NATO U 2018.

Siječanj

Skupina stručnjaka za biometriju i e-učenje iz šest zemalja NATO-a, Savezničkog zapovjedništva za transformaciju (ACT) i Savezničkog zapovjedništva za operacije (ACO) izgradili su i finalizirali sadržaj za novi tečaj e-baziranog osposobljavanja u NATO-ovu operativnom obučnom centru za pomorsku intervenciju ( NMIOTC), u uvali Souda na Kreti. Program pruža ključne definicije i osnovno razumijevanje biometrije, utvrđivanja identiteta, načina na koji se biometrija primjenjuje u NATO-u te uključuje prikupljanje biometrijskih podataka u NATO-ovim operacijama.

 

Veljača

Brodovi iz NATO-ove stajaće skupine za minske protumjere (SNMCMG1) i Kraljevske norveške mornarice pronašli su 23 mine iz Drugog svjetskog rata u vodama fjorda Oslo.  Identifikacija i neutralizacija mina u ledenim vodama fjorda, čija temperatura ponekad pada na dva stupnja Celzijusa, pokazuje sposobnost brodova i posade da rade pod različitim uvjetima kako bi osigurali siguran pristup lukama i morskim putovima. Sudjelovali su nizozemski brod za potporu HNLMS ”Mercuur“, britanski protuminski brod HMS ”Cattistock“, norveški brodovi za protuminsko djelovanje HNoMS ”Rauma“ i HNoMS ”Måløy“.

Ožujak 

NATO-ove Snage brzog odgovora (NRF)  provele su vježbu Brilliant Joust 2018, čiji je cilj testiranje i poboljšanje djelovanja zapovjednih i nadzornih struktura više postrojbi u različitom spektru zadaća i misija. Fokus je bio na interakciji između čelnika NATO-ova zapovjedništva združenih snaga u Brunssumu i svih drugih komponenata NRF-a. Vježba je bila provedena kroz scenarije koji su uključivali kibernetičke i hibridne / terorističke prijetnje.
Provodila se u Poljskoj, u NATO-ovu središtu za združenu obuku u Bydgoszczu.

 

Travanj 

NATO-ov tim od 30 kibernetičkih stručnjaka pobijedio je na najvećoj i najsloženijoj međunarodnoj vježbi kibernetičke obrane Locked Shields 2018. Vježbu svake godine organizira Združeno središte izvrsnosti za cyber obranu (NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence – CCDCOE) sa sjedištem u Tallinnu, Estonija, od 2010. godine. Lockhed Shields je godišnja prilika za stručnjake kibernetičke obrane da testiraju zaštitu svojih IT sustava i kritične infrastrukture,  pod realnim izazovima protivnika svjetske klase.

Svibanj

Rumunjska je u svibnju bila domaćin vježbe na Crnom moru Sea Shield 18. Vježba se temelji na scenarijima reagiranja u kriznim situacijama, provjeravaju se i procjenjuju sposobnosti protupodmorničkog ratovanja, zatim nadzora pomorskog prometa, suzbijanja nezakonitih aktivnosti na moru, pomoći brodovima u nevolji, protuzračne obrane… Pod vodstvom Rumunjske vježba je uključivala sudionike iz SAD-a, Velike Britanije, Bugarske, Grčke, Španjolske i Turske, koji su sudjelovali s fregatama, raketnim topovnjačama, korvetama i razaračima. U vježbi je sudjelovao 21 brod, deset borbenih zrakoplova, podmornica i 2300 pripadnika oružanih snaga.

 

Lipanj

Na dan obljetnice članstva Crne Gore u NATO-u, na aerodromu u Podgorici simbolično je obilježen početak NATO-ova nadzora zračnog prostora nad tom zemljom. Dva grčka zrakoplova F-16 i dva Eurofightera Typhoona iz talijanskog zrakoplovstva izvršili su simulirano presretanje zrakoplova crnogorske vlade Learjet. Budući da Crna Gora nema vlastite borbene zrakoplove, zatražila je od saveznika da osiguraju njezin zračni prostor.

Srpanj 

U Bruxellesu, u novoj glavnoj zgradi sjedišta Saveza, susreli su se čelnici 29 NATO-ovih članica i brojnih partnera. Na samitu su donesene odluke o jačanju obrane NATO-a, jačanju borbe protiv terorizma i pravednijoj podjeli troškova obrane među saveznicama. Sastanak na vrhu bio i je prilika za definiranje i proširivanje daljnje suradnje EU-a i NATO-a. Potpisana je nova zajednička izjava u kojoj se iznosi zajednička vizija o tome kako će EU i NATO združeno djelovati protiv zajedničkih sigurnosnih prijetnji.

Kolovoz

Pomorske snage iz Prve NATO-ove stajaće mornaričke skupine provele su vježbu s eskadrilom japanske ratne mornarice u Baltičkom moru. Brodovi NATO-a plovili su uz školski brod za japanske kadete JS ”Kashima“ i razarača JS ”Makinami“. Japan je NATO-ov najstariji partner izvan Europe, a zajedno rade na nizu aktivnosti, od misije u Afganistanu do sprečavanja širenja nuklearnog naoružanje, kao i pomorske te kibernetičke sigurnosti.

Rujan

Mjesto Bruchsal u Njemačkoj bilo je domaćin vježbe NBK obrane Coronat Mask 18. Vježba je uključivala 14 savezničkih zemalja i 1300 djelatnika, a sastojala se od niza vježbi temeljenih na scenarijima koji traže identifikaciju, izviđanje, analizu i dekontaminaciju sumnjivih kemijskih sredstava.

 

Listopad

U Norveškoj se u listopadu i studenom održao terenski dio vježbe Trident Juncture 18,  NATO-ove vježbe visoke vidljivosti u kojoj su sudjelovali i pripadnici Hrvatske vojske. Cilj je vježbe provjera interoperabilnosti međunarodnih snaga u združenom djelovanju te sposobnosti NATO-a da povrati suverenitet saveznice nakon čina oružane agresije, kao i procjena te potvrda NATO-ovih Snaga za brzi odgovor 2019. U vježbi je sudjelovalo oko 50 000 pripadnika oružanih snaga iz 29 zemalja NATO-ovih članica i dviju partnerskih zemalja, Finske i Švedske, uz 250 zrakoplova, 65 plovila, uključujući američki nosač aviona ”Harry S. Truman“ i oko 10 000 motornih vozila.

Studeni 

Cyber Coalition 2018, jedna od najpoznatijih i najvećih NATO-ovih vježbi na području kibernetičke obrane, u organizaciji Savezničkog zapovjedništva za transformaciju (ACT). Provedena je od 26. do 30. studenog na više desetaka lokacija u zemljama sudionicama. U svojem 11. izdanju okupila je više od 700 sudionika iz 28 zemalja članica NATO-a, četiriju partnerskih zemalja, industrije i akademske zajednice.

 

Prosinac

NATO i Europska unija potpisali su sporazum o suradnji čiji je cilj promicanje kvalitetnog upravljanja u području obrane i sigurnosti. U sklopu sporazuma EU će s dva milijuna eura pridonijeti u NATO-ov Fond za izgradnju integriteta za razdoblje 2019. – 2022. Resursi Fonda za izgradnju integriteta podržavaju transparentnost, odgovornost i integritet u ministarstvima obrane i povezanim institucijama iz sigurnosnog područja. Program organizira konzultacije, edukaciju i obuku stručnjacima iz međunarodnih organizacija, nacionalnih uprava, privatnog sektora i civilnog društva.

Doris RAVLIĆ, Foto: NATO