Mali plameni veteran

Ove godine navršit će se devet desetljeća otkad je Amerikanac George G. Blaisdell konstrukcijski usavršio jedan austrijski upaljač i tako dobio Zippo, model koji će steći globalnu slavu. Najveći zamah u popularnosti dobio je zahvaljujući američkim oružanim snagama čiji su ga vojnici tijekom Drugog svjetskog rata nosili po mnogim svjetskim bojišnicama…

Američki skupnik Ernst Woodruff 1969. u Vijetnamu pokazuje Zippo koji je nosio u džepu kad ga je pogodila krhotina granate i tako mu spasio život (Foto: Archives Branch, USMC History Division / Wikimedia Commons /CC BY 2.0/)

Ručni upaljači počeli su tijekom Prvog svjetskog rata postajati važan dio osobne opreme vojnika. Doduše, tad im je glavna uloga još uvijek bila pripaljivanje cigareta, a vojnici su ih često pravili sami, primjerice od praznih puščanih čahura. Preferirali su ih više od šibica i čak poboljšali dizajn s malim ”dimnjacima“ kako bi ublažili vjetar da ne ugasi plamen. Dijelom i zahvaljujući ratu, tijekom 1920-ih doživjeli su velik napredak u popularnosti i tehnološkom razvoju. Prava ”revolucija“ započet će s pojavom upaljača Zippo. Od samog početka pratila ih je reputacija koja se podudarala s vojničkim terenskim zadaćama. Pouzdano su radili i na najvećem vjetru, bili izdržljivi na ”grubu“ uporabu te otporni na atmosferske utjecaje. Sigurno je pomogao i potez koji pokazuje čvrsto samopouzdanje tvrtke: doživotno tvorničko jamstvo na mehanička oštećenja.

Priča o upaljaču Zippo počinje u društvenom klubu u Bradfordu u američkoj državi Pennsylvaniji. George G. Blaisdell (1895. – 1978.) promatrao je prijatelja kako se nespretno bori kako bi zapalio cigaretu nezgrapnim upaljačem austrijske proizvodnje koji je držao dvjema šakama. Stoga je krajem 1932. godine odlučio rekonstruirati takav upaljač: izradio je malo pravokutno kućište i pričvrstio poklopac šarkom. Sačuvao je dizajn dimnjaka koji je štitio plamen, ali izmijenio je spremnik za gorivo. Rezultat je bio upaljač kojim se lako upravljalo jednom rukom. Naziv Zippo dolazi od engleske riječi zipper (patentni zatvarač). Proizvodnja je počela iduće godine, prijava za originalni patent podnesena je 1934., a patentni broj dodijeljen je 3. ožujka 1936. Prvi Zippo danas je izložen u muzeju Zippo/Case u Bradfordu.

Detalj poznate fotografije iz Vijetnamskog rata: američki vojnik Raymond Rumpa nosi protuoklopni sustav na leđima, na kacigi su mu zataknuti kutija cigareta i Zippo. (Foto: Army Specialist Fourth Class Dennis Kurpius / U.S. National Archives)

Milijuni idu u rat

Prodaja u idućih pet godina nije išla najbolje zbog posljedica Velike ekonomske krize. No, uporni Blaisdell slijedio je svoju viziju kroz ponudu personaliziranih primjeraka. U osnovi jednostavan dizajn, čvrsta i kvalitetna izrada, velik kapacitet goriva i karakteristični zvukovi otvaranja i paljenja postali su klasik. Iste osobine učinile su Zippo savršenim upaljačem za američke oružane snage. Upaljači su se mogli koristiti kao izvor svjetlosti, za zagrijavanje obroka, a mogli su zapaliti vatru u svim vremenskim i terenskim uvjetima. Tvrtka je tijekom Drugog svjetskog rata prekinula svu civilnu proizvodnju i usmjerila je k opskrbi vojske. To je dovelo do izrade čeličnog upaljača s matiranom Black Crackle završnom obradom. Zippo je postao svojevrsna američka ikona u cijelom svijetu jer su milijuni američkih vojnika ponijeli upaljač u rat. Opskrba vojske omogućila je tvrtki da postane financijski jaka. Upaljači Black Crackle bili su pomalo grubi, no radili su iznimno dobro. Ipak, vojnici su nakon rata bili željni ”civilnih“ inačica. Zippo se vratio komercijalnoj prodaji, počeo predstavljati nove dizajne, te utiskivati datum proizvodnje na dnu upaljača. Počeo je predstavljati i kolekcionarske modele.

