Kupole za borbena vozila pješaštva (II. dio): Paljbena moć i sigurnost

Za one koji biraju kupole za BVP dobra je vijest široka paleta ponude. Loša je vijest da izbor zbog toga postaje iznimno složena zadaća. No, u konačnici, bolje da je izbor veći nego manji

Stryker Dragoon opremljen daljinski upravljanom kupolom sa stanicom Kongsberg Protector MCT-30 (Foto: US Army)

Prilikom odabira kupole za borbeno vozilo pješaštva polazište je zadaća za koju će se koristiti. Na svjetskom tržištu danas je niz proizvođača koji nude širok izbor i različite konfiguracije. Glavna stavka u razvoju postala je fleksibilnost. To uključuje sposobnost jedne kupole da prihvati različite kalibre oružnih sustava, kamere i senzore, uključujući termovizijski i ciljnički sustav. Dostupne su i tradicionalne konfiguracije kupola s posadom te besposadne / automatizirane kupole. Glavni je razlog trenda snažnijeg oružja na BVP-u taj što se mora boriti s raznovrsnim protivničkim vozilima poboljšanog oklopa. Iz istog razloga postavlja se dodatno naoružanje, uključujući protuoklopne sustave i protuzračne sustave specijalizirane za helikoptere i besposadne letjelice (UAV).

Za one koji biraju kupole za BVP dobra je vijest široka paleta ponude. Loša je vijest da izbor zbog toga postaje iznimno složena zadaća. No, u konačnici, bolje da je izbor veći nego manji.

Kako bi dobila nove, moćnije inačice višenamjenskog oklopnog vozila Patria, Hrvatska vojska odabrala je besposadnu kupolu izraelske tvrtke Elbit Systems UT30MK2CRO. Karakteristična po potpunoj integraciji topničkog s protuoklopnim raketnim sustavom, jedan je od trenutačno najboljih sustava te vrste na svijetu. Naoružana je automatskim topom MK44 Bushmaster (30 x 173 mm), spregnutom strojnicom M240 7,62 x 51 mm te protuoklopnim lansirnim vođenim sustavom Rafael Spike LR s dva lansera. Osim toga, na kupoli se nalaze dva seta s po četiri bacača dimnih kutija. Na stražnjem je dijelu kupole između bacača dimnih kutija i meteorološki stup koji daje informacije o temperaturi zraka, vjetru (brzina, smjer), atmosferskom tlaku i nadmorskoj visini, što omogućuje preciznije pogotke i balistički izračun elemenata za gađanje.

Od optičkih sustava glavna je naprava ciljača, s pomoću koje se izvode sva gađanja. Na vrhu kupole nalazi se zapovjednikova naprava. Neovisna je o kretanju kupole pa zapovjednik može u bilo kojem trenutku samostalno motriti bojište. Obje naprave imaju termalnu kameru koja omogućuje djelovanje i u lošim vremenskim uvjetima te noću. Odmah ispod termalne kamere nalazi se dnevna kamera koja također prikazuje HD sliku. Obje imaju laserski daljinomjer dometa većeg od 10 kilometara. Za bolju situacijsku svijest na raspolaganju je pet periskopa, od kojih se četiri nalaze između vozila i same kupole, dok je jedan na vrhu kupole. Osim toga, ciljač preko četiri laserska upozorivača dobiva informaciju o smjeru čim se dogodi ozračivanje vozila laserom te zapovjednik s pomoću svoje naprave može prosuditi o kakvoj je prijetnji riječ. Ciljač može s pomoću sustava automatskog praćenja mete zaključati metu pa je sustav automatski prati bez obzira na to je li vozilo u pokretu ili u zastanku. Opcija lovac – ubojica (hunter-killer) omogućava zapovjedniku da u bilo kojem trenutku okrene oružje u smjeru prijetnje po kojoj bi ciljač trebao prioritetno djelovati. Top od 30 mm, protuoklopni sustav i druge pojedinosti daju BOV-u Patria CRO 30L značajke potpunog borbenog vozila pješaštva.

