Nikad ne prestanimo vjerovati u smisao žrtve branitelja…

”Posebno se želim prisjetiti naših poginulih branitelja čije su kosti doslovno posijane u našoj zemlji te su postale prava uporišta na koje se naša domovina oslanja. Neka nam njihovi grobni humci ne zašute, a to se događa uvijek kad prestanemo vjerovati u smisao njihove smrti za nas,” kazao je biskup Jezerinac na misi za poginule hrvatske branitelje

U prigodi blagdana Svih svetih i Dušnog dana, 2. studenog u crkvi Sveta Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu služena je misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. Na misi u zavjetnoj crkvi bili su predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, izaslanstva Predsjednice RH, ministarstava obrane, unutarnjih poslova, branitelja, načelnik GS OSRH general zbora Drago Lovrić sa suradnicima, hrvatski branitelji, članovi udruga proizišlih iz Domovinskog rata, obitelji poginulih i nestalih branitelja.
Misu je predslavio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac koji je s oltara poslao poruku mira i ustrajnosti u vjeri te sve pozvao da nikad ne prestanu vjerovati u smisao žrtve branitelja koji su položili svoj život za Hrvatsku, a Dušni dan neka bude Dan zahvalnosti Bogu za dar ljubavi i žrtve koje su naši branitelji iskazali svojom smrću.

”Mir je nezaustavljiva čežnja ljudskog srca. Na vojsci i policiji leži velika odgovornost u očuvanju mira. Obveza izgradnje mira sukobljava se često s agresivnošću pojedinaca i nacija u želji da imaju više nego drugi, čak da prisvoje i otmu tuđe da bi ga proglasili svojim. Da bi to postigli spremni su gaziti druge. Zar nam to ne svjedoči Domovinski rat u kojem su mnogi naši branitelji dali živote da bi očuvali zemlju, mir i slobodu?” kazao je u propovijedi mons. Jezerinac te naglasio kako Biblija govori da je ”ljudsko srce sklono zlu od same mladosti“  te da je potrebno od početka odgajati savjest. Sve je pozvao i da ustraju u vjeri, iako, kako je rekao, nije lako svjedočiti vjeru, tim više što se kršćanski život nastoji ismijati, kao nešto što je zastarjelo, što pripada prošlosti, nazivajući vjernike konzervativnima. Stoga, ostati danas vjeran Bogu, traži gotovo nadljudsku snagu.
A upravonas je vjera održala i dala snagu tijekom povijesti.“I mi smo se okupili danas u toj vjeri, uvjereni da smrt nema zadnju riječ nego život; da naši branitelji nisu zauvijek nestali, kao i svi naši pokojnici, nego da žive jednim drugačijim, ali stvarnim načinom života, prema kojemu smo svi mi usmjereni. Mi smo s pokojnima povezani posebno molitvom, uvjereni da ćemo se susresti s njima,“ kazao je Jezerinac te dodao: “Ovdje se posebno želim prisjetiti naših poginulih branitelja čije su kosti doslovno posijane u našoj zemlji te su postale prava uporišta na koje se naša domovina oslanja. Neka nam njihovi grobni humci ne zašute, a to se događa uvijek kad prestanemo vjerovati u smisao njihove smrti za nas,“ zaključio je biskup Jezerinac.
Nakon mise na pročelju Svetišta podno Piete Croatice poginulim braniteljima odana je počast paljenjem svijeća.
U izjavi za medije predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko kazao je da branitelji i Domovinski rat svakim danom dobivaju sve više na važnosti. ”Branitelji i Domovinski rat dobivaju svakim danom više na snazi, uvjerljivosti i važnosti. Uvjeren sam da takvu ocjenu dijele i novi naraštaji koji nisu bili ni rođeni kad smo se borili za slobodu Hrvatske.“ 

Izaslanstva ministarstava obrane, branitelja, unutarnjih poslova i OSRH, na blagdan Svih svetih položila su vijence za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve iz Domovinskog rata na spomen-obilježjima u alejama poginulih hrvatskih branitelja i na središnjim grobljima u sjedištima svih županija te u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji na gradskom groblju Miroševac.Vijence na gradskom groblju Mirogoj 1. studenog položilo je izaslanstvo MORH-a i OSRH predvođeno zamjenicom ministra obrane Višnjom Tafrom i načelnikom Glavnog stožera OSRH, generalom zbora Dragom Lovrićem.

Leida Parlov, Foto: Stjepan Brigljević, Tomislav Brandt