U inozemstvo na 32 vježbe sa saveznicama

Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o prelasku granice Republike Hrvatske oružanih snaga država saveznica i Hrvatske vojske radi sudjelovanja na zajedničkim obukama i vježbama u 2022.

Hrvatska vojska sudjelovat će tijekom 2022. na 32 vježbe u inozemstvu s oružanim snagama zemalja saveznica, dok će oružane snage saveznica u Republici Hrvatskoj s Hrvatskom vojskom provesti pet obučnih događaja i 17 vježbi.

Vlada Republike Hrvatske stoga je na sjednici održanoj 27. siječnja donijela Odluku o prelasku granice Republike Hrvatske oružanih snaga država saveznica i Hrvatske vojske radi sudjelovanja na zajedničkim obukama i vježbama u 2022.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je kako je za pripadnike Hrvatske vojske ključno sudjelovanje na obuci i vježbama zbog daljnjeg razvijanja operativnih sposobnosti i provedbe taktika i procedura u međunarodnom okruženju.

“Jedna je od značajnijih vježbi u Republici Hrvatskoj Štit 22, čija je provedba planirana za travanj s OS-om Sjedinjenih Američkih Država. Cilj vježbe prikaz je sposobnosti uočavanja, praćenja i gađanja ciljeva u zračnom prostoru. Vježba Trojan Footprint bit će provedena u svibnju u Republici Hrvatskoj i partnerskim zemljama radi uvježbavanja planiranja i provedbe specijalnih operacija u združenom međunarodnom okruženju,” istaknuo je.

Ministar Banožić također je naveo kako je za listopad planirana vježba Harpun 22. Cilj je uvježbavanje Oružanih snaga Republike Hrvatske te Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u planiranju i vođenju operacija na moru uz provedbu pomorsko-zračnog desanta i gađanja ciljeva na moru i u zraku s brodova Hrvatske ratne mornarice.

U planu je i provedba vježbe CWIX 22 u lipnju u Republici Poljskoj radi interoperabilnosti između NATO-ovih i nacionalnih komunikacijskih i informacijskih sustava s naglaskom na sustave koji će biti korišteni u NATO-ovim operacijama.

“Financijska sredstva za ovu namjenu osigurana su u Državnom proračunu za 2022. godinu na razdjelu Ministarstva obrane i za provedbu ove Odluke iznose oko 10,2 milijuna kuna,” rekao je ministar Banožić.

Tekst: OJI

Foto: Tomislav Brandt, Mladen Čobanović