Međunarodni tečaj za vojne promatrače UN-a

Međunarodni tečaj za vojne promatrače UN-a sastoji se od tri dijela: predavanja, demonstracije praktičnih vještina te provedbe višednevne vježbe temeljene na zamišljenom scenariju, a uspješno ga je završilo 15 polaznika

Središte za međunarodne vojne operacije “Josip Briški” provelo je od 3. do 21. svibnja 24. tečaj za vojne promatrače UN-a. Uspješno ga je završilo 15 polaznika, od kojih je 12 pripadnika MORH-a i OSRH, dva pripadnika Slovenske vojske i jedan pripadnik vojske Kraljevine Belgije. Cilj tečaja bio je upoznati časnike s organizacijom Ujedinjenih naroda, ciljevima, načelima i vrijednostima za koje se zalažu, organizacijskom strukturom, načinima ostvarivanja ciljeva te dužnostima i zadaćama vojnih promatrača koji sudjeluju u provedbi operacija očuvanja mira te ih osposobiti za provedbu tih zadaća. Na tečaju se razvijaju i interpersonalne, organizacijske i interkulturalne komunikacijske vještine, usvajaju i primjenjuju temeljna načela UN-ovih operacija očuvanja mira, kao i UN-ova pravila ponašanja i standardi poštivanja ljudskih prava. Tečaj za vojne promatrače certificirao je Odjel za mirovne operacije UN-a, čime se potvrđuje njegova kvaliteta i usklađenost s obučnim standardima UN-a, a Središtu za međunarodne vojne operacije “Josip Briški” sposobnost obučavanja pripadnika domaćih i stranih oružanih snaga za sudjelovanje u UN-ovim operacijama potpore miru.

Primjena u praksi

Tečaj se provodio u tri dijela. Prvi dio činila su predavanja na kojima su polaznici stjecali teorijska znanja, a u drugom su im demonstrirane potrebne praktične vještine koje su potom uvježbavali. Treći dio uključio je provedbu višednevne vježbe temeljene na zamišljenom scenariju tijekom koje su polaznici stečena znanja i vještine primjenjivali u praksi pod stalnim nadzorom instruktora. S obzirom na okolnosti prouzročene pandemijom, završna vježba nije se provodila na vojnom poligonu kao prijašnjih godina, nego na prostorima vojarni “Vitez Damir Martić” u Rakitju i “Pukovnik Marko Živković” na Plesu te na širem području Općine Sveta Nedelja. Tečaj je proveden uz potporu i sudjelovanje pripadnika Bojne NBKO i 91. krila HRZ-a. Direktor tečaja bio je bojnik Krešimir Njari, voditelj Odsjeka za provedbu UN-ovih tečajeva i preduputne obuke. Instruktorski tim vodila je bojnica Marija Čičak, a u njemu je osim pripadnika Središta bio bojnik Željko Klešić iz Zapovjedništva ZOD-a te satnik Mirko Ištuk s HVU-a te pripadnici Zapovjedništva HKoV-a, Vojnostegovnog suda i Vojnog zdravstvenog središta kao gosti predavači.

Strani polaznici

Satnik Ištuk instruktor je, profesor geoinformatike u Dekanatu Hrvatskog vojnog učilišta, sudionik misije u Indiji i Pakistanu (UNMOGIP). Rekao je sljedeće: “Kao bivši polaznik tečajeva u Središtu za međunarodne vojne operacije ističem da su mi znanja stečena na tečajevima UNMOC i UNSOC uvelike pomogla u početnim mjesecima misije. Stoga sam sad kao instruktor nastojao svoje znanje i iskustvo iz misije prenijeti polaznicima. Smatram da sudjelovanje stranih polaznika dodatno podiže kvalitetu tečaja.” Satnik Pierre Thibaut, voditelj Odjela za izobrazbu časnika i dočasnika NBKO specijalista vojske Kraljevine Belgije, naglasio je: “Tijekom karijere pohađao sam više tečajeva u inozemstvu, a ovaj smatram jednim od najboljih na kojima sam imao priliku sudjelovati. Predavači su bili stručni i susretljivi. Situacijske vježbe bile su vrlo realistične. Najdraži dio vježbe bilo mi je izviđanje iz zraka jer je nešto što nisam dosad radio iako imam iskustva iz misije Odlučna potpora u Afganistanu. Posebno su me se dojmili dobro pripremljeni instruktori, koji su bili u stanju odgovoriti na sva pitanja i to poduprijeti osobnim iskustvom.” Brigadir Ivan Miloš, zapovjednik Središta za međunarodne vojne operacije “Josip Briški”, svečanost zatvaranja tečaja završio je riječima: “Kao zapovjednik ponosan sam što polaznici tečajeva prepoznaju naše zalaganje u prenošenju znanja i vještina potrebnih za obnašanje njihovih budućih dužnosti. Vjerujem da smo zajedno postigli željeni cilj, da ste razmijenili iskustva te od naših instruktora stekli vrijedna znanja potrebna za dužnosti vojnih promatrača.”

Tekst: Jelena Dedaković

Foto: HKoV