Još jedan američki veliki rat, Vijetnamski, promijenio je reputaciju koju je Zippo dobio u Drugom svjetskom ratu. U prvi plan često više nisu dolazili sam upaljač i njegova kvaliteta, nego i priče o strašnom oružju, tj. američkim tenkovima – bacačima plamena M67 koji su dobili nadimak Zippo. Ipak, tijekom 1970-ih Zippo se počeo snažnije širiti na inozemna tržišta, a posebno u Indiju i Kinu. U kombinaciji s velikom prodajom u SAD-u i drugim zemljama Zapada to je dovelo do rekordnih porasta prodaje. Danas je robna marka Zippo popularna u gotovo cijelom svijetu. U 2012. godini, tijekom 80. obljetnice, proizvodnja je nadmašila 500 milijuna upaljača.

Opis poput puške

Džepni upaljač Zippo sastoji se od 22 dijela, a za proizvodnju je potrebno obaviti 108 tvorničkih operacija. Opis konstrukcije podsjeća na opis nekog modela streljačkog naoružanja. Tijekom proizvodnje upaljača koristi se mesing, nehrđajući čelik i krom-nikal, što proizvodu daje malu masu. Različita kućišta za različite modele mogu se proizvesti pomoću različitih tehnologija. Zbog visoke kvalitete izrade, površina upaljača nema oštre izbočine i lica, a sastavni se elementi čvrsto nadopunjuju. Kućište ili vanjska jedinica sastoji se od donjeg dijela i poklopca koji su međusobno povezani šarkom. Umetak (unutarnja jedinica) izrađen je od nehrđajućeg čelika, što ga čini jednostavnim za izvlačenje iz kućišta. Na vanjskim stranama umetka utisnuti su natpisi sitnih slova. Navode da se koriste samo dijelovi koje je napravio Zippo i da se upaljač čuva na sigurnim mjestima nedostupnim djeci. Važna je stvar da se umetak izrađuje odvojeno od kućišta, što znači da se datumi njihove izrade gotovo nikad ne podudaraju.

Proizvođač većinu dijelova upaljača proizvodi sam. Većina manjih dijelova izrađena je također od mesinga ili čelika, ovisno o namjeni i položaju dijela u upaljaču. Cijev s kremenom i vrh opruge (koji se nalaze u komori za gorivo) su od mesinga, kao i vijak koji ih drži na mjestu. Ostali mali dijelovi umetka od nehrđajućeg su čelika, čvrsto povezani kako bi činili jednu cjelinu. Brijeg, zakovica i ploča brijega pričvršćeni su na vrhu umetka te služe za pravilno otvaranje i zatvaranje poklopca upaljača. U području plamenika (dimnjaka) su opruga i otvor za fitilj, kremeni kotačić i zakovica kremenog kotačića koja drži dijelove za paljenje plamena. Plamenik (dimnjak) ovalnog je oblika s osam rupica simetrično smještenih sa svake strane. Kotačić ima površinu s kosim zarezima, koji su izrađeni pod kutom od 30 stupnjeva. Fitilj je napravljen od posebnog polimera u koji je utkana bakrena nit.

Tri nemetalne komponente koje su dijelovi umetka su fitilj, pamučne kuglice (pet komada) i filc. Fitilj i kuglice postavljeni su u komoru za gorivo. Komadić filca pričvršćen je na dnu umetka, s tim da je jedan kraj pričvršćen vijkom koji ujedno drži i kremen dok se drugi kraj može podići kako bi se omogućilo lakše punjenje gorivom i postavljanje novog fitilja.

