Primanje za ratne zapovjednike

U prigodi obilježavanja 24. obljetnice VRO Oluja održano je 4. kolovoza na Kninskoj tvrđavi svečano primanje ministara obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja za ratne zapovjednike iz Domovinskog rata.

Primanju su nazočili predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Goran Pauk, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnica Stožera Zračnih snaga Nacionalne garde Minnesote brigadna generalica Sandra L. Best, vojni izaslanici partnerskih i prijateljskih zemalja akreditirani u Republici Hrvatskoj, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, ratni zapovjednici, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, kao i obitelji poginulih branitelja te predstavnici lokalne samouprave.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je VRO Oluja bila pobjeda svih pobjeda. Naglasila je kako hrvatsku slobodu i samostalnost možemo zahvaliti nesebičnoj žrtvi hrvatskih branitelja, kao i ratnim zapovjednicima koji su ih vodili svojim primjerom i djelima.

Ministar Krstičević, koji je i sam sudjelovao u Oluji kao zapovjednik 4. gardijske brigade, podsjetio je kako je hrvatski narod prije 24 godine pokazao cijelom svijetu kako je vizionarsko vodstvo prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, utkano u zajedništvo, odlučnost i veliko srce hrvatskih branitelja vodilo do pobjede kojom je zadan završni udarac velikosrpskoj politici.

Govoreći o Oluji kao uspjehu i kruni svih pobjeda u Domovinskom ratu, ministar Krstičević posebno je naglasio kako je potrebno govoriti mlađim generacijama tko je bio Blago Zadro, Andrija Matijaš Pauk, Damir Tomljanović Gavran…, tko su bili ljudi koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske države i zahvaliti im, među njima i skupniku Josipu Briškom, koji je kao prva žrtva nakon Domovinskog rata dao svoj život za promicanje mira i sigurnosti u svijetu.

Ministar Božinović rekao je kako je Oluja svojom silovitošću i brzinom djelovanja postala simbol snage i vjere hrvatskog naroda. Podsjetio je kako su upravo na taj datum, povijesnog 5. kolovoza 1990., prvi put na Policijskoj akademiji u Zagrebu postrojeni prvi hrvatski redarstvenici. Istaknuo je kako je tim počela organizirana obrana Lijepe Naše te da je duh zajedništva specijalne policije koji ih je pratio kroz cijeli Domovinski rat prepoznatljiv i danas.

Jedan od sudionika pobjedničke Oluje bio je i ministar Tomo Medved. Naglasio je kako je Oluja pokazala svu snagu i jedinstvo hrvatskog bića i danas je dio hrvatskog identiteta. Istaknuo je kako je potrebno ispravno vrednovati žrtvu i ulogu svih onih koji su svoj život položili za hrvatsku državu te istinu o našoj povijesti prenositi mladim naraštajima.

Ministar Medved tom je prigodom uručio nagrade i priznanja srednjoškolcima koji su napisali najbolje kratke priče o Domovinskom ratu te istaknuo kako su svojim primjerom pokazali da su postali čuvari uspomena na Domovinski rat. Naime, na natječaj Ministarstva hrvatskih branitelja pristigle su 94 kratke priče iz srednjih škola širom Hrvatske, a stručno povjerenstvo odabralo je sedam najboljih, iz kojih su ulomke tom prilikom nagrađeni i osobno pročitali.

Prvu nagradu osvojila je priča “Tenisice broj 45” Ane Šulentić, učenice 3. b razreda XI. gimnazije iz Zagreba, a drugu “U mome podrumu” Katarine Brešić, učenice 3. a razreda Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti iz Zagreba. Pet priča osvojilo je treću nagradu: “Šezdeset sekundi” Stelle Crnobrnje, učenice 4. razreda opće gimnazije Srednje škole “Ivan Švear” iz Ivanić-Grada; “Sjećanje” Matije Knezović, učenice 2. razreda Obrtničke škole Split; “Braća u rukama” Core Borković, učenice II. c razreda IV. gimnazije iz Zagreba, “Posljednja vizita” Lare Fulir, učenice 1. e razreda 4. gimnazije iz Zagreba te “Tišina” Erika Matejaka, učenika 4. razreda Nadbiskupske klasične gimnazije iz Zagreba.

Svečano primanje nastupom su uveličali Klapa “Sveti Juraj” HRM-a i Policijska klapa “Sv. Mihovil” te Orkestar Hrvatske ratne mornarice.

Vesna Pintarić

Foto: Tomislav Brandt