Podizanje razine znanja i sposobnosti u međunarodnom okruženju

Glavninu snaga 8. HRVCON-a činili su pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske

“Vi ste ogledalo Hrvatske vojske i predstavljali ste ne samo ovu brigadu nego i kopnenu vojsku i Oružane snage Republike Hrvatske,” istaknuo je zamjenik zapovjednika GOMBR-a brigadir Valentin Skroza

Brigadir Valentin Skroza zamjenik zapovjednika GOMBR-a i satnik Dario Bilješković zapovjednik 8. HRVCON-a

Nakon šest mjeseci provedenih na hladnom sjeverozapadu Poljske, u vojarni “Bilogora” u Bjelovaru 24. siječnja u poslijepodnevnim satima dočekani su pripadnici 8. hrvatskog kontingenta iz NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (enhance Forward Presence – eFP) u Republici Poljskoj. U ime zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade pripadnicima se obratio načelnik Stožera zamjenik zapovjednika GOMBR-a brigadir Valentin Skroza i zaželio dobrodošlicu: “Vi ste ogledalo Hrvatske vojske i predstavljali ste ne samo ovu brigadu, nego i kopnenu vojsku i Oružane snage Republike Hrvatske.” Nije skrivao ni veliki osjećaj ponosa: “Zapovjednik i ja iznimno smo ponosni na sve što ste pokazali u Poljskoj i nadamo se da će nam vaša iskustva pomoći u provedbi budućih misija,” rekao je brigadir Skroza te još jednom zahvalio svim pripadnicima koji su bili dio kontingenta. Satniku Dariju Bilješkoviću ovo je već drugi put da obnaša dužnost zapovjednika kontingenta i posebno je pohvalio pripadnike koji su s njim sudjelovali u ovoj aktivnosti u Poljskoj. “Ova misija uvelike pridonosi boljitku same Topničko-raketne bojne s obzirom na to da imamo jako puno mladih pripadnika,” ističe satnik Bilješković i naglašava kako je za svakog pojedinca neprocjenjivo iskustvo biti dio međunarodnog okruženja. Vojnu vježbu Rifle Forge istaknuo je kao poseban trenutak cijele misije gdje je udruženjem svih oružja Borbene grupe prikazana sinkronizacija direktne i indirektne vatrene potpore u obrambenim operacijama.

Specifičnost misije

Transport vojne tehnike i naoružanja iz Poljske (Foto: arhiva 8. HRVCON-a)

Kao zapovjednik nositeljice cijele aktivnosti u Poljskoj, Topničko-raketne bojne GOMBR-a, dočeku pripadnika iz misije nazočio je i bojnik Marijan Žukina. “Specifičnost ove misije jest u tome što pripadnici ondje rade što i inače u svojim postrojbama u Republici Hrvatskoj,” kaže bojnik Žukina i smatra kako svaka zadaća u međunarodnom okružju podiže razinu znanja i sposobnosti pripadnika Hrvatske vojske.

Glavninu snaga 8. HRVCON-a činili su pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Hrvatski kontingent sudjelovao je u NATO-ovoj aktivnosti u sastavu međunarodne Borbene grupe pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, u kojoj su uz hrvatske i američke snage, i pripadnici oružanih snaga Velike Britanije te Rumunjske.

Tekst: Janja Marijanović

Foto: Mladen Čobanović