Priznanje za izvrsnost

Impresivan je broj uspješno obavljenih zadaća iza nadnarednika Kristijana Njavre koji je za iznimnu službu u NATO-ovu Združenom zapovjedništvu za kopnene operacije, kao prvi pripadnik OSRH, dobio prestižnu nagradu “SACEUR Recognition Award”. Ta se nagrada dodjeljuje najboljim pojedincima, a riječ je o jednom od najviših priznanja za izvrsnost i profesionalnost te vrhunske rezultate u radu koje dodjeljuje zapovjednik NATO-ova Združenog zapovjedništva za operacije…

Nadnarednik Kristijan Njavro prvi je pripadnik OSRH koji je dobio prestižnu nagradu “SACEUR Recognition Award”. Dodjeljuje se dva puta godišnje najboljim pojedincima u NATO-ovu Združenom zapovjedništvu za operacije (Allied Command Operations). Riječ je o jednom od najviših priznanja za izvrsnost i profesionalnost te vrhunske rezultate u radu koje dodjeljuje zapovjednik NATO-ova Združenog zapovjedništva za operacije. Priznanje je to za iznimnu službu te izvanredan pojedinačni uspjeh, a prema službenom obrazloženju, nadnarednik Njavro dobio je nagradu “zahvaljujući svojem angažmanu na brojnim obavještajnim forumima, pri čemu je prepoznat širom NATO SIGINT-a (Signal Intelligence) i all-source zajednice”.

Prestižnu nagradu nadnaredniku Kristijanu Njavri uručio je general zbora Curtis M. Scaparotti

