Natjecanje za najboljeg tehničara za korisničku potporu

Na natjecanju za najboljeg tehničara za korisničku potporu SEMPER MELIOR održanom od 22. do 25. ožujka u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu sudjelovalo je 25 pripadnika OSRH

Zapovjedništvo za kibernetički prostor organiziralo je od 22. do 25. ožujka u Središtu za obuku ZzKP-a u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu natjecanje za najboljeg tehničara za korisničku potporu – SEMPER
MELIOR, prvi put na razini Oružanih snaga Republike Hrvatske. Okupilo je 25 sudionika, i to pripadnika Hrvatske kopnene vojske te Zapovjedništva za potporu.

“Zahvaljujem svim natjecateljima i Dočasničkom lancu potpore na organizaciji. Uložen je veliki napor da bi se natjecanje organiziralo, provelo i dovelo na ovu razinu. Zahvaljujem i Središtu za obuku i instruktorima, koji su sve proveli i osigurali poštenu igru i svima jednaku mogućnost da odnesu pobjedu. Nadam se da će se sljedeće godine uključiti još više ekipa iz drugih postrojbi te da ćemo proširiti suradnju i poticanje izvrsnosti. Pehar je ostao u Zapovjedništvu za kibernetički prostor, a izazov je svima ostalima da nam ga dogodine uzmu,” rekao je zapovjednik Zapovjedništva za kibernetički prostor brigadir Daor Dabo.

Cilj natjecanja je razvoj sposobnosti, razmjena iskustava i znanja među postrojbama, stvaranje pozitivnog natjecateljskog duha te poticanje i nagrađivanje izvrsnosti. Održano je u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, a svaki natjecatelj trebao je u što kraćem vremenu prema zadanim standardima proći IT poligon izvršavajući pritom sedam specijalističkih vojnih zadaća, i to: sastavljanje računala, instalaciju operativnog sustava, izradu i spajanje UTP kabela, dodavanje računala na domenu, instalaciju mrežnog printera, podešavanje VoIP telefona te instalaciju i podešavanje CISCO Jabber VTC aplikacije. Regularnost natjecanja pratila je sudačka skupina sastavljena od instruktora Središta za obuku.

Zadnjeg su dana najboljima uručene nagrade. Svečanosti je nazočio brigadir Milan Posel, izaslanik načelnika Uprave za komunikacijsko-informacijske sustave; predstavnik HKoV-a bojnik Josip Senić; predstavnik Zapovjedništva za potporu bojnik Marinko Vučina; zapovjednik Bojne veze pukovnik Dragoslav Škaro; prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Dražen Klanjec; prvi dočasnik Zapovjedništva za potporu časnički namjesnik Tonči Puljiz; prvi dočasnik Pukovnije Vojne policije Robert Suman i drugi.

Promocija specijalističkih vojnih vještina

“U skladu sa smjernicama zapovjednika ZzKP-a, natjecanje je ponuđeno granama i pristožernim postrojbama OSRH i stvoreni su uvjeti za njegovo održavanje. Čast mi je biti u ulozi nositelja natjecanja jer na taj način najbolje prezentiramo rad Dočasničkog lanca potpore ZzKP-a koji je kroz ovo natjecanje promovirao specijalističke vojne vještine iz IT područja. Pred vama stoje pripadnici koji su spoj iskustva i mladosti. Ovaj je put pobijedila mladost. To me čini iznimno ponosnim jer pokazuje da je obuka mladih pripadnika na odličnoj razini i da nemamo brige za budućnost,” rekao je nositelj natjecanja prvi dočasnik Zapovjedništva za kibernetički prostor časnički namjesnik Stipica Bolanča.

“Iznimna mi je čast bila sudjelovati na natjecanju i pobijediti. Zahvaljujem svim kolegama koji su sudjelovali, Središtu za obuku i instruktorima. Ove je godine sreća bila na mojoj strani,” rekao je vojnik Andrej Žibrat.


Prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Dražen Klanjec

“Čestitam vam na organizaciji i provedbi natjecanja. Čestitam vam prije svega na ideji, na inicijativi, jer uvijek je najizazovnije pokrenuti nešto novo, ali je zato na kraju i najljepše kad se uspješno provede i završi. Natjecanje je u skladu sa Smjernicama Dočasničkog lanca potpore i Smjernicama načelnika
GS OSRH za obuku i vježbe. Admiral Hranj ističe važnost promicanja izvrsnosti i prepoznavanja najboljih među nama, koji svima mogu biti uzor i primjer. Meni svaki od vas natjecatelja može biti uzor jer te vještine koje imate, te stvari koje radite u kibernetičkom prostoru, o tome ja mogu samo sanjati.”


Brigadir Milan Posel, GS OSRH, Uprava za KIS, načelnik Odjela za stacionarne komunikacijsko-informacijske sustave

“Iznimna mi je čast što sam danas s vama. Nema više niti jedne takve postrojbe u Oružanim snagama, vi ste ti, jedni jedini. Posebno na današnji dan, kad promičete te sposobnosti koje imate. Drago mi je ovdje vidjeti spoj mladosti i iskustva, kako volim reći za ljude u najboljim godinama. I jedni i drugi imate izazov, imate želje, volje i cilj koji želite dostići.”

TEKST: Ivana Kovačević Bekić

FOTO: Mladen Čobanović, Antonia Budimir