Duh rada, zajedništva i vojničkog ponašanja širite i dalje

“O vama i vašem radu ovisi kakve će biti Oružane snage, a zbog vaše požrtvovnosti one imaju i visok ugled u hrvatskom narodu. Taj pozitivan duh – duh rada, zajedništva i vojničkog ponašanja, širite i dalje na ponos Oružanih snaga RH, svoje obitelji, naroda i domovine,” rekao je general zbora Drago Lovrić čestitajući najboljem vojniku i dočasniku…

Razvodnik Nikica Dragičević i nadnarednik Miško Kokalović najbolji vojnik i dočasnik veljače

U veljači ove godine priznanja za najbolje u Oružanim snagama stigla su pripadnicima naših dviju gardijskih brigada. Razvodnik Nikica Dragičević pripadnik je bojne Sokolovi GOMBR-a, a nadnarednik Miško Kokalović bojne Tigrovi GMTBR-a. U nazočnosti prvog dočasnika OSRH časničkog namjesnika Davora Peteka, priznanja najboljem dvojcu uručio je 20. ožujka načelnik GS OSRH general zbora Drago Lovrić.
Razvodnik Dragičević je tijekom mjeseca uz redovite zadaće profesionalno odradio i dva stražarska osiguranja kao razvodnik straže te bio od iznimne pomoći zapovjedniku straže. Istaknuo se prilikom tjednog pregleda materijalno-tehničkih sredstava, na održavanju borbenih sredstava topa M-55 i PKT-a, kao i znanjima i vještinama usvojenim kroz sustav obuke i zapovijedanja.
Takav je pristup i stručnost za razvodnika Dragičevića zapravo svakodnevica. Uvijek je tu kad treba nesebično pomagati kolektivu. Zanimljivo je da se kao iskusniji vojnik s duljim stažom u OSRH (od 1997.) redovito javlja na natjecanje za najspremnijeg pripadnika OSRH pa je tako i dobar primjer mnogim mladim vojnicima koji su pristigli u sustav. Ostvaruje iznadprosječne rezultate na instinktivnim gađanjima, a ocjena “izvrstan” na provjerama tjelesne spremnosti njegova je konstanta. “Biti vojnik je poziv, a ne zanimanje. Ne želim se zapustiti, a sve to mi je zapravo veliko zadovoljstvo. Što dalje? Evo, krećemo na pripreme za Prvi za Hrvatsku. Sudjelovanje na natjecanjima za mene je izazov,” kaže razvodnik Dragičević.
Nadnarednik Kokalović sigurno je poznat redovitim čitateljima našeg lista kao vrhunski strijelac iz puške koji je na vojnim natjecanjima uvijek u samom vrhu. No, takav je i kao vojnik u cjelini i to od Domovinskog rata kad je bio odlikovan za iznimne pothvate. Odlikuje ga visoka razina sposobnosti vođenja i zapovijedanja, izrazito je inicijativan, spreman preuzeti zadaće i odgovornosti, te pozitivnog kolegijalnog stava, ali i velike psihofizičke i borbene spremnosti.
Sve je to pokazao i 4. veljače spasivši ljudski život. Prilikom izviđanja vojnog objekta “Žažina” koji postrojba koristi u obuci, njegov je vod ondje zatekao civila koji je bio u pothlađenom i nesvjesnom stanju. Brzom reakcijom, hladnokrvnošću i pravilnim postupanjem nadnarednik Kokalović je uz pomoć svojih kolega pridonio spašavanju. “Bile su to reakcije za koje smo mi obučavani svakodnevno te na obuci za borbenog spasioca. Trebalo je pomoći čovjeku, pa nećemo se valjda uspaničariti,” rekao nam je uoči uručenja priznanja. Hoće li se sad nešto za njega u postrojbi promijeniti? “Neće, nastavljamo dalje jednakim ritmom i nemamo puno vremena ni prostora za bilo što drugo,” zaključuje najbolji dočasnik veljače.

Uručujući nagrade najboljem vojniku i dočasniku, general Drago Lovrić srdačno im je čestitao te zahvalio na trudu, radu i zalaganju kojima pridonose razvoju OSRH: “O vama i vašem radu ovisi kakve će biti Oružane snage, a zbog vaše požrtvovnosti one imaju i visok ugled u hrvatskom narodu.” Istaknuo je da će se sad od njih očekivati još i više jer su primjerom pokazali kakav treba biti hrvatski vojnik i dočasnik. “Taj pozitivan duh – duh rada, zajedništva i vojničkog ponašanja, širite i dalje na ponos Oružanih snaga RH, svoje obitelji, naroda i domovine,” zaključio je general Lovrić.

Domagoj VLAHOVIĆ, Tomislava PAPIĆ
Foto Domagoj Vlahović