Injekcija za Stryker

Oklopna vozila na kotačima Američke kopnene vojske Stryker u operativnoj su uporabi od 2002. godine i inicijalno su naoružana teškom strojnicom M2 12,7 mm, srednjom strojnicom 7,62 mm M240B ili automatskim bacačem granata 40 mm Mk 19. Vojska je 2015. odlučila nadograditi dio vozila i tako je zaživjela inačica Stryker Dragoon opremljena daljinski upravljanom kupolom s norveškom stanicom Kongsberg Protector MCT-30. Prvo je vozilo isporučeno u prosincu 2017. godine. Ima kupolu s lančanim topom MK44 Bushmaster II (30 x 173 mm), no na nju se može postaviti i automatski top 40 x 180 mm. Uz glavni top, na kupoli se nalazi spregnuta strojnica 7,62 mm i druga strojnica postavljena na krov. Kao alternativa krovnoj strojnici, na vozilu može biti sekundarna daljinska oružna stanica kao što je Kongsbergova Protector CROWS. Moguće dopunsko naoružanje uključuje protuoklopne rakete Javelin montirane ili na CROWS ili na bočnoj strani kupole. Dva seta dimnih kutija također se mogu dodatno postaviti na kupolu. Senzori montirani na kupolu uključuju dnevne i infracrvene kamere i laserski daljinomjer s dometom identifikacije cilja većim od 3000 metara. Kupola MCT (Medium Caliber Turret) danas nosi naziv RT (Remote Turret) i potpuno je stabilizirana. Ima sposobnost rotacije po azimutu od 360 stupnjeva i elevaciju od –10 do +45 stupnjeva, dodatno do +60 stupnjeva, što top čini učinkovitim protiv zemaljskih i zračnih ciljeva, uključujući besposadne letjelice. I zapovjednik i ciljač smješteni su unutar tijela vozila i upravljaju kupolom s posebne upravljačke ploče. Kao opcija postoji neovisna zapovjednikova postaja. Ponovno punjenje automatiziranog sustava rukovanja streljivom kupole izvodi se pod oklopom iz unutrašnjosti tijela (kupola uključuje spremište za 600 metaka 30 mm, uz 2 x 75 trenutačno spremnih metaka).

Hrvatska vojska odabrala je kupolu izraelske tvrtke Elbit Systems UT30MK2CRO, jedan od trenutačno najboljih sustava te vrste na svijetu (Foto: Tomislav BRANDT)

 

Vektronika (vehicle and electronics) je modularna. Kupcima omogućuje zadržavanje senzora za upravljanje paljbom i za određivanje ciljeva koje nudi Kongsberg ili instaliranje zamjenskih sustava po njihovu izboru. Sustav upravljanja paljbom (SUP) automatski izvodi balistička izračunavanja kompenzirajući vodeći kut, nadvišenje, nagib i kretanje vozila, olakšavajući tako ciljanje i u najzahtjevnijim borbenim scenarijima. Kupola je opremljena i Kongsbergovim integriranim borbenim rješenjem (Integrated Combat Solution – ICS), što joj omogućuje pristup brojnim poboljšanim značajkama ubojitosti, poput automatiziranog preciznog sustava lovac –  ubojica i dijeljenja ciljeva među vozilima.

Standardna kupola dolazi sa zaštitom na razini STANAG 1 koja se može povećati modularnim oklopom s prednje i bočne strane. Sustavi aktivne zaštite soft-kill i hard-kill dostupni su kao dodatne nadogradnje, kao i sustav za otkrivanje prijetnji. Kupola povećava masu Strykera za približno dvije tone.

Talijanska “šaka”

Leonardova dvočlana kupola HitFist izvorno je dizajnirana za borbena vozila pješaštva talijanske vojske Dardo na gusjenicama i Freccia na kotačima 8 x 8. Može biti naoružana topom Oerlikon (danas Rheinmetall) KBA 25 mm ili topom Bushmaster 30/40 mm. Dodatno naoružanje uključuje spregnutu strojnicu 7,62 mm, drugu strojnicu 7,62 mm postavljenu na krovni nosač i opcijski nosač s dvije protuoklopne rakete na bočnoj strani kupole.

