Noć otvorenih vrata HRZ i PZO-a u Zračnoj luci Split

Povodom Noći muzeja koja se već tradicionalno diljem Hrvatske organizira zadnjeg petka u siječnju, u Zračnoj luci Split je danas 27. siječnja  održana “Noć otvorenih vrata Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane”. 
Više od 10 tisuća posjetitelja imali su jedinstvenu priliku obići letjelice i tehniku HRZ-a i PZO-a na pisti zračne luke te se kroz razgovor s pilotima upoznati s pilotskim pozivom i aktivnostima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kao i uživati u atraktivnom letačkom programu  te nastupu akro grupe Krila Oluje. Osim razgledavanja aviona i helikoptera (ZLIN 242 L, Pilatus PC-9 M, Bell 206 B Jet Ranger III, Airtractor AT 802 A/F i Canadair CL 415, helikoptera Mi-8MTV), posjetiteljima je omogućeno i gledanje s opremom za noćno letenje a kako je bila izložena i kabina aviona MiG-21 s originalnim sjedištem i kompjutorski simulator letenja i simulirati pilotiranje MIG-om.
Organizator je priredio i nagradnu igru za najmlađe posjetitelje “naj-osmijeh pilotske kabine”. Ocjenjivački tim časopisa Hrvatski vojnik odabrao je među kandidatima tri naj-osmijeha te su nagrađenima uručeni prigodni pokloni.
Uz brojne aktivnosti posjetitelji su se na info štandu MORH-a mogli informirati o mogućnostima ostvarivanja karijere u OS RH, kako postati hrvatski vojni pilot i časnik Oružanih snaga RH.
Inače, noć otvorenih vrata HRZ-a i PZO-a proteklih je godina održavana u 93. zb HRZ-a i PZO-a u Zemuniku, a ove je godine organizirana u zračnoj luci Split povodom obilježavanja njezine 50. obljetnice.