Nova češka jurišna puška

Nakon rujanske svjetske premijere na britanskom DSEI-u 2015 (Defence and Security Equipment International) međunarodnom velesajmu obrambene i sigurnosne industrije, češki proizvođač naoružanja tvrtka Česká zbrojovka tijekom listopada na strelištu Bzenec održala je za predstavnike domaćih oružanih snaga predstavljanje svoje nove jurišne puške. Riječ je o puški CZ 806 Bren 2 u NATO-ovu kalibru 5,56 x 45 mm, koja je svojevrsni evolucijski nasljednik puške CZ 805 Bren. Poput svog prethodnika, CZ 806 Bren 2 predstavljen je u dvije inačice, A1 s dugom te A2 s kratkom cijevi. Odlika puške CZ 806 Bren 2 jest da objedinjuje niz poboljšanja temeljenih na operativnim iskustvima s puškom CZ 805 Bren, koja je u operativnu upotrebu u češkim oružanim snagama uvedena ugovorima iz 2010. i 2013. (ukupno 17 678 pušaka) kao zamjena za jurišnu pušku vz. 58 (Sa-58). Prema određenim najavama 7. je mehanizirana brigada prva češka postrojba koja bi trebala biti opremljena puškom CZ 806 Bren.

(Foto: Česká zbrojovka)

Sustav rada na Brenu 2 i dalje se temelji na načelu plinske pozajmice s klipom kratkog hoda i rotacijskim zatvaračem, uz poboljšani regulator protoka plinova te blok zatvarača. Pozornost je dana i boljoj ergonomiji puške, koja se sada lakša 0,5 kg (masa prazne puške A1 sada je 3,1 kg, a A2 2,76 kg). Težina je puške bolje raspoređena u odnosu na CZ 805 Bren, koja je imala određenih problema s balansom težine posebice tijekom paljbe. Pištoljski je grip također dorađen, te je sada prilagođen različitim veličinama šake vojnika, pa se isporučuje u dvije veličine M i L. Određena poboljšanja provedena su i na teleskopskom kundaku od polimera koji se i dalje preklapa u desnu stranu. Značajnu promjenu doživio je regulator paljbe, koji sada ima tri položaja: ukočeno, jedinična i (duga) rafalna paljba. Više nema položaja za rafal od dva metka. Određena poboljšanja provedena su i na ručici za repetiranje, te na polugi za oslobađanje spremnika. Bren 2 će i dalje moći koristiti poluprozirne spremnike za streljivo od polimera, koji su kompatibilni s puškom M16. Na puški su s gornje i bočne strane postavljene Picatinny šine, na koje je moguće montirati razne ciljnike i drugu opremu.


Prema određenim najavama na Brenu 2 bit će moguće koristiti CZ 805 G1 podcijevni bacač granata 40 x 46 mm (može se skinuti i koristiti zasebno) koji se koristi i na puški CZ 805 Bren.


Igor SKENDEROVIĆ