Oni su Hrvatska, njima je dugujemo…

Foto: Vesna Pintarić

“Iznimno je važno obilježavati obljetnice iz Domovinskog rata kao podsjetnik da sloboda koju danas imamo nije darovana već je krvlju plaćena te da su hrvatski branitelji i Domovinski rat najsnažniji temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske,” kazao je izaslanik predsjednika Vlade RH Tomo Medved

Svečanim mimohodom te odavanjem počasti poginulima u Zadru je 22. siječnja obilježena 29. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica, jedne od prvih velikih oslobodilačkih operacija hrvatske vojske i policije.

Mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama u pratnji predstavnika udruga proizišlih iz Domovinskog rata i Orkestra OSRH duž Obale kneza Branimira te užim središtem grada

Obilježavanju su nazočili izaslanik Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH general-pukovnik Mladen Fuzul, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Rade Šimičević, izaslanik predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra obrane i državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop, predstavnici udruga iz Domovinskog rata i ratnih postrojbi sudionica operacije, predstavnici Županije i Grada te brojni drugi.

U prigodi obilježavanja VRO Maslenica u kojoj je u samo 72 sata oslobođeno oko tisuću četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija i u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, kod središnjeg križa na zadarskom Gradskom groblju izaslanstva predsjednika RH, Hrvatskog sabora i Vlade, kojima su se pridružila i izaslanstva MORH-a, GS OSRH i MUP-a, obitelji poginulih, nestalih i umrlih te predstavnici braniteljskih udruga, položili su vijence i zapalili svijeće.

Vijenci i ruže položeni su i na spomen-obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi, u znak sjećanja na sve poginule, a potom i kod spomenika hrvatskim braniteljima – Kocke, gdje je uz prigodan glazbeni program Klape “Sveti Juraj” HRM-a i Policijske klape “Sveti Mihovil” pročitana povjesnica VRO Maslenica te ulomak iz knjige Oni su Hrvatska, njima je dugujemo Ivice Matešića-Jeremije, zadarskog branitelja i dragovoljca Domovinskog rata.

S istog je mjesta krenuo i mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama u pratnji predstavnika udruga proizišlih iz Domovinskog rata i Orkestra OSRH duž Obale kneza Branimira te užim središtem grada do crkve sv. Šime gdje je služena misa za domovinu.

Nakon mise vijenci su položeni i na spomen-obilježju 3. gardijske brigade Kune u Kašiću te na spomen-obilježju 4. gardijske brigade Pauci u Islamu Latinskom, kao i kod spomen-križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica na Masleničkom mostu.

U spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, kod središnjeg križa na zadarskom Gradskom groblju visoka izaslanstva, obitelji poginulih, nestalih i umrlih te predstavnici braniteljskih udruga, položili su vijence i zapalili svijeće. Vijenci i ruže položeni su i na spomen-obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi, u znak sjećanja na sve poginule, a potom i kod spomenika hrvatskim braniteljima – Kocke

Izaslanik ministra obrane Zdravko Jakop osvrnuvši se na značaj operacije Maslenica, koja je bila prekretnica u Domovinskom ratu istaknuo je: “Danas smo ovdje kako bismo odali dužno poštovanje svima onima koji su sudjelovali u operaciji, posebice onima koji su dali svoje živote i svoje zdravlje za domovinu. Osjećaji su pomiješani, s jedne strane sretni smo što je operacija bila uspješna, što je njome spojen sjever i jug Hrvatske i što je oslobođeno zadarsko zaleđe, a s druge strane sjećamo se s poštovanjem i zahvalnošću prijatelja i suboraca koji su dali svoje živote. Ovo je vrlo značajna operacija ne samo zato što je oslobođen dio prostora, nego je tom operacijom dokazano, a i svim drugim operacijama koje su slijedile, da smo sazreli, obučili se, naoružali se i stvorili preduvjete kako bi kao Hrvatska vojska donijeli mir našem narodu i domovini.”

Izaslanik predsjednika Vlade RH Tomo Medved istaknuo je kako je iznimno važno obilježavati obljetnice iz Domovinskog rata kao podsjetnik da sloboda koju danas imamo nije darovana već je krvlju plaćena te da su hrvatski branitelji i Domovinski rat najsnažniji temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske.

U sklopu obilježavanja obljetnice održan je i niz sportskih i kulturnih događanja; hodnja predstavnika udruga proizišlih iz Domovinskog rata Koracima nade u istinu, turnir u sjedećoj odbojci, motodefile od Zadra do Masleničkog mosta, memorijalni maraton Da se ne zaboravi, izložba vojnih odora i znakovlja te koncert domoljubnih pjesama.


Operacija Maslenica pokrenuta je u ranojutarnjim satima 22. siječnja 1993. i u njoj je oslobođeno zadarsko zaleđe s Novskim ždrilom i dijelom Velebita. Planirana je pod kodnim nazivom Gusar i provedena u potpunoj tajnosti. U samo 72 sata i uz sudjelovanje svih triju grana Hrvatske vojske ostvareni su glavni ciljevi operacije. Jedna od njezinih posebnosti bilo je sudjelovanje gardijskih brigada: 4., te dijelova 1., 2., 3. i 9., čija se uloga pokazala ključnom. Svaka je na svoj način pridonijela uspjehu same operacije i očuvanju dostignutih borbenih položaja, iako su neke bile tek u osnivanju, a druge prebačene na bojišnicu sa stotinama kilometara udaljenih područja i uvođene u borbu iz pokreta. Uz njih su s položaja na Velebitu djelovale koordinirano i snage Specijalne policije MUP-a ovladavajući dominantnim kotama i komunikacijama, a doprinos su dale i pričuvne brigade HV-a te domobranske pukovnije.

Već prvog dana operacije oslobođena je Rovanjska, Maslenica, Novsko ždrilo, Podgradina, Islam Latinski, Islam Grčki i Kašić. Idućih je dana oslobođena i zračna luka Zemunik te brojna mjesta zadarskog zaleđa, preuzet je nadzor nad širim područjem Velike i Male Bobije, Tulovih greda i Malog Alana, ključnih položaja na Velebitu s kojih su hrvatske snage mogle nadzirati Obrovac, Gračac, Benkovac. Do završetka operacije oslobođeno je cijelo područje tzv. ružičaste zone u zadarskom zaleđu i osiguran strateški važan prostor Novskog ždrila.

Svoje je živote za domovinu u vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica u idućih nekoliko tjedana do okončanja borbenih djelovanja položilo 127 hrvatskih branitelja, a 158 ih je ranjeno.


Tekst: Vesna Pintarić

Foto: Tomislav Brandt