Leonardova besposadna kupola HitFist OWS (Overhead Weapon System) (Foto: Leonardo)

Najnovija je inačica besposadna HitFist OWS (Overhead Weapon System), koju talijanska tvrtka opisuje kao daljinski upravljanu oružnu stanicu (RCWS) razvijenu s pomoću najnovijih tehnologija u području elektronike, odraza i sučelja. Glavno naoružanje sastoji se od topa 25 ili 30 mm, električno upravljanog po elevaciji i azimutu. Prednost je nove kupole što se može postaviti na bilo koje vozilo na kotačima ili gusjenicama bez posebne pripreme i bez prodora u tijelo. Zasad je postavljena na novorazvijeno oklopno pješačko borbeno vozilo 8 x 8 Freccia EVO koje je predstavio Iveco-OTO Melara. I ona je naoružana automatskim topom KBA 25 mm i spregnutom strojnicom od 7,62 mm. Opcijski se mogu instalirati lanseri protuoklopnih raketa Spike LR. Kupola uključuje optičke senzore i laserski daljinomjer, a pruža i situacijsku svijest unutar 360 stupnjeva, kao i punu sposobnost lovac – ubojica. Oružjem može upravljati jedan vojnik iz tijela vozila, s pomoću višenamjenskog zaslona u boji i palice. Španjolska podružnica Leonardo Hispania natječe se za isporuku 58 kupola HitFist opremljenih topom 30 mm za program oklopnih vozila na kotačima španjolske vojske Dragon. Poljska već koristi kupolu HitFist – 30P naoružanu topom MK44 Bushmaster 30 mm i spregnutu strojnicu 7,62 mm na modularnom oklopnom vozilu Rosomak koje se temelji na Patriji. Poljska razvija vlastitu besposadnu kupolu ZSSW-30 koja bi trebala biti ugrađena na Rosomake i na novi BVP Borsuk.

Dvije njemačke inačice

Njemački Rheinmetall proizvodi kupolu Lance u dvije inačice – s posadom i besposadnu. Prema navodima proizvođača, mogu se postaviti na gotovo svako vozilo na gusjenicama ili kotačima.

Lance s posadom postavljen je na Rheinmetallov BVP Boxer koji se koristi u njemačkoj i nekoliko drugih kopnenih vojski. Dvočlanu posadu čine zapovjednik vozila i ciljač. Primarno je oružje automatski top MK30-2 / ABM iako se mogu instalirati i drugi topovi različitih proizvođača. Uz odmah napunjeno streljivo, unutar kupole nalazi se dodatnih 200 pričuvnih metaka za glavno oružje što omogućuje ponovno punjenje pod zaštitom oklopa. Kupola ima visok stupanj zaštite od eksplozije, fragmenata, pa čak i ručnog protuoklopnog oružja tipa RPG, a dostupni su i modularni dodaci za daljnje povećanje razine zaštite.

Rheinmetallov Boxer s kupolom Lance pobijedio je na australskom natječaju za nabavu borbenog izvidničkog vozila (Foto: Rheinmetall)

 

Obje su inačice Lancea stabilizirane, što omogućuje preciznu paljbu tijekom kretanja po neravnom terenu. Svaka je inačica opremljena potpuno digitalnim sustavom upravljanja paljbom. Vanjski senzori uključuju dva elektrooptička ciljnika, svaki opremljen kamerom visoke rezolucije, termovizijskom kamerom i laserskim daljinomjerom. Svim sustavima kupole može upravljati zapovjednik ili ciljač, i to iz unutrašnjosti kupole odnosno kod besposadne inačice iz tijela vozila.

Na kupolu Lance može se integrirati širok raspon dodatne opreme. To uključuje sustav situacijske svijesti, neovisnu oružnu stanicu postavljenu na vrh kupole, sustave C4I za mrežne operacije i dodatni ciljnik za zapovjednika. Mađarska je naručila 218 vozila Lynx KF41 s tom kupolom.

