NATO i partnerske zemlje u zajedničkoj demonstraciji snaga i sposobnosti

Među više od 36 000 sudionika iz tridesetak zemalja i pripadnici su OSRH što TridentJuncture čini najvećim međunarodnim vježbovnim događajem u kojem su naši vojnici ikad sudjelovali. Iako ne toliko velika brojnošću, hrvatska je komponenta bila zastupljena s kvalitetnim snagama, na zapovjednom mjestu u Španjolskoj – Razmjestivi komunikacijski modul, a na terenu vod naše bojne Gromovi s podrškom četiri BOV-a Patria…

Nakon jednomjesečnog razdoblja, u prvom tjednu studenog, završila je najveća NATO-ova vježba u zadnjih desetak godina. Iako će raščlamba dugo trajati, a naučene lekcije primjenjivati i u daljnjoj budućnosti, već su tijekom same vježbeTridentJuncture 2015 javno istaknuti neki pozitivni zaključci. “Vježba je već stvorila platformu za certifikaciju Zapovjedništva koje će voditi NRF u 2016. i nastavlja pružati prilike za integraciju na taktičkoj razini,” istaknuto je 1. studenog u priopćenju s posjeta zamjenika zapovjednika Savezničkog zapovjedništva združenih snaga (JFCBS) Brunssum, španjolskog general-pukovnika FernandaAlejandrea poligonu San Gregorio kod španjolske Zaragoze, središnjem mjestu kopnenog scenarija.
Među više od 36 000 sudionika iz tridesetak zemalja bili su i pripadnici OSRH što TridentJuncture čini najvećim međunarodnim vježbovnim događajem u kojemu su naši vojnici ikad sudjelovali. Iako ne toliko velika brojnošću, hrvatska je komponenta zastupljena s kvalitetnim snagama. Podsjetimo, na vježbi na zapovjednom mjestu (CPX) u Španjolskoj sudjelovaloje 14 pripadnika OSRH (RKM – Razmjestivi komunikacijski modul), a što se tiče terenskog sudjelovanja OSRH, na web-stranici i profilima na društvenim mrežama Hrvatskog vojnika sa zadovoljstvom smo prenijeli videomaterijal koji je stigao iz San Gregorija posredstvom američke vojske. Španjolski poligon koji ima gotovo pa pustinjske uvjete s niskom, siromašnom vegetacijom i oblacima prašine ugostio je vod naše bojne Gromovi s podrškom četiri BOV-a Patria pristiglih u Španjolsku desantnim brodovima–minopolagačima “Krka” i “Cetina”. S njima su bili i Amerikanci, pripadnici 2. bojne 7. pješačke pukovnije zvani Cottonbalerss oklopnim vozilima na gusjenicama Bradley.
Španjolski poligon zauzima površinu od 34 000 hektara (za usporedbu poligon ”Eugen Kvaternik” ima oko 24 000 hektara). U izjavama američkih i hrvatskih vojnika naglašena je nužnost terenskih vježbi za interoperabilnost, čak i među saveznicima koji rabe istu doktrinu kao što su OSRH i američka vojska.
Središnji dio vježbe odvijao se upravo u trenutku zaključivanja ovog broja Hrvatskog vojnika, 4. studenog, zajedničkom vojnom demonstracijom na San Gregoriju. Tijekom 60-minutnog scenarija, 1800 vojnika iz 12 zemalja simulirali su napad na konvencionalne protivničke snage. Demonstracija je uključivala zračne i kopnene elemente u integriranoj napadnoj operaciji te nekoliko helikoptera, tenkova i znakoviti broj borbene inženjerijske opreme. Dan poslije u portugalskoj je luci Troiaorganiziran Mornarički dan, sa statičkom demonstracijom brodovlja te demonstracijama operacije zaštite luke, amfibijske i CBRN demonstracije.
Hrvatski će vojnik za idući broj nastojati svojim čitateljima prenijeti detalje i dojmove naših pripadnika koji su dostojno, stručno, vojnički i profesionalno predstavljali jednu od namjlađih članica NATO-a.


Otkud naziv TridentJuncture…

TridentJuncture doslovce znači “Spoj trozupca”, mjesto gdje se tri zuba spajaju. No, NATO-ove vježbe inače dobivaju naziv po posebnom “sustavu”. Sve vježbe imaju dvije riječi. Prvo slovo prve riječi opisuje odgovorno zapovjedništvo (ACT), a prvo slovo druge riječi inicira komponente uključene u vježbu (joint). Dakle, T kao Allied CommandTransformation, a “J” joint, tj. združenu vježbu.


Zrakoplovstvo

U vježbi TridentJuncture sudjelovale su zrakoplovne postrojbe iz 16 NATO-ovih i tri partnerske zemlje.Tipovi letjelica uključuju 115 lovaca, 36 helikoptera, 19 transportnih aviona, devet zračnih tankera, četiri AWACS-a, 2 VTOL-a, tri besposadne letjelice i dva zrakoplova za elektroničko ratovanje.


Mornarica

Među plovilima iz 19 zemaljabilo je višeod 20 fregata, razarača i korveta, 15 plovila za protuminsko djelovanje, sedam podmornica, sedam desantnih brodova s uključenim helikopterima i više od 15 pomoćnih i drugih plovila. 


Kopnena vojska

Za kopnenu komponentu terenskog dijela vježbe bio je nadležan NATO-ov korpus za brzo premještanje (NRDC-ESP). Među uključenim postrojbama četiri su multinacionalne brigade koje predvode Kanađani (u Portugalu, Santa Marguerida), Talijani (na Sardiniji, Capo Teulada), te Britanci i Španjolci (španjolski poligoni Chinchilla i San Gregorio). U NRDC-ESP-u su i talijanska zemaljsko-topnička brigada te namjenski organizirane snage iz američke 82. padobranske divizije.Specijalne su postrojbe na vježbi bile zastupljene s više od 1000 pripadnika iz deset zemalja.


Sudjelovanje pripadnika OSRH na vježbi

Pripadnici Gardijske motorizirane brigade sudjelovali su na vježbi s jednim mehaniziranim vodom iz sastava druge mehanizirane bojne Gromovi (četiriBOV-a Patriai 40 pripadnika), časnikom za vezu u S3 bojne, skupinom za potporu s dva motorna vozila i šest pripadnika, jednim promatračem kontrolorom s jednim motornim vozilom te časnikom za nadzor štete. Na zapovjednom mjestu (CPX) u Španjolskoj sudjelovalo jei 14 pripadnika OSRHi to RKM – Razmjestivi komunikacijski modul. Osam pripadnika satnije RKM-a operativno je pridodano satniji RKM-a E (Danska), a lokacija njihova razmještaja bio je San Gregorio. Šest pripadnika satnije RKM-a operativno je pridodano RKM-u B 1NSB-a (Njemačka), s lokacijomrazmještaja uzrakoplovnoj bazi Zaragoza. 


Domagoj VLAHOVIĆ, Foto NATO