Njemačke korvete za Izrael

Izraelsko ministarstvo obrane i njemački ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) potpisali su 11. svibnja ugovor o gradnji četiriju površinskih borbenih brodova. Riječ je o korvetama namijenjenim izraelskoj ratnoj mornarici. Sukladno objavljenom, financijska vrijednost potpisanog ugovora iznosi 430 milijuna eura. TKMS je najavio kako se planira udružiti s brodogradilištem German Naval Yards iz Kiela koje će graditi korvete. Projekt je označen radnim nazivom Blohm+Voss MEKO Patrol Corvettes IN.

(Ilustracija: TKMS)

Oblikovno će se rješenje temeljiti na TKMS-ovu projektu MEKO 100. Dizajn je predlagan više puta u zadnjih nekoliko godina, ali bez konačnog dogovora zbog nedostatka subvencija. Zadnji je takav pokušaj bio u srpnju 2014. Nove će korvete imati istisninu od oko 1400 t. Temeljno će naoružanje činiti domaći sustavi koji će se ugrađivati na plovila nakon dolaska u Izrael, a bit će opremljena i EL / M-2248 MF STAR S-band AESA višenamjenskim radarom tvrtke Elta i raketama srednjeg dometa brod-zrak Barak 8 (II) tvrtke Israel Aerospace Industries. Plovila će biti opremljena sustavom za upravljanje ENTCS 2000 i naoružana s do osam protubrodskih projektila koji će se moći lansirati iz dvaju četverostrukih lansera. Uključeni su i superbrzi top Oto Melara 76 mm/62 i dva Rafaelova automatska topa Typhoon kalibra 25 mm. Protupodmornička sposobnost uključuje sonar ugrađen u trup korvete i dvije trostruke torpedne cijevi.


Dostava novih plovila izraelskoj mornarici i postizanje potpune operativne spremnosti očekuje se unutar idućih pet godina. Služit će za zaštitu plinskih istraživačkih i bušaćih platformi na rubu izraelske isključive gospodarske zone u Sredozemnom moru.


Maja PTIĆ GRŽELJ