Nagradu mu je, u NATO-ovu Združenom zapovjedništvu za kopnene operacije (NATO HQ ALLIED LAND COMMAND), u Izmiru, gdje je nadnarednik Njavro raspoređen od rujna 2013. godine, uručio zapovjednik NATO-ova Združenog zapovjedništva za operacije (SACEUR) general zbora Curtis M. Scaparrotti. Impresivan je broj uspješno obavljenih zadaća za koje je nadnarednik Njavro dobio to priznanje. Tako se u obrazloženju koje je LANDCOM objavio ističe da je kao viši SIGINT-analitičar pri LANDCOM G2 pokazao iznimnu stručnost u razvoju i vođenju inovativnih programa obuke za SIGINT-osoblje. Istaknuo se usto i kao dobar instruktor, održavajući SIGINT-obučne tečajeve za analitičare iz NIFC (NATO Intelligence Fusion Centre), AIRCOM i SHAPE J2 SIGINT, te kao analitičar koji je pokrenuo SIGINT “interesnu zajednicu”, neformalni forum za što efikasnije dijeljenje podataka i znanja među NATO-ovim SIGINT analitičarima. Osim što je bio i organizator, u tom je svojstvu nadnarednik Njavro sudjelovao i na ACO SIGINT konferenciji održanoj ove godine u Izmiru. Svoje je analitičke vještine pokazao i predstavljanjem “modula SIGINT-suradnje na Tečaju za NATO-ove SIGINT-operacije, koji se održava dva puta godišnje te na plenarnoj sjednici NACSI-ja (NATO Advisory Committee on Signals Intelligence)”. U službenom se objašnjenju na kraju još navodi da je nagradu dobio zbog “izvanredne profesionalnosti i predanosti na dobrobit Saveza”. Upravo je to priznanje za izvrsnost i bio povod za razgovor s nadnarednikom Kristijanom Njavrom.
Na pitanje je li očekivao tu nagradu, nadnarednik Njavro odgovara: “Ako pogledate popis zadaća zbog kojih sam nagrađen (navode se zadaće u razdoblju od otprilike šest mjeseci, ne cijelog trogodišnjeg mandata), vidite da sam bio poprilično zauzet, tako da baš i nisam razmišljao o nagradama. NATO prepoznaje iznimno zalaganje i uspješan rad i, iskreno, očekivao sam nagradu, ali “SACEUR Recognition Award” nisam. Stoga sam se i više nego ugodno iznenadio kad su mi javili da sam je dobio.” “Ova mi nagrada znači nevjerojatno puno. Ipak je to jedna od najviših nagrada koja se može dobiti u NATO-u, koju uručuje SACEUR – najviši vojni autoritet.” Tek nakon što je dobio nagradu, saznao je da je prvi pripadnik OSRH nagrađen tom nagradom: “Ukratko, nevjerojatan osjećaj, velika čast i ponos, ali i snažan poticaj.”
Nadnarednik Kristijan Njavro raspoređen je u NATO-ovo Združeno zapovjedništvo za kopnene operacije) od rujna 2013. i to u G2 odjelu kao SIGINT-analitičar. Posao mu je iznimno dinamičan i zahtjevan te traži punu pozornost i usredotočenost. Uz temeljne zadaće SIGINT analitičara, Njavro je i instruktor tako da puno radi na pripremama za nastavu i prenošenje znanja drugima. U HQ LANDCOM otišao je iz Središnjice EI-ja čiji je pripadnik gotovo od početka svoje karijere u OSRH. U Središnjici EI-ja, kako kaže, prošao je sve stepenice razvoja dočasnika i u strukovnom, ali i u karijernom pogledu. U OSRH je pristupio 1999. godine, odmah nakon služenja vojnog roka. Zašto? “Prvi i dakako najveći razlog je domoljublje. Nakon toga svidio mi se rad u organiziranom okruženju, uvjeti za napredovanje u karijeri i u znanju.” Nadnarednik Njavro i dosad je za svoj rad u OSRH dobivao brojne pohvale. Posebno ističe pismenu pohvalu bivšeg načelnika GSOSRH generala zbora Drage Lovrića te pohvalu NObUp (načelnika Obavještajne uprave), a odlikovan je i Redom hrvatskog pletera. U dva je navrata sudjelovao u operaciji ISAF u Afganistanu te napominje kako su mu upravo iskustva iz misija pomogla u prilagodbi na rad u multinacionalnom okruženju. “Iskustva iz misija teško je prenijeti u kratkoj formi, ovisi o kojem se aspektu govori. Vjerujem da je rad u misiji, na terenu, posao snova svakog pripadnika OSRH. Odlična pripremljenost i opremljenost temelj je uspješne misije, i očito je da su pripadnici OSRH odlično i pripremljeni i obučeni te spremni na svaku zadaću. To govorim iz osobnog iskustva. Nebrojeno mi je puta prišao pripadnik neke od drugih vojski i pohvalio rad i angažman pripadnika OSRH u međunarodnim misijama u kojima sudjelujemo, kao i u NATO-ovim zapovjedništvima.” Iskustva iz rada u NATO-ovu Združenom zapovjedništvu za kopnene operacije, kaže, pozitivna su. “Rad u Zapovjedništvu odlično je organiziran. Sve je podređeno uspješnom izvršenju zadaće.” Siguran je da će stečena iskustva moći primijeniti i u svojem daljnjem radu. “Gotovo sam siguran da ću svoje znanje i iskustvo moći prenijeti drugima bez obzira na postrojbu i dužnost na koju ću biti raspoređen nakon povratka u Hrvatsku.”
Iako je, kako je sam rekao, ponosan što je dobio ovu nagradu, nadnarednik Njavro napominje kako to nije samo njegova nagrada. “U ovu je nagradu ugrađen trud zapovjednika Središnjice EI-ja, svih mojih kolega časnika, a pogotovo starijih i iskusnijih dočasnika iz postrojbe u kojoj sam od početka svoje karijere. Znanje koje su mi nesebično prenijeli i zahtijevanje na izvrsnosti i samo izvrsnosti temelj je ove nagrade.” Dodaje i kako je za dobivenu nagradu velikim dijelom zaslužna i njegova obitelj. “Bez potpore i razumijevanja obitelji teško je ostvariti uspjeh. Zato koristim i ovu prigodu kako bih zahvalio svojoj supruzi i kćeri koje su cijelo vrijeme bile uz mene i dale nemjerljiv doprinos u razvoju moje vojničke karijere.”  Nagradom “SACEUR Recognition Award” za izvrsnost i postignute vrhunske rezultate u radu, nadnarednik Kristijan Njavro na najbolji će način zaokružiti svoj trogodišnji mandat u NATO-ovu Zapovjedništvu za operacije koji završava u rujnu ove godine.

Leida Parlov; foto: Landcom Public Affairs


Nagradu “SACEUR Recognition Award” ustanovio je prethodni SACEUR, general zbora Philip M. Breedlove. Dodjeljuje se dva puta godišnje najboljim pojedincima unutar NATO-ova Združenog zapovjedništva za operacije (Allied Command Operations). Nagrađuje se iznimna služba te izvanredan pojedinačni uspjeh, zalaganje u osnovnim dužnostima i u dodatnim poslovima/dužnostima u kojima je pojedinac polučio izvanredan uspjeh.
Nagradu “SACEUR Recognition Award” nadnaredniku Kristijanu Njavri u NATO-ovu Združenom zapovjedništvu za kopnene operacije (NATO HQ ALLIED LAND COMMAND) u Izmiru uručio je zapovjednik NATO-ova Združenog zapovjedništva za operacije (SACEUR) general zbora Curtis M. Scaparrotti. Uručenju je, uz ostale visoke vojne uzvanike, nazočio i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović.