MSAP temelj za visokointegrirane vojne operacije

RAZGOVOR – General-pukovnik Eric P. Wendt, zapovjednik NATO-ova Zapovjedništva za specijalne operacije 

Iznimno sam zadovoljan što su Bugarska, Hrvatska, Mađarska i Slovenija zajednički uspješno otvorile Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga. Čestitam zemljama članicama koje su izgradile to specijalizirano obučno središte, koje osigurava provediv i priuštiv jedinstveni obučni kapacitet u Europi, stvarajući temelj za visokointegrirane vojne operacije…

General-pukovnik Eric P. Wendt preuzeo je zapovijedanje NSHQ-om 7. studenog prošle godine i na dužnosti naslijedio sunarodnjaka viceadmirala Colina J. Kilraina, koji je u više navrata boravio u našoj zemlji i svaki put isticao vrhunsku suradnju i kvalitetu hrvatskih specijalaca te cijelih naših Oružanih snaga. Čini se da će sličan smjer slijediti i general Wendt, koji je prvi put posjetio Hrvatsku u prosincu prošle godine na otvorenju Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga u Zemuniku. Riječ je o iskusnom i više puta odlikovanom časniku iza kojeg je niz zapovjednih dužnosti u američkim specijalnim postrojbama, od operativnih odreda do zapovjedništava i obrazovno-obučnih središta.

 Što očekujete od MSAP-a?

Cilj je Međunarodnog programa za specijalne zračne snage provedba obuke koja će oformiti i održavati učinkovite i interoperabilne postrojbe specijalnih zračnih snaga. S obzirom na ulogu NATO-ova Zapovjedništva za specijalne operacije u pokretanju tog projekta, mi ćemo i dalje biti uključeni kroz potporu Središtu u zajedničkim naporima u koordiniranom razvoju sposobnosti specijalnih snaga i interoperabilnosti Saveza i zemalja partnera.

Po čemu se baza u Zemuniku nametnula kao rješenje?

Zemunik je odlična lokacija za Međunarodni program za specijalne zračne snage, s obzirom na postojeću infrastrukturu za vojnu obuku i službe potpore, raznolik reljef s planinama, morem i otocima u kombinaciji s vremenskim značajkama pogodnim za letenje. Nadogradnje u infrastrukturi znak su visokokoordiniranog plana razvoja na nacionalnoj i međunarodnoj razini. To je i primjer za zemlje saveznice te otvara nove prilike za suradnju.

Helikopteri su obvezatan element specijalnih operacija, a Hrvatska je trenutačno u procesu nabave helikoptera Black Hawk. Očekujete li da će ta tehnologija biti uključena u operacije koje provodi MSAP?

Helikopteri su korisno sredstvo u specijalnim operacijama i sve posade u potpori NATO-ovih misija i specijalnih operacija kroz obuku u MSAP-u steći će tehničko i taktičko iskustvo.

Kakvi su vaši dojmovi o hrvatskim specijalnim snagama i letačkom osoblju koje zajedno s njima provodi zadaće?

Hrvatska daje visokostručno i profesionalno osoblje specijalnih snaga koje djeluje pod mojim zapovijedanjem. To osoblje pridonosi i NATO-ovim naporima pomoći afganistanskim snagama sigurnosti i time stvara uvjete za mir i sigurnost širom svijeta. Nadalje, specijalne snage OSRH pružaju ključnu potporu u NATO-ovoj misiji KFOR osiguravajući stabilnost, mir i zaštitu svim zajednicama koje žive na Kosovu.

Tim za razvoj za specijalne operacije NATO-a, kojem sam na čelu, kontinuirano cijeni potporu hrvatskih snaga za specijalne operacije i letačkog osoblja te smo uvjereni da će uz njih MSAP biti odličan program.

Suradnja s drugim zemljama i letačkim osobljem NATO-ova Zapovjedništva za specijalne operacije bit će ujedno i prilika za bolju integraciju s kopnenom, odnosno mornaričkom komponentom za specijalne operacije.

S kojim ste ambicijama preuzeli dužnost na čelu NATO-ova Zapovjedništva za specijalne operacije? Koji su vaši glavni ciljevi?

NATO je očuvao sigurnost Saveza i stanovništva njegovih zemalja kroz trajnu prilagodbu na nove sigurnosne izazove. NATO-ovo Zapovjedništvo za specijalne operacije ima ključnu ulogu za Savez te moramo i dalje biti usmjereni na povezivanje, interoperabilnost, totalnu obranu te spremnost NATO-ovih specijalnih snaga na kopnu, moru i u zraku za odgovor na potencijalne agresore i terorističke prijetnje.

Bi li članice NATO-a trebale intenzivnije dijeliti iskustvo vezano uz specijalne snage i operacije?

Međunarodna suradnja omogućuje iznimne operativne koristi, a danas imamo primjer da se cijeli NATO-ov tim snaga za specijalne operacije raduje dolasku u ovo moderno Obučno središte MSAP-a. I MSAP i Obučno središte primjer su međunarodne suradnje kroz učenje, vještine i sposobnosti, što utire put prema većoj spremnosti i sposobnosti.

Već ste nekoliko desetljeća dijelom snaga za specijalne operacije i sudjelovali ste u mnogim misijama širom svijeta…

Svaki put kad krećete u neku operaciju to podrazumijeva različite izazove i teškoće. Stalna je samo važnost osiguravanja kvalitetne obuke i jedinstven cilj. U tim sferama NATO-ove specijalne snage daju doprinos na razini cijelog Saveza.

Specijalne snage američke vojske i operacije u kojima sudjeluju uživaju velik ugled. Imaju li strategije, tehnike i doktrine američke vojske dominaciju u NATO-u?

Pripadamo Savezu sa zajedničkom prošlosti, vrijednostima i ciljevima prevencije sukoba i očuvanja mira za gotovo milijardu ljudi. Već 70 godina veza između Europe i Sjeverne Amerike čini i NATO najsnažnijim savezom u povijesti. Savez počiva na ujedinjenoj snazi 29 svojih članica, od kojih svaka donosi vrijednost kako bismo bili brži, sposobniji i snažniji, oslanjajući se jedni na druge, no ne oviseći o pojedinoj članici.

Kako vidite budućnost specijalnih snaga i specijalnih operacija? Hoće li one u budućnosti zamijeniti “klasične” vojne postrojbe?

NATO savez snažan je i u prošlih je nekoliko godina postigao presudan napredak u prilagodbi na dinamično sigurnosno okružje. NATO-ove Snage za specijalne operacije imale su i imat će istaknutu ulogu u naporima ka učinkovitom odgovoru NATO-a na prijetnje euroatlantskoj sigurnosti. Doprinos NATO-ovih specijalnih snaga danas, a i u budućnosti, dopunjava NATO-ove sposobnosti u svim područjima. NATO-ovo Zapovjedništvo za specijalne operacije predano je podizanju spremnosti naših snaga za odgovor na prijetnje svake vrste

 

Tekst Domagoj Vlahović

Foto Tomislav Brandt