Cijela paleta

Belgijska tvrtka John Cockerill (prije Cockerill Maintenance & Ingénierie – CMI) u ponudi ima cijelu paletu modularnih kupola od 25 do 105 mm. Serija 3000 dostupna je u konfiguracijama s posadom (dvočlana) i besposadna.

U kupoli Cockerill 3030 nalazi se top od 30 mm MK44 Bushmaster II sa 255 komada streljiva. Kupola može biti opremljena i protuoklopnim projektilima. Dostupne su i različite opcije senzora i zaštite. Osnovna kupola pruža potpunu digitalnu stabilizaciju i kompjuterizirana je za preciznu paljbu u mirovanju odnosno pokretu. Zavarena balistička aluminijska kupola može prihvatiti modularni dodatni oklop koji povećava zaštitu do razine STANAG 5. Dodatni zaštitni sustavi uključuju osam bacača dimnih granata, APS, sustav za otkrivanje snajpera i akustičke senzore.

Najnovija je oružna stanica Cockerill Protected Weapon Station Generation 2 (CPWS Gen 2). Izrađena je od zavarenih aluminijskih oklopnih ploča, a može biti naoružana različitim oružjem kalibra 25 ili 30 mm. Od oružja se preporučuje top M242 od 25 mm, M230LF od 30 mm ili Nexter M811 od 25 mm. Sekundarno je oružje spregnuta strojnica 7,62 mm. Oba se oružja mogu ponovno puniti iz unutrašnjosti pod punom zaštitom oklopa. Usto se može još postaviti modul s dvije protuoklopne rakete. Obično je opremljena i s dva seta električno upravljanih bacača dimnih granata, a nudi se niz rješenja ciljničkih naprava, stabilizirana panoramska naprava s dnevnim / termalnim kanalima i laserskim daljinomjerom. Ciljač sjedi pod punom zaštitom kupole i cilja s pomoću zaslona koji je povezan s kompjuteriziranim sustavom upravljanja paljbom. Zanimljivo je što postoje četiri moguća položaja poklopca na kupoli – potpuno zatvoren, otvoren (podignut), povišen iznad kupole i uklonjen – za motrenje unutar 360 stupnjeva, odnosno kako bi se moglo djelovati iz osobnog oružja. CPWS Gen 2 zadržava prednosti svojeg prethodnika što znači da se daljinski upravlja iz vozila na kojem je integrirana, ponovno se puni pod oklopom i s obzirom na malu masu može se integrirati na kotačne konfiguracije vozila 4 x 4, 6 x 6, 8 x 8 kao i na gusjenične platforme.

Skromni počeci

Švedski BVP Strf 9040 razvijen sredinom osamdesetih postao je baza za veliku seriju vozila CV90. Prvotno je trebao biti jednostavno vozilo bez velikih tehnoloških dostignuća. BAE Systems Hägglunds opremio je za švedsku vojsku CV9040 kupolom za dvije osobe s topom BAE Systems Bofors 40 mm, temeljenom na vučenom protuzrakoplovnom topu L70 od 40 mm. Top velikog kalibra nije bio stabiliziran, nedostajao je termovizijski sustav i sustav za određivanje ciljeva zbog čega su drugi strani kupci za svoje CV90 tražili druga rješenja. Prvi strani kupac CV90 bila je Norveška (1994.), čiji je CV9030N bio naoružan topom Bushmaster II od 30 mm s dvostrukim punjenjem, no u nadograđenom vozilu CV9030N Mk. III na kupolu je dodan RWCS 12,7 mm, novi SUP i spregnuta strojnica. Ključna je značajka MK 44 da se može brzo pretvoriti u top 40 mm promjenom sklopa cijevi, redenika za punjenje i protutrzajnog sustava. U startu je top bio stabiliziran i ciljnička naprava imala je termalnu kameru. Finska (CV9030F) i Švicarska (CV9030CH) također imaju top MK44 od 30 mm s dvostrukim punjenjem koji osim ispaljivanja konvencionalnih vrsta streljiva može djelovati i s ABM (rasprskavajućim) streljivom.

