U ZzKP-u završen drugi ciklus SVO roda veze

U Središtu za obuku Zapovjedništva za kibernetički prostor (ZzKP) od 1. prosinca 2020. do 5. ožujka 2021. proveden je II. ciklus specijalističke vojne obuke (SVO) roda veze u 2020.

Devetnaest polaznika prolazilo je obuku iz radiokomunikacijskih i KI tehnologija koje se koriste u Oružanim snagama Republike Hrvatske te kroz programe IT akademije MO i OSRH, kao i sadržaje iz područja kibernetičke sigurnosti. Obuka je uspješno provedena za radio, telekomunikacijsku i informatičku specijalnost  roda veze. Polaznici su osposobljeni za rad na radiouređajima i sustavima veze, vladaju telekomunikacijskom i mrežnom opremom kao i njihovim  komponentama, strukturnim kabliranjem, načelima rada računala, sastavljanjem računalnih komponenti, instalacijom softvera i perifernih uređaja te otklanjanjem hardverskih i softverskih problema kao i osnovama kibernetičke sigurnosti. Svoje kompetencije potvrdili su kroz više uzastopnih online i praktičnih testiranja. Završna vježba polaznika obuke u trajanju od četiri dana provedena je na poligonu vojarne ”Pukovnik Marko Živković“ u Velikoj Gorici gdje su polaznici obuke demonstrirali novostečene vještine u uspostavi komunikacijskog središta na glavnom i izdvojenom zapovjednom mjestu. Na završnoj vježbi bio je zapovjednik ZzKP-a brigadir Daor Dabo u pratnji načelnika Stožera ZzKP-a pukovnika Davora Stankovića i prvog dočasnika. U razgovoru s polaznicima obuke zapovjednik je izrazio zadovoljstvo motivacijom i obučenosti polaznika kao i sustavom obuke koji je uspostavljen tijekom 2020. godine.

Po završetku SVO-a u Središtu za obuku zapovjednik Zapovjedništva za kibernetički prostor brigadir Dabo polaznicima je uručio potvrde o uspješno završenoj obuci te im zaželio dobrodošlicu u KIS zajednicu OSRH.

”Kroz specijalističku vojnu obuku, konkretno kroz dijelove IT akademije stekli ste temeljna znanja. U vašoj daljnjoj službi nadograđivat ćete postojeća znanja kroz kompleksnije tečajeve IT akademije MO i OSRH kao što su CCNA ili MCSA. Osim toga najboljima od vas pruža se i mogućnost odlaska na specijalističke tečajeve na vanjskim civilnim institucijama kao i školovanje u okviru NATO CIS škole ili u SAD-u,” istaknuo je brigadir Dabo. U cilju poticanja izvrsnosti Zapovjedništvo za kibernetički prostor već tradicionalno provodi izbor za najboljeg polaznika SVO-a prema glasovima polaznika i instruktora. Vojnik Luka Banović jednoglasno je proglašen najboljim polaznikom u ovom naraštaju.