Ministar Krstičević u posjetu vojarnama na Udbini i Slunju

“Hrvatski vojnik je brend koji dostojno predstavlja Republiku Hrvatsku u zemlji i svijetu i trebamo i dalje nastaviti raditi na njegovu boljitku,“ poručio je ministar Krstičević tijekom obilaska vojnog poligona “Eugen Kvaternik“ na Slunju.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević s izaslanstvom Oružanih snaga RH posjetio je 9. lipnja 2017. godine vojarnu “Josip Jović” u Udbini i vojni poligon “Eugen Kvaternik” na Slunju.
U sastavu izaslanstva Oružanih snaga RH koji je predvodio načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, bili su i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul i zapovjednik ZSS-a brigadni general Perica Turalija.
Tijekom radnog posjeta ministar Krstičević i izaslanstvo OSRH obišli su vojarnu “Josip Jović” u Udbini, gdje su pripadnici Zapovjedništva za potporu prezentirali kapacitete i mogućnosti vojarne, a pripadnici Zapovjedništva za specijalne snage predstavili su obuke koje provode na Udbini.
Tijekom obilaska vojnog poligona “Eugen Kvaternik“ zapovjednik Središta za borbenu obuku pukovnik Mario Lilić upoznao je ministra obrane i izaslanstvo OSRH s planom razvoja vojnog poligona te trenutačnim aktivnosti. Tom je prigodom ministar Krstičević naglasio  kako je ova godina posvećena hrvatskim vojnicima, dočasnicima i časnicima. “Ministarstvo obrane nastavit će raditi na poboljšanju uvjeta života i rada pripadnika Oružanih snaga zahvaljujući povećanju obrambenog proračuna,“ rekao je ministar Krstičević.
Ministar se osvrnuo i na aktualnu sigurnosnu situaciju, nove ugroze i nedavno usvojen nacrt prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti te istaknuo važnost očuvanja sigurnosti, dobrobiti i prosperiteta građana.
“Hrvatski vojnik je brend koji dostojno predstavlja Republiku Hrvatsku u zemlji i svijetu i trebamo i dalje nastaviti raditi na njegovu boljitku,“ poručio je ministar.
Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov izrazio je zadovoljstvo radom i angažmanom pripadnika OSRH. “Ljudi su naša vrijednost i vjerodostojno nas predstavljaju u zemlji i svijetu. Prenosite iskustva mladim vojnicima, dočasnicima i časnicima jer budućnost Oružanih snaga ostaje na mladima,“ zaključio je general Šundov.


U sklopu posjeta Oružanim snagama ministar Krstičević obišao je i set snimanja filma o generalu Anti Gotovini, gdje Ministarstvo obrane, sukladno Odluci Vlade, pruža logističku potporu i pomoć pri snimanju filma. Ministar je izrazio zadovoljstvo viđenim i istaknuo kako film General obrađuje teme iz Domovinskog rata, neke od ključnih vojno-redarstvenih operacija, ratni i životni put generala Ante Gotovine i njegove generacije hrvatskih dragovoljaca.
“Sve navedeno u interesu je Ministarstva obrane, objektivno i istinito prikazivanje činjenica i povijesnih okolnosti iz tog razdoblja pobjedničke Hrvatske vojske. Smatramo kako će film i serijal također pridonijeti i popularizaciji Hrvatske vojske i vojnog poziva,“ rekao je ministar Krstičević.
Redatelj filma Antun Vrdoljak zahvalio je ministru Krstičeviću i Oružanim snagama na velikoj potpori koja je pružena pri snimanju filma. “Bez Oružanih snaga i golema truda njhovih pripadnika ovaj film ne bi mogao biti snimljen,“ istaknuo je Vrdoljak.


Irena Firšt, snimio: Tomislav Brandt