Svestrane Cockerillove oružne stanice serije 3000 mogu se instalirati na gotovo sve tipove kotačnih i gusjeničnih oklopnih vozila (Foto: John Cockerill)

Danska (CV9035DK) i Nizozemska (CV9035NL) vozila naoružana su automatskim topom 35/50 mm Bushmaster III, no trenutačno koriste samo streljivo 35 mm. Nizozemski SUP ima sposobnost djelovanja programibilnim streljivom.

E35, novija kupola švedskog BAE Hägglundsa, prvotno je dizajnirana za gusjenična vozila CV9035. Danas je više od 600 tih kupola na vozilima kopnenih snaga šest zemalja. Sustav se dokazao u Afganistanu, gdje su danske i druge postrojbe pohvalile odziv, točnost i ubojitost kupola na udaljenostima većim od 4000 metara. Posadna kupola E35 podrazumijeva zapovjednika vozila i ciljača razdvojene topom. Mase dvije tone, opremljena je automatskim topom Bushmaster III od 35 mm. Istodobno se puni s dva redenika po 35 metaka, s različitim vrstama streljiva, dok se dodatnih 140 metaka čuva unutar kupole. Napredni Saabov sustav upravljanja paljbom osigurava zapovjedniku neovisni panoramski ciljnik s režimima dnevnog i noćnog vida. Kad se detektira meta, kupola se automatski okreće prema cilju, dok ciljač preuzima odgovornost za konačno ciljanje i djelovanje. Dok ciljač djeluje na odabranu metu, zapovjednik već traži sljedeći cilj. Takav je sustav lovac – ubojica uobičajen za tenkove najnovije generacije, ali još uvijek neuobičajen za BVP-ove.

Od ASCOD-a do Ajaxa

Austrijska tvrtka Steyr-Daimler-Puch AG i španjolska Santa Bárbara Blindados (danas obje u vlasništvu General Dynamicsa) zajedno su razvile BVP ASCOD naoružan topom 30 mm. U Austriji ima naziv Ulan, a u Španjolskoj Pizarro. Razlika je u pojedinim dijelovima koje su razvile domaće tvrtke.

Novije inačice objedinjene su pod osnovnom oznakom ASCOD 2. Modularni sustav osigurava tom vozilu razinu balističke zaštite prilagođenu zahtjevima kupca. Štoviše, postoji mogućnost ugradnje sustava laserskog upozorenja, aktivnih protumjera (ispitan je sustav LEDS-150/300) ili modularnog oklopa. Vozilo može biti naoružano daljinski upravljanom oružnom stanicom malog ili srednjeg kalibra, kao i posadnom ili besposadnom kupolom koja može uključivati automatske topove od 20 do 40 mm ili veće odnosno topove od 90 do 120 mm.

Vozilo je dopunjeno nizom sustava koji poboljšavaju situacijsku svijest posade i trupa, njihovu sigurnost ili udobnost u radu. Štoviše, platforma može biti opremljena i sustavom za upravljanje bojišnicom, naprednim komunikacijskim modulima, kao i sustavima koji bi obrađivali i distribuirali dobivene slike. Posebno dizajnirana elektronička arhitektura vozila omogućuje proširenje cijelog kompleta povezivanjem daljnjih modula ili elektroničkih uređaja u budućnosti.

Britanska vojska naručila je seriju vozila Ajax koja je potekla iz ASCOD-a 2. Ministarstvo obrane Češke objavilo je neposredno prije Božića 2018. da je vozilo ASCOD 42 s posadnom kupolom Elbit MT-30 MK2 naoružanom topom MK44 Bushmaster II od 30 mm, spregnutom strojnicom 7,62 mm i lanserom s dvije protuoklopne rakete Spike ušlo u uži izbor za program zamjene vozila BMP-2.

