Početak gradnje nosača “Enterprise”

Huntington Ingalls Industries (HII) obilježio je 24. kolovoza rezanjem prve čelične ploče mase 35 tona u svojem brodogradilištu Newport News Shipbuilding početak gradnje novog nosača zrakoplova “Enterprise” (CVN 80). Bit će to temelj trećeg plovila u klasi Ford i devetog plovila američke mornarice koje nosi to popularno ime.
Dodjela ugovora o izradi detaljnog radioničkog projekta i gradnji nosača očekuje se 2018. godine. U tijeku je gradnja drugog nosača u klasi, imena “John F. Kennedy” (CVN 79), s više od 50 % izgrađenih strukturnih jedinica.

(Ilustracija: Huntington Ingalls Industries)

Nosač će biti građen uz pomoć digitalne tehnologije, umjesto tradicionalnih radnih paketa i nacrta. Gradit će se većim dijelom u zatvorenom prostoru, u novim objektima, s ciljem povećanja efektivnih radnih sati. Željeni je učinak nemoguće postići gradnjom na otvorenom navozu zbog vremenskih uvjeta i utjecaja iz okoliša. Nosač CVN 80 uvest će revoluciju u gradnji brodova, kao i njegov imenjak, CVN 65, prvi svjetski nosač zrakoplova na nuklearni pogon.
Cjelokupna klasa razvijena je i dizajnirana kako bi zamijenila nosače klase Nimitz. Karakteriziraju je nove nuklearne tehnologije, redizajniran palubni otok, elektromagnetski katapult, moderno naoružanje te letna paluba koja pruža kapacitete za intenzivniju uporabu zrakoplova. U usporedbi s klasom Nimitz, djelovat će s manjim brojem posade.

Maja PTIĆ GRŽELJ