Zajedničkim snagama do pobjede

Bojnik Josip Kešinović i desetnik Matija Radielović na cilj su stigli za tri sata i četiri minute

Pripadnici 8. hrvatskog kontingenta, bojnik Josip Kešinović i desetnik Matija Radielović, pobijedili su na natjecanju vojne izdržljivosti Norwegian Foot March koje se sastoji od pješačke hodnje duge 30 kilometara u vojnoj odori i čizmama s naprtnjačom od 11 kilograma

Hladnog jutra 12. siječnja na vojnom poligonu “Bemowo Piskie” 103 pripadnika Borbene grupa Poljska sudjelovala su na vojnom natjecanju Norwegian Foot March. Natjecanje je organiziralo norveško veleposlanstvo u Republici Poljskoj i Borbena grupa Poljska, a svečanost proglašenja najboljih natjecatelja, kao i onih koji su uspjeli u roku završiti utrku, održana je 17. siječnja 2022.

Norwegian Foot March test je vojne izdržljivosti čija povijest seže još iz 1915. godine kad su norveški vojnici morali pokazati izdržljivost u dugoj i fizički zahtjevnoj hodnji. Strateški cilj bio je omogućiti brzo premještanje većih postrojbi na veliku udaljenost na način koji im je omogućio spremnost za borbu čak i nakon duge pješačke hodnje s naprtnjačom i naoružanjem.

U natjecanju je sudjelovalo 16 pripadnika 8. hrvatskog kontingenta, a prvi su na cilj stigli bojnik Josip Kešinović i desetnik Matija Radielović, za tri sata i četiri minute. Zagrljeni su došli do cilja i zajedno podijelili prvo mjesto, a kao svoju najveću prednost navode to što su cijelo vrijeme išli skupa. Obojica hrvatskih pripadnika sudjelovala su na istom natjecanju krajem rujna 2021. te su i tad ostvarili odlične rezultate zahvaljujući čemu su ovaj put bili bolje pripremljeni.

Naučene lekcije

“Imali smo naučene lekcije od prošlog natjecanja pa smo se mogli lakše organizirati i isplanirati rutu i sve ostalo,” rekao je vojni kapelan bojnik Josip Kešinović. Kad je riječ o motivaciji, bojnik Kešinović bez ustručavanja ističe: “Da ostvarim bolji rezultat nego prošli put i da pokažemo sposobnost Hrvata, bila je moja glavna motivacija.” Pripadnik Pukovnije Vojne policije desetnik Matija Radielović složio se sa svojim kolegom u pogledu motivacije: “Htio sam biti prvi i isprobati neke svoje mogućnosti.” Niske temperature i ledene staze, u kojima je utrka provedena nekima su bili problem, dok su takvi uvjeti bili idealni za bojnika Kešinovića koji ističe kako njemu takva podloga i snijeg bolje odgovaraju. “Što su teži uvjeti, veće su šanse da ćemo biti prvi,” dodao je samouvjereno desetnik Radielović.

Bez kvalitetne pripreme i rada na sebi znali su da nije moguće ostvariti zacrtani cilj i pobijediti pa su tako redovito odlazili u teretanu i radili na svojoj spremnosti. “Bez treninga i žrtve nema ništa,” rekao je bojnik Kešinović i još jednom naglasio važnost fizičke i psihičke pripreme prije svakog natjecanja.

Zavidni rezultati

Od 16 pripadnika 8. hrvatskog kontingenta, koji su sudjelovali na natjecanju, 13 je uspješno završilo utrku, a među prvih deset najbržih natjecatelja, troje je hrvatskih pripadnika

Bez obzira na za njih idealne uvjete, pobjednici ove utrke ipak navode kako je zadnjih pet kilometara bio najzahtjevniji dio cijelog natjecanja. “U zadnjem dijelu prisutan je već veliki umor i taj je dio najgori,” rekao je bojnik Kešinović. Ali imali su jedan drugog za poticaj i pomoć i to im je najviše pomoglo. “Kad smo se okrenuli i vidjeli da iza nema nikog, dobili smo vjetar u leđa i dodatnu motivaciju,” zaključuje bojnik vidljivo zadovoljan što su uspjeli u svojoj namjeri.

Natjecanje Norwegian Foot March test je vojne izdržljivosti koji se sastoji od pješačke hodnje duge 30 kilometara u vojnoj odori i čizmama s naprtnjačom od 11 kilograma. Kako bi natjecatelj uspješno završio natjecanje, na cilj je bilo potrebno stići u određenom vremenskom roku, ovisno o dobi i spolu natjecatelja. Od 16 pripadnika 8. hrvatskog kontingenta, koji su sudjelovali na natjecanju, 13 je uspješno završilo utrku, a među prvih deset najbržih natjecatelja, troje je hrvatskih pripadnika. Bio je to još jedan pokazatelj da se hrvatski vojnici rado odazivaju na sportska natjecanja i neprestano ostvaruju zavidne rezultate čime pokazuju svoju spremnost i koliko su dobri u onom što rade te da naši saveznici uvijek mogu računati na nas.

Tekst: Janja Marijanović

Foto: arhiva 8. HRVCON-a