Međunarodna izložba IDET 2005

Od trećeg do petog svibnja 2005. u Brnu (Češka) održana je osma po redu međunarodna izložba naoružanja, vojne opreme i sigurnosne tehnologije – IDET 2005

Na međunarodnoj izložbi IDET 2005 osim predstavnika češke vojne industrije u Brno Exibition Centru bili su i predstavnici većine svjetskih proizvođača obrambene industrije dok su neke zemlje, primjerice Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija, Slovačka i Poljska nastupale pojedinačno.
Oružane snage Republike Češke planiraju investirati desetine milijardi CZK u sklopu programa modernizacije svog naoružanja i vojne opreme, a IDET 2005 je prilika za prezentaciju obrambenih sustava i od interesa su za OS. Osim organizatorova službenog poziva za posjet izložbi članicama NATO-a i Rusije, pozivi su upućeni i članicama Partnerstva za mir kao i drugim državama od gospodarskog interesa za Republiku Češku. Tako je i izaslanstvo Ministarstva obrane RH predvodio državni tajnik Mate Raboteg sa suradnicima. Ono zbog čega je ta izložba bila od posebnog interesa za MORH je sudjelovanje gotovo svih relevantnih tvrtki koje su zanimljive za projekt borbenog oklopnog vozila za potrebe OSRH. O tom projektu oklopnih borbenih vozila češki zamjenik ministra obrane Jaroslav Kopriva razgovarao je i s našim državnim tajnikom Matom Rabotegom tijekom službenog prijama kada su izmijenjene informacije o namjerama provedbe projekta za potrebe OS Republike Hrvatske kao i projekta za potrebe OS Republike Češke.

Izaslanstvo MORH-a u kojem su osim državnog tajnika bili i brigadni generali Josip Zvirotić i Slaven Zdilar održalo je niz sastanaka s tvrtkama koje su dostavile svoje preliminarne ponude za projekt hrvatskog borbenog oklopnog vozila kao što su Steyr Dimler Puch, Patria, Elbit, Rafael, dok su predstavnici Uprave za materijalne resurse razgovarali i s predstavnicima tvrtki Oto Melara, Soltam, Raytheon, Rheinmetall i drugima. Tvrtke Steyr Dimler Puch i Patria predstavile su svoja oklopna vozila Pandur II i AMV s ugrađenim oružanim postajama. Na vozilu Pandur II 8×8 bila je izložena kupola SP 30 dok je na vozilu Pandur II 6×6 predstavljena daljinski upravljana oružana postaja sa strojnicom 12,7 mm. Na oklopnom vozilu AMV finske tvrtke Patria demonstrirana je RCWS 30 – daljinski upravljana postaja s topom kalibra 30 mm i raketnim sustavom SPIKE. Spomenuta konfiguracija oklopnog vozila AMV i RCWS 30 bit će potkraj svibnja poligonski ispitana u Finskoj za potrebe finskih OS-a, a na ispitivanje su pozvani i predstavnici projektnog tima MORH-a. Tijekom razgovora s predstavnicima spomenutih tvrtki, koje su se najviše zanimale za status projekta nabave oklopnih vozila za potrebe OSRH, izražena je namjera MORH-a da se do kraja godine donese odluka o izboru baznog vozila i oružanih sustava na temelju koje će Vlada RH donijeti odluku o dugoročnom financiranju projekta.

Viktor KOLOVRAT