Modernizacija kolumbijskog zrakoplovstva

(Foto: USAF / Staff Sgt. Angela Ruiz)

Portal Defense News objavio je da Ministarstvo obrane Kolumbije namjerava kupiti dodatnu količinu trenažnih turboelisnih aviona T-6C Texan II. Ti avioni američke proizvodnje služit će za obuku pilota ratnog zrakoplovstva, a nabava se vrši u nekoliko ciklusa. Još 2020. naručene su tri letjelice za iznos od 28,74 milijuna dolara, a iduće godine još četiri za 37 milijuna. Dosad ih je isporučeno šest. Zadnja objava od 9. siječnja 2023. govori o četiri Texana za 38,34 milijuna. Ministarstvo ima cilj u budućnosti zaokružiti njihov broj na 24. Ratno zrakoplovstvo trenutačno za naprednu obuku pilota rabi 17 aviona Cessna T-37B, u prosjeku starih 50 godina. Za temeljnu obuku služi 14 nedavno moderniziranih Embraerovih EMB-312 Tucano. Kolumbijsko zrakoplovstvo u svojoj je regiji cijenjeno upravo po obuci pilota. U njegovoj bazi Palanquero obučavaju se i piloti iz Dominikanske Republike, Gvatemale, Hondurasa, Paname i Salvadora.

Defense News u tekstu navodi i mogućnost da neki od budućih kolumbijskih Texana II budu i naoružani, što bi ih učinilo lakim jurišnicima. Tako bi zamijenili stare jurišnike A-37B (ima ih 14) i bili dodatak novijim jurišnicima EMB-314 Super Tucano (AT-29 u kolumbijskoj inačici), kojih zrakoplovstvo ima 24.

Otvoreno ostaje pitanje klasične borbene komponente. Naime, Kolumbija na popisu još uvijek ima 17 starih borbenih aviona Kfir izraelskog podrijetla (primjerak na fotografiji iz 2018. s vježbe Red Flag provedene s USAF-om). Već se dulje vrijeme planira njihova zamjena, a najviše su spominjani američki F-16 Block 70/72, švedski Gripen E i francuski Rafale. Na samom kraju 2022. najavljena je kupnja 16 Rafalea. Međutim, kolumbijski ministar obrane Iván Velásquez rekao je nakon same Nove godine da se to neće realizirati i da 2023. počinju novi pregovori i to s europskim proizvođačima – Dassaultom i Saabom.

Domagoj Vlahović