Narko rat na ulicama Jamajke

Eksplozija nasilja u glavnom gradu Jamajke Kingstonu, izazvana pokušajem hvatanja lokalnog narko vođe Christophera Cokea je usmjerila pozornost svjetskih medija na tu karipsku državicu. Jamajka tako postaje još jedna u nizu srednjoameričkih država čija je unutrašnja stabilnost ozbiljno uzdrmana zbog trgovine narkoticima

Karipska država Jamajka se krajem svibnja našla u udarnim vijestima svih svjetskih medija zbog uličnih sukoba koji su se vodili u slamovima glavnog grada Kingstona. Pokušaj snaga sigurnosti da uhvate lokalnog narko vođu Christophera Cokea, poznatog kao Dudus, je doveo do sukoba s njegovim pristašama te s lokalnim stanovništvom u kojem je ubijeno osamdesetak ljudi. Iako su snage sigurnosti nakon nekoliko dana pravog uličnog rata uspjele zauzeti njegovo sjedište, Dudus je uspio pobjeći te je njegovo boravište, unatoč nagovještajima predaje američkim vlastima, do daljnjeg ostalo nepoznato. Iako se nasilje nije proširilo na turističko područje koje se nalazi na sjevernim obalama otoka, oko 160 kilometara od Kingstona, vlasti se boje negativnog utjecaja sukoba na turističku perspektivu zemlje.

Veza s politikom
U glavnom gradu Kingstonu je proglašeno izvanredno stanje a tisuće vojnika su opkolile područje slama u Kingstonu poznatog kao Tivoli Gardens. Vlasti ističu da su svi civili stradali u pucnjavi bili naoružani muškarci, no unutar područja sukoba stanovnici napominju kako vojska i policija nakon početka napada nije birala žrtve. Za lokalno stanovništvo Dudus, osim vođenja narkobande Shower posse, predstavlja filantropa i mecenu koji u lokalnim razmjerima predstavlja usporednu socijalnu službu. Pokušaj njegova hapšenja je doživljen kao napad na cijelu zajednicu, zbog čega su se u pružanju otpora jamajčanskoj vojsci i policiji pridružili i civili koji nemaju izravnu vezu s trgovinom narkoticima, što je problem s kojim se vlasti u borbi protiv narko vođa susreću i u Meksiku.

Dudus je sin osuđivanog jamajčanskog narko vođe Lestera Lloyda Cokea kojega je sud u New Yorku svojedobno imenovao glavnim jamajčanskim krijumčarem oružja i droge u SAD. Coke stariji je nakon presude zatvoren u jedan od najstrože čuvanih američkih zatvora, no tamo je ubijen 1992. godine. Dudusovo su hapšenje zatražile SAD koje traže njegovo izručenje od 2009. godine, da bi u svibnju ove godine vlasti u Kingstonu izdale nalog za njegovo uhićenje.

Zanimljivo je da je i zastupnik jamajčanskog parlamenta Tom Tavares-Finson bio Cokeov odvjetnik, no uoči akcije hapšenja je ipak otkazao Cokeovu punomoć kako bi izbjegao sukob interesa. Golding je isprva odbijao izručiti Dudusa, pravdajući se pogrešnim informacijama kojima raspolažu SAD što je dovelo do napetosti između SAD-a i Jamajke.

Trgovina narkoticima
Sjedinjene Države optužuju Dudusa za organiziranje moćne kriminalne mreže koja na ulicama američkih gradova na istočnoj obali, poglavito New Yorka, prodaje crack kokain i marihuanu. Procjenjuje se da je godišnje blizu tisuću ubojstava u SAD povezano s narkobandama iz Jamajke tzv. posses. Cokeova je banda Shower posse je jedna od najvećih jamajčanskih bandi, uz Montego Bay i Spangler, koje su zahvaljujući godišnjem useljavanju 20 tisuća emigranata s Jamajke najdublje penetrirale u američke gradove.

Jamajka je važna tranzitna točka za transport južnoameričkog kokaina prema američkom i europskim tržištima, ali i nezanemarivo središte proizvodnje kanabisa odnosno marihuane, unatoč organiziranim pokušajima iskorjenjivanja nasada kanabisa. Od 2,8 milijuna stanovnika Jamajke, veliki dio je, zbog visoke nezaposlenosti i socijalnih problema okrenut kriminalu što je razlog za visoku stopu nasilja i ubojstva u odnosu na broj stanovnika.

Povezanost politike i narkobandi, rasprostranjena korupcija i ustaljena praksa pranja novca su učinile da Jamajka postane jedno od važnih odredišta za kolumbijske narkokartele za njihove robne i financijske transakcije. Jamajka tako postaje još jedna u nizu država srednje i južne Amerike čija je unutrašnja stabilnost ozbiljno uzdrmana zbog trgovine narkoticima. U tom krugu država u najtežim problemima su Meksiko, u kojem godišnje gine nekoliko tisuća ljudi u ratu snaga sigurnosti i narko kartela te Kolumbija sa iznimno moćnim narkokartelima, dok gotovo sve ostale srednjoameričke države imaju krupnih sigurnosnih problema zbog aktivnosti lokalnih narkobandi.

Hrvoje BARBERIĆ