Nastavak suradnje MORH-a i Hrvatskog olimpijskog odbora

“MORH cijeni vrijednost vrhunskih sportaša, pripadnika naših oružanih snaga, koji nas sjajno promiču i postižu iznimne rezultate. Sretni smo što možemo pomoći mladim perspektivnim sportašima ustupanjem vojarni i adekvatnih prostora za pripreme te što Hrvatski olimpijski odbor nastavlja suradnju s MORH-om,” rekao je ministar Kotromanović

Ministar obrane Ante Kotromanović i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša potpisali su 4. ožujka u Ministarstvu obrane Sporazum o suradnji, unapređenju i razvoju športa u Republici Hrvatskoj.
Potpisivanju je prisustvovao načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Josip Čop i vrhunski sportaši pripadnici OSRH: jedriličari Tonči Stipanović i Tina Mihelić, veslači Damir Martin i Martin Sinković, karatist Danil Domdjoni i taekwondoašica Ana Zaninović.
Sporazumom su regulirana pitanja službe vrhunskih sportaša u OSRH. Onima  koje predloži Hrvatski olimpijski odbor ponudit će se, prema mogućnostima i potrebama Ministarstva obrane, sklapanje ugovora o službi u ugovornoj pričuvi. Regulirano je i korištenje sportskih i smještajnih objekata, suradnja u organizaciji sportskih priredbi te drugi oblici suradnje u unapređenju i razvoju sporta u Republici Hrvatskoj.

Ministar Kotromanović izrazio je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom: “MORH cijeni vrijednost vrhunskih sportaša, pripadnika naših oružanih snaga, koji nas sjajno promiču i postižu iznimne rezultate. Sretni smo što možemo pomoći mladim perspektivnim sportašima ustupanjem vojarni i adekvatnih prostora za pripreme te što Hrvatski olimpijski odbor nastavlja suradnju s MORH-om.”
Predsjednik HOO-a zahvalio je MORH-u na nastavku uspješne suradnje: “Velik broj medalja sa svjetskih prvenstava i olimpijskih igara imaju upravo vrhunski sportaši pripadnici Oružanih snaga, a zadovoljstvo mi je najaviti da će i novih 11 sportaša uz pomoć Ministarstva obrane i potpore koju pruža postizati vrhunske rezultate na budućim natjecanjima. Ovo je izrazito značajan program za Hrvatski olimpijski odbor jer sportašima omogućuje korištenje vrhunske infrastrukture kojom MORH raspolaže.”
Načelnik Glavnog stožera istaknuo je važnost sporta za Oružane snage Republike Hrvatske zbog borbene spremnosti njihovih pripadnika. “Sportovi koji nisu iznimno popularni, kao biatlon, streljaštvo i borilačke vještine, za OSRH su najinteresantniji. Ponosan sam što ćemo imati tako dobre vojnike koji će pridonijeti budućem razvoju OSRH,” zaključio je general Lovrić.
Taekwondoašica Ana Zaninović, koja će zahvaljujući Sporazumu prvi put ući u Oružane snage Republike Hrvatske, istaknula je kako joj je čast postati njihovom pripadnicom:
“Zahvalila bih Ministarstvu obrane na pruženoj prilici i što tako podupire hrvatski sport i naš rad.”

Veslač Martin Sinković, koji je pripadnik Oružanih snaga od 2011. godine, rekao je kako  je to priznanje i nagrada za ostvarene rezultate, a olakšava mu da se i dalje neometano bavi onim što najbolje zna.
Vrhunske sportaše predlaže HOO prema kriterijima sportske kvalitete (postignuti međunarodno usporedivi sportski rezultati koji su utvrđeni kao kriterij za kategorizaciju sportaša u RH); sporta koji se razvija u MORH-u (sportovi određeni prema CISM-ovoj sistematizaciji sportova: vojni sportovi (vojni petoboj, mornarički petoboj, padobranstvo, streljaštvo, orijentacijsko trčanje); borilački sportovi (džudo, taekwondo, hrvanje, boks); individualni sportovi (atletika, plivanje i spašavanje života, biatlon, skijaško trčanje, triatlon, jedrenje).
Model zapošljavanja vrhunskih sportaša u Ministarstvu obrane i OSRH započeo je 2010. godine, potpisivanjem prvog Sporazuma između MORH-a i Hrvatskog olimpijskog odbora. Sportaši dobivaju tako jasnu potvrdu o svojem radu, a MORH pridonosi vrhunskom sportu i sustavno mu pomaže te ostvaruje veću razinu sportske kulture, posebice u Oružanim snagama.

OJI
Snimio Josip Kopi