjeta, ovogodišnji su bili iznimno povoljni te su sudionici mogli izvoditi pune programe. Uz akrogrupu “Team Iskry” iz Poljske te “Krila Oluje”, najviše su pažnje u letačkom programu privlačile demonstracije demopilota i njihovih lovačkih aviona Rafale (Francuska), Eurofighter Typhoon (Ujedinjeno Kraljevstvo i Španjolska), F-16 (Danska, Poljska i Belgija), F/A-18 (Finska), te švedskih Gripen, Viggen i Draken. U letačkom programu nastupio je i demopilot slovenskog PC-9M, kojeg je hrvatska publika ove godine mogla vidjeti na varaždinskom aeromitingu. Nagradu za najbolji letački program mitinga organizatori su, u godini obilježavanja stote obljetnice češkog zrakoplovstva, dodijelili češkom demopilotu na Gripenu. Dva slovačka aviona MiG-29 sudjelovala su pak samo s preletom, a posebno su atraktivni bili tematski preleti formacija pod nazivom Historical Flypast, koji je obuhvatio sve prijašnje i sadašnje zrakoplove iz sastava češkog zrakoplovstva, te Nordic Flypast, koji je okupio spomenute lovačke zrakoplove iz sastava finskog, švedskog i danskog RZ-a. Letačke demonstracije helikoptera (češki Mi-2, Mi-24/35, Enstrom 480 i W-3A te njemački Lynx), odvijale su se u ranim jutarnjim satima prije službenih ceremonija otvaranja programa za svaki od dvaju dana manifestacije. Među brojnim izloženim zrakoplovima, kao i na izložbenim štandovima, na statičkom dijelu prikaza veličinom su se isticali predstavnici američkog zrakoplovstva: strateški bombarder B-52, transporter C-17 i tanker KC-135. 

Piloti “Krila Oluje” zaključili su nastupima u Ostravi još jednu vrlo uspješnu međunarodnu sezonu, tijekom koje ih je izvan RH uživo gledalo gotovo pola milijuna ljudi (Slovenija, Poljska, Češka), a ujedno su ostvarili i jubilarni 50. međunarodni nastup.

Damir Barišić, Foto: arhiva “Krila Oluje” i NATO Days Ostrava