Nova generacija izraelskog tenka Merkava

Izrael je otkrio detalje razvoja nove generacije svojeg glavnog borbenog tenka Merkava. Najnovija inačica nazvana je Merkava Mark (Mk.) 4 Barak, a koristit će se u uvjetima gerilske (protupobunjeničke) borbe. Bit će to prvi tenk koji će imati pametno misijsko računalo preko kojeg će se upravljati zadaćama tenkovske posade. Taj novi dodatak poboljšat će operativne sposobnosti oklopnih postrojbi i pretvoriti tenk u inovativno oružje.

(Foto: IDF)

Novi elementi tenka uključuju umjetnu inteligenciju, nadograđene senzore i sposobnosti virtualne stvarnosti (VR). Upravo napredna umjetna inteligencija smanjuje opterećenje posade i pomaže joj u preciznijem pronalaženju ciljeva i djelovanju po njima. “Napredne obrambene sposobnosti i primjena elektroničkih uređaja pripremit će članove posade za izvršavanje zadaća prema stupnju hitnosti,” rekao je visoki dužnosnik izraelskih snaga. Najveći je napredak u tome što će vojnici naučiti kako koristiti tenk s pomoću simulacije virtualne stvarnosti. To će im omogućiti sudjelovanje na stvarnim vježbama u svakom trenutku, što znači da će biti puno spremniji nego prije.
Kaciga za VR zove se Iron View, a vojnicima će omogućiti pregled okoliša iz unutrašnjosti borbenog vozila. Vojnici će, osim toga, s pomoću senzora jednostavno i učinkovito upravljati tenkom, čime će pridonijeti obrani.
Kacigu je razvila tvrtka Elbit Systems, a riječ je o tehnologiji koja se pod nazivom Helmet-Mounted Display (HMD) već koristi u zrakoplovima. Ubuduće će se koristiti i u oklopnim vozilima, tako što će biti generirana slika koja će omogućiti posadi pogled kroz oklopnu zaštitu i potpun pregled područja oko vozila. Zapovjednik i/ili vozač dobivat će nadzorne snimke područja oko vozila, visoke razlučivosti i bez kašnjenja, a klikom na gumb moći će dobiti videoprikaz ciljničke naprave s besposadne letjelice ili drugog izvora.
Ivan GALOVIĆ