Ruski veliki kalibri

Kad je predstavljen 1981. godine, vatrena snaga sovjetskog BVP-a BMP-2 bila je u najmanju ruku impresivna. Primarno je oružje dvočlane kupole top 30 mm 2A42 dvostrukog punjenja, tu je bila i spregnuta strojnica 7,62 mm te krovni protuoklopni sustav, obično 9M113 Konkurs. Top je stabiliziran elektrohidrauličkim sustavom, što je bila velika novost, no nedostajao je odgovarajući sustav upravljanja paljbom. Na nadograđeni BMP-2M instalirana je stabilizirana termalna ciljačeva naprava s ugrađenim laserskim daljinomjerom i protuoklopnim projektilima 9M120-1 Ataka s obje strane kupole. Najnovije je rješenje kupola B05Ja01 Berežok koja ima jednako naoružanje, no novost je automatski bacač granata 30 mm AGS-17 sa 300 granata instaliran na stražnjem dijelu kupole (!). Kupola ima sustav upravljanja paljbom koji je pandan sustavu M2A3 IBAS integriranom u većinu NATO-ovih tenkova. Nedostatak vozila BMP-2 je oklop, koji je slab za današnje kriterije.

Glavni je adut ruskih vozila BMP iznimno snažno naoružanje (Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation)

 Ruski BMP-3 i dalje je vjerojatno najbolje naoružan BVP na svijetu, a ujedno je i potpuno amfibijski. Ima kupolu za dvije osobe naoružanu topom 100 mm 2A70, spregnutim topom dvostrukog punjenja 30 mm 2A72 i spregnutom strojnicom 7,62 mm, a na objema se stranama prednjeg dijela tijela nalaze još dvije strojnice. Top može ispaliti i laserski vođeni protuoklopni projektil 9M117 Bastion. BMP-3 može se opremiti i daljinski upravljanom kupolom naoružanom topom od 57 mm koji može služiti i za PZO, tj. obranu od besposadnih letjelica. Kupola BMP-3 prikazana je i na drugim platformama.

Na ruskom prototipu teškog BVP-a T-15 Armata stoji daljinski upravljana stanica Bumerang BM/DUBM-30 Epoh. Naoružana je topom dvostrukog punjenja 30 mm 2A42 i spregnutom strojnicom 7,62 mm te kontejnerom s dva laserski vođena protuoklopna projektila Kornet EM. Kupola je također instalirana na ruskom BVP-u s gusjenicama Kurganjec-25 i na kotačnom Bumerangu (8 x 8). Kupola ima kompjuterizirani SUP i stabilizirane dnevne / termalne ciljničke naprave za zapovjednika i ciljača koje također imaju integrirani laserski daljinomjer što zajedno omogućuje sposobnost lovca ubojice.

Rusija je razvila i testirala i stanicu AU-220M naoružanu topom kalibra 57 mm s dvostrukim punjenjem i spregnutom strojnicom 7,62 mm.

Zbroj trendova

Svjetski trendovi razvoja BVP-a prilično su jasni. Većina proizvođača i korisnika okrenuta je prema besposadnim kupolama s automatskim topom od najmanje 30 mm sposobnim za ispaljivanje programibilnog streljiva. Raznolikost besposadnih konstrukcija obično proizlazi iz ograničenja mase nametnutih u slučaju nadogradnje BVP-a. Kad oklopne transportere (ili prevožnjake) opremimo kupolama s topom od 20 mm ili jačim, možemo govoriti o transformaciji u BVP. Besposadne kupole mogu imati slabiji oklop i tako biti lakše, bez smanjenja sigurnosti posade (posada sjedi unutar tijela). Međutim, takve su kupole puno sklonije oštećenjima. S druge strane, zahtjev za minimiziranje mase kupole (što također traži besposadnu kupolu), iznimno je koristan kad dizajneri žele zadržati amfibijsku sposobnost platforme. Besposadne kupole također smanjuju ukupnu masu vozila. Ako ušteda na masi nije potrebna, a situacijska svijest jedan je od glavnih zahtjeva, kupole s posadom i dalje će biti u prednosti, kao u slučaju britanskog Ajaxa.

