Zapovjednik SACEUR general Scaparrotti na HVU

Zapovjednik savezničkih snaga u Europi (SACEUR) general zbora Curtis Scaparrotti u pratnji veleposlanice Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Juliete Vallls Noyes i prvog dočasnika NATO Zapovjedništva za operacije časničkog namjesnika Davora Peteka u četvrtak, 6. srpnja 2017. godine posjetio je Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“, gdje se susreo s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem i zapovjednikom Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ general-pukovnikom Slavkom Barićem s izaslanstvom.
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević tom je prilikom izrazio zadovoljstvo posjetom generala Scaparotija Hrvatskoj i istaknuo kako je SAD najvažniji strateški partner Hrvatske u području obrane i sigurnosti.
„Hrvatska i SAD dijele zajedničke vrijednosti i iznimno cijenimo potporu koju SAD daje u razvoju hrvatskih obrambenih sposobnosti. Kao odgovorna članica NATO-a,  povećali smo obrambeni proračun za 9 %. Naši pripadnici Oružanih snaga aktivno sudjeluju u NATO operacijama i misijama u Afganistanu i na Kosovu. Također, bit ćemo jedna od rijetkih saveznica koja će se priključiti dvjema borbenim skupinama u okviru Ojačane prednje prisutnosti u Litvi i Poljskoj, a dio smo i Globalne koalicije u borbi protiv terorizma u operaciji “INHERENT RESOLVE”, naglasio je ministar Krstičević.
U zaključku, ministar je istaknuo kako ćemo i dalje nastaviti graditi uspješnu bilateralnu suradnju kroz sudjelovanje u operacijama i zajednički ćemo se boriti protiv terorizma i raditi na očuvanju mira i stabilnosti u Europi.
General Scaparotti rekao je kako je sudjelovanje hrvatskih vojnika u NATO operacijama i misijama, posebno u Afganistanu prepoznato i vrlo važno.
„Cijenimo vaš angažman u NATO-u i sposobnosti koje razvijate. Hrvatska je važan saveznik i partner Sjedinjenim Američkim Državama. Zajedno sudjelujemo u operacijama i drago mi je što i Hrvatska pridonosi aktivnoj borbi protiv terorizma, kao dio Globalne koalicije“, istaknuo je general Scaparotti.
General Scaparotti na Hrvatskom vojnom učilištu održao je predavanje polaznicima Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, Zapovjedno stožerne škole „Blago Zadro“ i Visoke dočasničke izobrazbe.
Također, povod posjeta je održavanje međunarodnog pilot tečaja za  prve dočasnike najviših razina pod nazivom Command Senior Enlisted Leader Course, koji se ove godine održava na Hrvatskom vojnom učilištu, a zapovjednik SACEUR general Curtis Scaparrotti i prvi dočasnik NATO Zapovjedništva za operacije časnički namjesnik Davor Petek jedni su od predavača na ovom tečaju za dočasnike.
Cilj tečaja je mogućnost formiranja zajedničkog oblika završne izobrazbe dočasnika za članice zemalja Američko-jadranske povelje A5 i za ostale zainteresirane članice NATO zemalja u trajanju od 2 semestra.

OJI; Foto: Tomislav BRANDT