Mač – jednom davno

U Klovićevim dvorima na zagrebačkom Gornjem gradu do 18. srpnja traje izvanredna izložba koja nam predstavlja srednjovjekovne mačeve iz zbirke Hrvatskog povijesnog muzeja, ali nas podsjeća i na činjenicu da je to oružje i danas snažno zastupljeno u institucionalnoj simbolici te popularnoj kulturi

Svaki izloženi mač nalazi se u posebnoj, okomitoj vitrini, što olakšava ne samo razgledavanje, nego i čitanje popratnih informacija

U vrijeme dok se nadamo da će zatišje u pandemiji COVID-a postati stalno, sve više i više počinjemo posjećivati i javne događaje. Pa, jedan od njih koji bismo svakako preporučili čitateljima Hrvatskog vojnika, među kojima ima mnoštvo ljubitelja militarije i povijesti, jest izložba Mač – jednom davno. Kao što ime i govori, središte izložbe su stari, dapače srednjovjekovni mačevi, iskovani od XI. do početka XVI. stoljeća. Primjerci tog uvijek upečatljivog i nekad moćnog, a danas vrlo simboličnog oružja, njih 25, dio su dragocjenog fundusa Hrvatskog povijesnog muzeja. Međutim, izložba nije postavljena u sjedištu muzeja u palači Vojković – Oršić – Kulmer – Rauch na zagrebačkom Gornjem gradu, nego u susjednim Klovićevim dvorima. Naime, nekadašnji velikaški objekt teško je stradao u prošlogodišnjem potresu i trenutačno je neuporabljiv. Sreća je u nesreći da bi prirodna nepogoda mogla ubrzati dugogodišnji proces preseljenja izložbenog postava u primjereniji, veći prostor. Prema sadašnjim najavama, dio muzeja ostat će u (nadamo se brzo) obnovljenoj palači Oršić, koja će se reprezentativno otvoriti za posjetitelje prezentirajući bogatstvo muzejskih zbirki, a Stalni izložbeni postav realizirat će se u Palači Jelačić (Grič 3) kojoj, doduše, također treba obnova.

Nevolje s prostorom nisu spriječile autore izložbe Petru Braun, Leona Bošnjaka i Anu Filep da posjetiteljima svih dobi i raznih interesa pruže izvanredno iskustvo. U sve više muzejskih prostora u Hrvatskoj, najviše onih koji se bave poviješću, primjećuje se rad jedne nove generacije kustosa i drugih stručnjaka. Pristup je sve više interaktivan, stimulira vas ne samo intelektualno nego i osjetilno, što se vidi i u slučaju gornjogradskih mačeva. Prostor izložbe je u podrumu Klovićevih dvora, što daje dodatni srednjovjekovni, viteški “štih”.

U riječnim koritima

Akcijska figura Geralt u borbi s grifonom (privatno vlasništvo)

Obilazak možete započeti tako da se nakratko stavite u ulogu kralja Arthura (kako, nećemo vam otkriti, neke stvari trebate saznati sami). Zatim slijedi vojnička poslastica: prvi dio izložbe s 25 različitih mačeva. Svaki se nalazi u posebnoj, okomitoj vitrini, što olakšava ne samo razgledavanje nego i čitanje popratnih informacija te primjećivanje pojedinih detalja vezanih uz određeni mač. Informacije su, vjerujte, detaljne, od onih općih do posebnih o svakom izloženom maču. Svako od tih jako starih oružja ima zanimljivu priču o svojoj vrsti, podrijetlu i uporabi i – mjestu pronalaska. To znači da će vas 25 vitrina zaokupiti prilično dugo vremena. Mačevi su zaista fantastični, u različitim su stupnjevima očuvanosti, a na nekima se čak vidi i drvena oplata. Gotovo svi su pronađeni na teritoriju današnje Hrvatske, uglavnom u riječnim koritima, na prijelazu iz XIX. u XX. stoljeće kad su se intenzivno radile regulacije riječnih tokova. Kako kažu autori, vrlo je vjerojatno da je u srednjem vijeku bila riječ o određenom običaju po kojem bi se ta često rijetka i skupa oružja na kraju svoje uporabe bacala u vodu. No, većina je mačeva iskovana na teritoriju današnje Njemačke, neka srednjovjekovna hrvatska specijalizirana kovačnica ili majstorska radionica barem zasad nije poznata. Još jedan zanimljiv “dodatak” izloženim mačevima ilustracije su u boji sa srednjovjekovnim motivima obješene na okolnim zidovima. Autor ilustracija proslavljeni je hrvatski umjetnik Milan Trenc, po čijoj su slikovnici Noć muzeja snimljeni holivudski blockbusteri.

Vjerujte – isplati se!

Priču o mačevima Hrvatskog povijesnog muzeja ne priča samo “hladni čelik”, odmah nakon vitrina moći ćete se interaktivno i multimedijalno podsjetiti na činjenicu da mač danas nije više udarno viteško oružje, ali je značajno zastupljen u nacionalnim, državnim i institucionalnim simbolima te “klasičnoj”, konzumerističkoj i pop-kulturi. Marljivi i inovativni autori izložbe podsjetili su nas na činjenicu da su mačevi svuda oko nas, od državnih grbova i zastava, preko oznaka u Hrvatskoj vojsci i policiji, sve do filmova, kazališta, opera, knjiga, stripova, videoigara, fantasy igara, karata, figurica, slikovnica, heavy metal glazbe… Nakon što razgledate sve te predmete i neke videoklipove ili poslušate note Wagnera, grupe Queen ili Saxon, shvatit ćete da zapravo i niste svjesni koliko je mač i danas popularan. Izvanredno je i što Hrvatski povijesni muzej kontinuirano priređuje događaje povezane s izložbom. Iako je želja autora da izložba Mač – jednom davno otputuje i izvan Zagreba, zasad je sigurno da je u zagrebačkim Klovićevim dvorima možete obići do 18. srpnja. Vjerujte – isplati se, i to ne samo ljubiteljima povijesnog oružja.

Domagoj VLAHOVIĆ

Foto: Ivana ASIĆ / Hrvatski povijesni muzej