Uvertira za vježbu na zemljištu

Prva mehanizirana bojna Tigrovi provela je od 17. do 28. siječnja računalno potpomognutu vježbu Tigar 22 u Simulacijskom središtu u vojarni “Petar Zrinski”

Od 17. do 28. siječnja 1. mehanizirana bojna Tigrovi provela je računalno potpomognutu vježbu Tigar 22 u Simulacijskom središtu u vojarni “Petar Zrinski” u Zagrebu. Aktivnost je podijeljena u dvije faze. U prvoj se provodi priprema kroz radionice, a druga faza uključuje provedbu same vježbe sukladno zadaćama. Nakon što je prije dva tjedna preuzeo dužnost zapovjednika bojne, bojnik Marko Krpan već je dobio priliku provjeriti osposobljenost svojih podređenih. “S obzirom na vrlo kratko vrijeme provedeno na ovoj dužnosti, zasad sam zadovoljan angažmanom svih sudionika vježbe,” rekao je bojnik Krpan koji zapovijeda svim sastavnicama Borbene grupe mehaniziranog pješaštva II (BGMP II). Glavna obučna skupina je Stožer bojne, koji ima priliku provjeriti svoje sposobnosti u procedurama vođenja postrojbi, a uz virtualnu obuku u Središtu glavna im je zadaća provesti napadnu operaciju. Uz Stožer bojne na vježbi su sudjelovali i zapovjednici satnija i vodova 1. mb Tigrovi, zapovjednik Bitnice PzH 155 mm Topničko-raketne pukovnije, zapovjednici vodova rb PZO, inženjerijskog voda i sekcije NBKO GMBR-a, zapovjednik PSYOPS voda i voda Vojne policije, CIMIC tim, ISTAR CG iz VOS-a u ulozi sastavnica BGMP I.

“S obzirom na sve okolnosti koje nas okružuju, vježba se odrađuje poprilično dobro,” rekao je bojnik Krpan napomenuvši kako je ovo odlično sredstvo kojim se bojna može pripremiti na sve vježbe na terenu koje im slijede u idućem razdoblju.

Uvježbavanje zadaća

Neutralizacija izvidničkih i zaštitnih snaga protivnika, izrada prolaza u minsko-žičanim zaprekama na prednjem kraju obrane protivnika, probijanje prednjeg kraja obrane protivnika, ovladavanje ključnim objektima, neke su od zadaća koje su se uvježbavale.

Mlada poručnica Katarina Šušnja, zapovjednica voda u Tigrovima, u ovoj vježbi obnaša dužnost operativnog časnika u borbenoj komori čija je zadaća preuzeti zapovijedanje nad svim snagama u slučaju pada taktičko-operativnog središta. “Mislim da je ovo jako korisno za nas mlade časnike jer možemo steći nova iskustva i znanja iz područja vođenja i zapovijedanja,” istaknula je poručnica Šušnja iznimno zadovoljna provedbom same vježbe.

Nakon vježbe u Simulacijskom središtu slijedi vježba na zemljištu Tigar 22 na kojoj će se od 18. do 25. ožujka na poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju provesti ocjenjivanje 2. mehanizirane satnije koja je nominirana za NATO-ovu misiju na Kosovu (KFOR).

Tekst: Janja Marijanović

Foto Mladen Čobanović