Kalibri rastu i 30 mm postaje minimum za moderni BVP, a sve se više testiraju sustavi jači od 40 mm: SAD razmatra 50, a Rusija 57 mm. No, to prouzročuje nekoliko problema – prije svega smanjenu količinu streljiva spremnog za uporabu. U trendove svakako ulazi i fokus na sustavima upravljanja paljbom pa BVP-ovi dobivaju SUP-ove na razini modernih glavnih borbenih tenkova.

Standard postaje i potpuno stabiliziran periskopski ciljnik za zapovjednika. Obično je povezan s vlastitim termovizijskim sustavom i laserskim daljinomjerom pa zapovjednik ima jednake sposobnosti kao ciljač. Protuoklopne sposobnosti obično se osiguravaju integracijom dvostrukog lansera POVRS-a.

Snažni Samson

Izraelska tvrtka Rafael u ponudi ima seriju daljinski upravljanih oružnih stanica / kupola Samson. Dostupne su četiri inačice: Mini, Dual RWS, 30 mm RWS i 30 mm Integrated. 

Mini može biti naoružana strojnicom kalibra od 5,56 do 14,5 mm ili automatskim bacačem granata 40 mm. Dual RWS naoružan je dvama oružjima: glavnim koje može biti strojnica do kalibra 14,5 mm, top 30 mm ili automatski bacač granata 40 mm, dok sekundarno može biti strojnica do kalibra 12,7 mm. Postoji mogućnost da mjesto sekundarnog oružja zauzme protuoklopni lanser s do dvije rakete. U treću kupolu 30 mm RWS može biti montiran top od 30 (istočna 2A42 ili zapadna inačica MK44/44S) ili 40 mm i s njim spregnuta strojnica 7,62 mm. Opcija je protuoklopni lanser. “Najbogatija” ponuda uključuje kupolu 30 mm u koju je integriran top MK44S 30/40 mm, spregnuta strojnica 7,62 mm, aktivni sustav zaštite Trophy, bacači dimnih kutija (opcija su u drugim inačicama kupola), punjenje iz unutrašnjosti vozila, sposobnost lovac – ubojica, automatsko praćenje cilja te automatska detekcija cilja.


Pripadnik njemačke kopnene vojske na vježbi u BVP-u Puma (Foto: Bundeswehr / Maximilian Schulz)

Beskompromisno i skupo

Dio impresivnih performansi njemačkog BVP-a Puma opisan je u prvom dijelu teksta. Njezina daljinski upravljana stanica naoružana je topom 30 mm MK30-2 s dvostrukim hranjenjem te spregnutom strojnicom 5,56 mm HK MG4 koja će biti zamijenjena strojnicom 7,62 mm HK MG5. Top može djelovati sa streljivom Rheinmetall 30 mm ABM, kao i drugim, uključujući APFSDS. Paljbena sposobnost Pume može se nadograditi kontejnerom od dva protuoklopna lansera Eurospike LR s lijeve strane kupole kako bi se omogućilo gađanje ciljeva i izvan dometa topa od 30 mm.

Puma je primjer beskompromisnog, ali i skupog pristupa. Program je dijelom pokrenut i zbog održavanja kapaciteta njemačke industrije (KMW i Rheinmetall), pa su troškovi bili manje važni. Rheinmetallov top MK30-2/ABM radi na principu plinskog povrata i ima 40 posto veću masu od Bushmastera. Međutim, stvara znatno manji trzaj kad se djeluje u automatskom načinu rada. Na njegov rad ne utječe EMP (Electromagnetic Pulse) ili nedostatak napajanja. Topovska cijev ukrućena je vanjskim kavezom, što uvelike povećava točnost nakon njezina zagrijavanja. Top je sposoban za ispaljivanje ABM metaka i stabiliziran. Pumin sustav upravljanja paljbom znatno premašuje sposobnosti koje nude rješenja primijenjena na tenku Leopard 2A7, kao i na većini suvremenih glavnih borbenih tenkova. Vatrena snaga vrti se oko sustava lovac – ubojica i rješenja koje zapovjedniku i ciljaču omogućava zamjenu uloga.

