Hrvatsko-američki konvoj vojnih vozila u Zagrebu

U vojarni “Croatia”održan je 30. listopada zajednički taktičko-tehnički zbor bojne Tigrovi Gardijske motorizirane brigadei 173. zračno-desantnog brigadnog borbenog tima američke kopnene vojske. Zbor s postrojavanjem pripadnika dviju vojski održan je povodom proputovanja američke postrojbe kroz Hrvatskuiz Litve premanjezinoj bazi u Vicenzi, Italija, te je pokazatelj visoke razine bilateralne obrambene suradnjei suradnje u okviru NATO-a dviju vojski i zemalja…

U zagrebačkoj je vojarni “Croatia” održan 30. listopada zajednički taktičko-tehnički zbor bojne Tigrovi Gardijske motorizirane brigade (GMTBR) i 173. zračno-desantnog brigadnog borbenog tima (173. Airborne Brigade Combat Team) američke kopnene vojske. Zbor s postrojavanjem pripadnika dviju vojski održan je povodom proputovanja američke postrojbe kroz Hrvatsku iz Litve prema njezinoj bazi u Vicenzi, Italija, te je pokazatelj visoke razine bilateralne obrambene suradnje i suradnje u okviru NATO-a dviju vojski i zemalja.
Prešavš 25. listopada litavsko-poljsku granicu,pripadnici američkog OS-a krenuli su na put dug više od 2600 km. Konvoj je nazvan operacijom Bayonet Thrust i prolazio je kroz Estoniju, Latviju, Litvu, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Hrvatsku, Sloveniju i, naposljetku, Italiju. U Hrvatsku je stigao 29. listopada te prenoćio u vojarni GMTBR-a”Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji. Idućeg je jutra zajedno s hrvatskim kolegama kojima su se priključili i pripadnici bojne Vukovi formirao kolonu vojnih vozila kojase uputila prema Zagrebu i vojarni “Croatia”. Među vozilima OSRH isticala su se borbena oklopna vozila Patria AMV 8x 8, zatim MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) vozila M-ATV iMaxxPro. 

Od Patrija smo mogli vidjeti “klasičnu”, medicinsku te amfibijsku inačicu. Među američkom opremom isticala su se višenamjenska vozila na kotačima HMMWV (Humvee). Naoružanje na njima variralo je, najviše je u oči upadala kombinacija protuoklopnog sustava TOW Improved Target Acquisition System (ITAS) i strojnice M240L. Naravno, Amerikanci koriste i dobri stari M2 Browning, a neka su vozila imala i bacač granata Mk 19.
Američka postrojba poznata pod nadimkom Skysoldiers dio je USAREUR-a (US ArmyEurope) i ima ulogu snaga za brzi odgovor (quick response force). Prošle i ove godine aktivna je u sklopu suradnje SAD-a sa saveznicima i partnerima na području istočne Europe.Primjerice, u travnju 2014. neke su njezine satnije bile raspoređene u Poljskoj, Estoniji, Latviji i Litvi zbog sigurnosne situacije koju je izazvao ukrajinski sukob i vježbale sus tamošnjim oružanim snagama. Prošlog je rujna oko 200 vojnika sudjelovalo u vježbi Rapid Trident kod Lavova, zapadna Ukrajina. U veljači ove godine postrojba je bila dio vježbe Warlord Rock 2015 s mađarskim OS-om u njegovoj zemlji. Ovog je ožujkabila dio 173. ABCT-a (oko 600 vojnika) opet u Ukrajini i uvježbavala pripadnike ukrajinskog OS-a u obučnom središtu “Javariv”. Postrojba se u Litvi, iz koje je krenula na put koji je obuhvatio i Hrvatsku, uvježbavala s tamošnjim OS-om u sklopu operacije Atlantic Resolve.


Među predstavnicima MORH-a, OSRH i Veleposlanstva SAD-a u RH koji su nazočili TT zboru bio je i pomoćnik ministra obrane Zoran Drča, veleposlanica SAD-a u RH Julieta Valls Noyes, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Dragutin Repinc te direktor GS OSRH kontraadmiral Robert Hranj. Pomoćnik ministra obrane Zoran Drča u kratkom je obraćanju istaknuo da je događaj bitan iz tri razloga: jasno pokazuje čvrste obrambene odnose između SAD-a i RH, savezničku koheziju i solidarnost unutar NATO-a te interoperabilnost oružanih snaga dviju zemalja. Veleposlanica Valls Noyes nazvala je Hrvatsku bitnim saveznikom SAD-a te istaknula da su vojne hodnje i druge vrste uvježbavanja vojnika vitalne za zajednički rad na sigurnoj i prosperitetnoj budućnosti. Istaknula je i broj od 70 manjih događaja i četiri velike vojne vježbe u kojima ove godine surađuju američki i hrvatski vojnici.  General Repinc naglasio je da je važno da se vojnici i na nižim, taktičkim razinama sastaju, razgovaraju i razmjenjuju iskustva:”Nadamo se da će pripadnici 173. zračno-desantnog brigadnog borbenog tima imati priliku i vježbati s našim vojnicima, na Slunju ili negdje drugdje u Hrvatskoj ili u inozemstvu.” 


Domagoj Vlahović, Snimio Stjepan Brigljević