Na Dinari otkriven spomenik hrvatskim braniteljima

Povodom obilježavanja 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, 4. kolovoza na Ošjaku, jednom od vrhova Dinare, na 1657 metara nadmorske visine svečano je otkriven spomenik pod nazivom Spomenik Domovini.

Riječ je o spomeniku hrvatskim braniteljima i hrvatskoj državi, a svečanom otkrivanju nazočili su izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar uprave Ivan Malenica, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov te predstavnici braniteljskih udruga i lokalne samouprave.

Postavljanje spomenika na vrhu Ošjak inicijativa je Planinarske udruge Dinaridi i Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma. Izaslanik Predsjednice Republike rekao je tom prilikom kako je to mjesto simbolično mjesto, mjesto koje je nosilo stvaranje hrvatske države. “Hrvatska vojska nosila je jednu generaciju i mogu biti ponosni na ono što su stvarali,” poručio je Deur.

Ministar Krstičević podsjetio je kako je upravo na veličanstvenoj Dinari počelo oslobađanje Republike Hrvatske u završnim operacijama Hrvatske vojske.”Ključna strateška odluka prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana bila je izlazak Hrvatske vojske na Dinaru u 11. mjesecu 1994. godine. U teškim uvjetima upravo su dvije gardijske brigade, Pauci i Pume, ovdje na nemilosrdnoj Dinari zajedno s ostalim postrojbama Hrvatske vojske dale golem doprinos. Odradili smo ključne operacije, Zimu ’94, Skok 1, Skok 2, a kruna je bila Oluja. Jedinstveno je što je hrvatski vojnik opstao na Dinari, izdržali smo iznimno teške uvjete jer smo znali da možemo i moramo, za našu Hrvatsku,” rekao je.

“Operacija Oluja bila je veličanstvena, a čast oslobođenja našeg kraljevskog grada Knina pripala je 4. i 7. gardijskoj brigadi Hrvatske vojske. Ali, ono što se često zaboravlja je da je priprema za Oluju počela puno prije same operacije,” podsjetio je. “Bez predanosti i požrtvovnosti hrvatskih branitelja ne bi bilo ni konačne pobjede u operaciji Oluja, koja je simbol našeg vojničkog uspjeha i kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu,” zaključio je ministar. Spomenik je potom blagoslovio generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo.

Spomenik su uz predstavnike državnog vrha i braniteljskih udruga otkrila djeca poginulih hrvatskih branitelja: Ante Pedić, Toni Zagorčić, Marin Koli i Mile Marković.

Spomenik Domovini (u ratnom žargonu Spomenik “čukašima”) izgrađen je od autohtonog dinarskog kamena kako bi u potpunosti bio uklopljen u prirodno planinsko okruženje. Sastoji se od dvaju komada kamena dolita nepravilnih oblika uzetih iz prirode, koji stoje jedan kraj drugog. Na manjem je utkana hrvatska šahovnica u vidu kamenih crvenih kockica nepravilnog oblika i rasporeda, koje simboliziraju Domovinski rat. Na drugom dijelu uklesani su stihovi Silvija Strahimira Kranjčevića, ulomak iz pjesme “Moj dom”. Autor spomenika je kamenoklesar iz Trilja Antun Vuko, koji je dosad izradio četiri spomenika na Dinari posvećena hrvatskim braniteljima.

 


Revija filmova o Domovinskom ratu

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice VRO Oluja, u Kninu je 3. kolovoza u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja održana druga Revija dokumentarnih filmova o Domovinskom ratu. Reviju je, prigodno se obrativši, otvorila državna tajnica Ministarstva hrvatskih branitelja Nevenka Benić, a otvaranju su nazočili i zapovjednik GMBR-a brigadni general Tihomir Kundid te kninski gradonačelnik Marko Jelić. “Domovinski rat neiscrpan je izvor tema. Podupirući ovakve audiovizualne projekte trajno se čuva uspomena na Domovinski rat i njegove vrijednosti prenose na mlade naraštaje,” rekla je Nevenka Benić.

Projekcija je održana na prostoru na otvorenom Marunuša, uz rijeku Krku, a prikazano je pet filmova: “Heroine Domovinskog rata – pobjednice”, “Pouke o čovječnosti”, “Kula smrti”, “Bura duše” i “Po čovika”.

Riječ je o odabranim filmovima iz programa sufinanciranja umjetničkih i dokumentarističkih djela o Domovinskom ratu, koji je Ministarstvo počelo 2014. godine s ciljem očuvanja digniteta i promicanja vrijednosti Domovinskog rata. Revija dokumentarnih filmova o Domovinskom ratu nastavljena je 5. i 6. kolovoza u Slunju, također na otvorenom, uz rijeku Slunjčicu, gdje je u dvije večeri prikazano 11 filmova. Selekcija filmova koji se prikazuju na Reviji povjerena je redatelju, scenaristu i autoru dvadesetak dokumentarnih filmova Nevenu Hitrecu.

Prva večer Revije dokumentarnih filmova o Domovinskom ratu održana je 30. travnja 2019. u Novskoj povodom obljetnice VRO Bljesak.

 

OJI

snimio Tomislav Brandt