Povećan broj vrhunskih sportaša u Hrvatskoj vojsci

Ministar obrane Mario Banožić u utorak 25. siječnja 2022. u Ministarstvu obrane uručio je ugovore vrhunskim sportašicama i sportašima s kojima je MORH potpisao ugovore o službi u pričuvnom sastavu Hrvatske vojske za 2022. godinu| Foto: MORH/ F. Klen

Broj vrhunskih sportaša koji sudjeluju u ugovornoj pričuvi svake je godine sve veći. Trenutačno je u sustavu 47 vrhunskih sportaša, a ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako je cilj i želja da se taj broj dodatno poveća. Hrvatska vojska daje velik i kvalitetan poticaj sportašima kojima se tako olakšava put i proboj prema vrhunskim rezultatima…

Ministar obrane Mario Banožić uručio je ugovore vrhunskim sportašicama i sportašima od kojih su neki time nastavili biti, a neki tek postali dio ugovorne pričuve Hrvatske vojske. Takav pristup i način rada prisutan je u mnogim europskim zemljama, a broj vrhunskih sportaša koji sudjeluju u ugovornoj pričuvi svake je godine sve veći. Hrvatska vojska daje velik i kvalitetan poticaj sportašima kojima se tako olakšava put i proboj prema vrhunskim rezultatima.

Sve je počelo još 2010. godine kad je potpisan sporazum o suradnji između Ministarstva obrane i hrvatskog Olimpijskog odbora. Od 2015. godine vrhunski sportaši postali su dio pričuvnog sastava Hrvatske vojske što je regulirano Sporazumom o suradnji, unapređenju i razvoju sporta u Republici Hrvatskoj između Ministarstva obrane i Hrvatskog olimpijskog odbora. Takav način rada daje vidljive rezultate kod sportaša te im ova potpora znači mnogo u postizanju sportskih ciljeva.

Broj ugovornih pričuvnika odnosno vrhunskih sportaša koji su postali dio Hrvatske vojske povećan je od početka 2022. Trenutačno je u sustavu 47 vrhunskih sportaša, a ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako je cilj i želja da se taj broj dodatno poveća. Čak je petnaest novih ugovornih pričuvnika, a u ovoj je godini cilj doći i do broja od 50 sportaša. Među četrdeset sedam vrhunskih sportaša nalazi se petnaest sportašica, što je najveći broj do sada. Povećan je i broj sportova pa je uz dosadašnje: alpsko skijanje, atletiku, boks, gimnastiku, hrvanje, jedrenje, džudo, karate, streljaštvo, taekwondo i veslanje vraćen i kajak. Uspjesi Anamarije Govorčinović, Vanese Tot i Matije Marinića vratili su ovaj sport ponovno u sastav Hrvatske vojske.

Sportaši na početku karijere

Doris Pole

Među novim imenima ističu se uglavnom mladi sportaši koji su tek na početku svoje karijere, a već postižu vrhunske rezultate na međunarodnim natjecanjima. U taekwondou – sportu koji Hrvatsku svake godine oduševljava medaljama s velikih natjecanja Matei Jelić, Kristini Tomić i Toniju Kanaetu pridružile su se i tri mlade sportašice, Bruna Vuletić, Doris Pole i Lena Stojković, koje će ubuduće na međunarodnim natjecanjima predstavljati i Hrvatsku vojsku. Vuletić je ujedno i aktualna europska prvakinja te u svojim vitrinama ima i broncu sa svjetskog prvenstva što dovoljno govori o njezinoj kvaliteti, a ne treba izostaviti da je riječ o djevojci koja je rođena 1999. godine. Lena Stojković još je mlađa od svoje kolegice, rođena je 2002. godine, a već iza sebe ima naslov europske prvakinje te je pred njom zasigurno blistava karijera, baš kao i pred Doris Pole s brončanom medaljom sa zadnjeg EP-a. U veslanju je pak Hrvatska vojska dobila par blizanki i blizanaca. Sestre Jurković Ivana i Josipa nove su ugovorne pričuvnice, baš kao i braća Anton i Patrik Lončarić koji hrvatskom veslanju nude novu perspektivu i nadu da mogu ponoviti uspjehe braće Sinković i Damira Martina. Mlada Lara Cvjetko priključila se natjecateljima u džudu koji su dio Hrvatske vojske, Marija Tolj u atletici, Vjekoslav Luburić u hrvanju dok se kao najstariji ugovorni pričuvnik Hrvatskoj vojsci priključio Josip Glasnović, osvajač zlatne medalje s Olimpijskih igara u Riju 2016. godine te višestruki europski prvak.

Biti dio HV-a – čast i ponos

Valent Sinković

Ugovorne pričuvnike u pohodu na najviše dosege predvodit će i dalje braća Martin i Valent Sinković u veslanju, koji ponovno mijenjaju disciplinu, te će se još jednom okušati u dvojcu na pariće, disciplini u kojoj su također osvajali naslove i medalje. Tu je i dalje Damir Martin, kao i Šime Fantela koji su od početka dio Hrvatske vojske. Od ostalih aduta na velikim natjecanjima ističu se svakako jedriličar Tonči Stipanović koji je također dio Hrvatske vojske od samih početaka ovakvog sustava rada. Perjanice su gimnastičari Tin Srbić i Filip Ude, aktualna svjetska prvakinja u džudu Barbara Matić te skijaš Filip Zubčić, koji će na Zimskim olimpijskim igrama loviti svoju prvu olimpijsku medalju. Uz Zubčića će na Zimskim olimpijskim igrama nastupiti i Matej Vidović u slalomu.

Prošle su godine ugovorni pričuvnici Hrvatske vojske ostvarili sjajne rezultate na međunarodnim natjecanjima te su se okitili mnoštvom medalja. Posebno su bile upečatljive medalje koje su s Olimpijskih igara donijeli Matea Jelić i Toni Kanaet u taekwondou, braća Sinković i Damir Martin u veslanju, Tonči Stipanović u jedrenju te Tin Srbić u gimnastici. Među pričuvnicima je čak šest olimpijskih pobjednika (Matea Jelić, Šime Fantela, Martin i Valent Sinković, Josip Glasnović, Giovanni Cernogoraz), zatim pet osvajača olimpijskih medalja (Damir Martin, Tin Srbić, Filip Ude, Tonči Stipanović, Toni Kanaet), osam je svjetskih prvaka, čak šesnaest europskih prvaka te još mnogo osvajača medalja sa svjetskih i europskih prvenstava kao i medalja te naslova u juniorskoj konkurenciji.

Potpora Hrvatske vojske sportašima znači mnogo. To je na primanju kod ministra Banožića u ime sportaša istaknuo Valent Sinković, a s čim se naravno slažu i ostali sportaši koji ponosno ističu i pokazuju koliko im znači biti dio ovakvog sustava. Neki od njih u ranijim su razgovorima često spominjali da je biti dio Hrvatske vojske za njih velika čast i ponos. U ovoj godini mnoge od ugovornih pričuvnika čekaju brojni sportski izazovi na kojima će pokazati svoje vještine i plodove napornih treninga i odricanja. Želimo im puno uspjeha u budućim izazovima.

Tekst: Ivan Šurbek

Foto: Filip Klen