Ostali metali, uključujući nikl, krom i zlato, koriste se za oblaganje mesinganih kućišta na zahtjev kupca. Za dodavanje ukrasa na strane upaljača koriste se mnoge metode: trodimenzionalni (reljefni) amblemi koji obično predstavljaju organizacije mogu se pričvrstiti na upaljače, dizajni se mogu utisnuti ili urezati u metal, a laseri mogu crtati detaljne dizajne koji mogu biti obojeni bilo kojom od nekoliko metoda. Za slike se koriste epoksidne smole, posebne tinte i prahovi.

Umjetnici i inženjeri

Američki tenk-bacač plamena M67, baziran na tenku M48 Patton, nosio je nadimak ”Zippo“ (Foto: USMC / US National Archives)

Danas se na dnu originalnog upaljača nalazi pločica s natpisom proizvođača. Na njoj piše ZiPPO BRADFORD, PA. MADE IN U.S.A. Na slovu ”i“ umjesto točkice prikazan je mali plamen, koji je službeni logotip tvrtke. Osim toga, s lijeve i desne strane logotipa nalaze se latinično slovo (A-L) i arapski brojevi, kao oznaka mjeseca i godine izrade upaljača.

Osnovni dizajn i rad džepnih upaljača malo su se promijenili od 1930-ih, ali uporaba nove tehnologije drastično je izmijenila mnoge aspekte proizvodnje. Promijenio se i interes potrošača. Upaljači su nekad bili osnovni džepni alat, ali danas se često cijene kao ”džepna umjetnost“. Za sofisticirane tehnike poput laserskog graviranja i tehničkog tiska potrebni su kvalificirani umjetnici i inženjerska stručnost.

Iako počivaju na sad već staroj tehnologiji, upaljači Zippo zadržali su veliku popularnost kao osobni predmeti, a sigurno je da i dalje imaju vrlo izraženu korisnost za vojnika na terenu, kao izvori svjetla, ”alati“ za paljenje vatre, pa čak i za određivanje smjera vjetra.

Do kraja šezdesetih godina izrađivani su i bojeni ručno, međutim razvojem tehnologije dijelovi su se počeli proizvoditi strojno. Međutim, neke su stvari ostale nepromijenjene, sam oblik ili mehanizam upaljača nikad se nije mijenjao, upaljači i dalje koriste standardne Zippo kremene, opruge, fitilje itd. Zippo je uistinu postao prepoznatljiv brend u svijetu, mnogi će reći baš zahvaljujući svojoj dosljednosti i jednostavnosti.


Personaliziran Zippo za pripadnike Namjenske zračne skupine 1 s američke krstarice USS Ticonderoga (Foto: San Diego Air and Space Museum)

Kolekcionarstvo

Mnogo je kolekcionara Zippo upaljača širom svijeta, neki su okupljeni i u klubovima te održavaju sastanke i druge događaje tijekom cijele godine. Mnoge tvrtke i dalje koriste Zippo upaljače kao sredstvo oglašavanja i promocije, i upaljači ”oglašavači” i dalje su među favoritima kolekcionara. U proizvodnji Zippa ne radi se samo upaljač, već i svojevrsna umjetnička kreacija. Takav pristup čini proizvod zanimljivim ne samo kao zapaljivu napravu, već i kao element antikviteta. Većina sakupljača Zippa nisu pušači i kupljene upaljače nikad ni ne koriste. Najcjenjeniji su oni koji se izrađuju po narudžbi u tvornici i u malim serijama, baš kao i oni originalni iz 1933. godine: znaju dosegnuti cijenu od nekoliko desetaka tisuća dolara.


Popularna kultura

(Foto: Ricardo Liberato / creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Velik utjecaj na popularnost Zippa ima Hollywood, Broadway i glazbena industrija. Upaljač je prikazan u više od 2000 filmova, kazališnih predstava i televizijskih emisija. U različitim filmskim i glazbenim zapisima često možete čuti karakterističan ”klik“ otvaranja upaljača ili vidjeti iskru kremena. Takav zvuk ne stvara niti jedan drugi upaljač, zove se i ”Zippo klik“, a tvrtka ima patent za njegovu reprodukciju. Zahvaljujući njemu, lako se može provjeriti autentičnost upaljača Zippo.


Tekst Ivan GALOVIĆ