Ciljač može koristiti potpuno stabilizirani EOTS ciljnički sustav. Elevacija topa je od –15 do +45 stupnjeva, a po azimutu 360 stupnjeva. Sve se temelji na CCD TV kameri u boji, dok noćni kanal pruža termovizijski sustav Attica 3. generacije koji radi u dalekom infracrvenom spektru, s dodatnim optičkim sustavom za skeniranje koji povećava izlaznu rezoluciju na 768 x 576 piksela. EOTS ima i laserski daljinomjer. Pumin sustav upravljanja paljbom ima potpuno digitalno balističko računalo koje automatski prima podatke sa senzora vozila. Još je jedna zanimljiva činjenica to da Pumi nedostaje autotraker. Međutim, Puma će na kraju ipak dobiti sustav automatskog praćenja koji će biti optimiziran za djelovanje protiv malih i mikro besposadnih letjelica. Protudronska sposobnost smjer je prema kojem se očekuje daljnji razvoj sustava upravljanja paljbom. Sadašnji Pumin SUP uvelike premašuje mogućnosti onih integriranih na tenkove 3. generacije pa se i cijena cijelog vozila približava “tenkovskoj”.


Francuski izbor

Francuska tvrtka Nexter nudi široku paletu kupola za ugradnju glavnog topa od 25 do 105 mm. Jednočlana kupola DRAGAR, koju je izvorno razvio GIAT, naoružana je topom 25 mm dvostrukog punjenja Model 811 i spregnutom strojnicom 7,62 mm. Dvotonska kupola prikladna je za manje i lake BVP-ove.

Kupola TARASK inačica je DRAGAR-a. Odabrana je za vozilo 8 x 8 VBCI (Véhicule Blindé de Combat d’Infanterie) francuske vojske koje je ušlo u uporabu 2008. godine. Jednočlana kupola TARASK ima dnevno-noćne kamere za identificiranje ciljeva, kao i niz periskopa postavljenih oko kupole za pružanje 360 stupnjeva situacijske svijesti. Stanica zapovjednika vozila unutar tijela kontrolira panoramski uređaj za motrenje (Moyen d’Observation Panoramique – MOP), dnevno-noćni motrilački sustav zapovjedniku omogućava “lov” (traženje) novih ciljeva ili prijetnji, dok ciljač borbeno djeluje na trenutačni cilj. Kupola je opremljena i ometačem projektila LIRE (Leurre Infra RougE) za infracrvene žicom vođene projektile. Kupola ima azimut od 360 stupnjeva, a topovska cijev elevaciju od –7 do +45 stupnjeva.

Nexterova dvočlana kupola T40 odabrana je za VBCI 2, koji je veći i teži od prve generacije VBCI-ja. Naoružana je 40 mm topom 40 CTAS koji je razvio francusko-njemačko-britanski konzorcij CTA International. Kupola T40 može biti ojačana krovnim daljinskim oružnim sustavom opremljenim strojnicom od 7,62 ili 12,7 mm. Na kupolu se s obje strane mogu montirati MBDA-ine protuoklopne rakete MMP (Missile Moyenne Portée). U ponudi je i besposadna inačica T40.


BVP Tulpar (Foto: Otokar)

Tursko rješenje

Turska tvrtka Otokar opremila je BVP Tulpar besposadnom kupolom Mizrak-30 naoružanom stabiliziranim topom Bushmaster II od 30 mm i spregnutom strojnicom 7,62 mm. Ključna su značajka kupole dvije stabilizirane ciljničke naprave (dnevna / termalna) koje uključuju laserski daljinomjer za sposobnost lovac – ubojica. Tulpar je u svrhu ispitivanja bio opremljen i dvočlanom kupolom John Cockerill naoružanom stabiliziranim topom od 105 mm, koji, osim ispaljivanja standardnog streljiva, može ispaliti i laserski navođeni projektil s tandem visokoeksplozivnom protuoklopnom bojnom glavom do maksimalnog dometa od pet kilometara.

Ivan GALOVIĆ