Napredak u gradnji nosača JFK

(Foto: Matt Hildreth/Newport News Shipbuilding)

Tvrtka Huntington Ingalls Industries, jedini američki graditelj nosača zrakoplova na nuklearni pogon, objavila je sredinom srpnja da je njezino brodogradilište Newport News postiglo važan korak u konstrukciji odjeljaka i sustava budućeg nosača zrakoplova John F. Kennedy (CVN 79). Naime, posadi broda predan je na korištenje tisućiti odjeljak od ukupno 2615. Ta točka odražava stalan napredak brodogradilišta u opremanju broda porinutog 29. listopada 2019. te je bitan faktor prema konačnoj isporuci mornarici. Newport News postavio je na brodu i više od 3000 od približno 3200 km kabela previđenih projektom. Najnoviji dovršeni prostori uključuju elektrotehničke i strojarske sustave. Postupno opremanje broda omogućuje mornarima iz buduće posade obučavanje još prije puštanja Kennedyja u operativnu uporabu. Dakle, obuka na brodu provodi se paralelno s njegovim završnim opremanjem i testiranjem.
John F. Kennedy, drugo plovilo u klasi Ford, trebao bi 2024. biti isporučen mornarici. Još su dva u različitim fazama gradnje u Newport Newsu: Enterprise (CVN 80) i Doris Miller (CVN 81).
Nosači zrakoplova klase Ford prva su plovila svoje vrste projektirana u cijelosti digitalno. Međutim, tijekom gradnje i dalje se koriste nacrti na papiru. John F. Kennedy označava prelazak na novi digitalni proces gradnje, pri čemu brodograditelji počinju rabiti vizualne radne upute na prijenosnim računalima i tabletima umjesto prikaza na papiru. Dakle, Enterprise će biti prvi nosač u potpunosti izgrađen s pomoću digitalnih alata.
Poboljšanja klase Ford uključena u dizajn obuhvaćaju promjene letne palube, poboljšane sustave za upravljanje oružjem kao i redizajniran palubni otok, a sve rezultira povećanjem broja polijetanja i slijetanja zrakoplova. Klasa Ford ima i nova nuklearna postrojenja, povećane kapacitete za proizvodnju električne energije, mogućnost ugradnje budućih tehnologija i smanjeno radno opterećenje mornara. Zbog toga je smanjen broj članova posade, kao i operativni troškovi za mornaricu. Procesi gradnje na nosačima klase Ford razvijaju se na lekcijama naučenim tijekom gradnje prvog broda u klasi USS Gerald R. Ford (CVN 78).

Maja Ptić Grželj