Nova generacija japanskih OPV-a

(Ilustracija: ATLA)

Agencija za nabavu, tehnologiju i logistiku (Acquisition, Technology & Logistics Agency – ATLA) Ministarstva obrane Japana potvrdila je napredak planova vezano uz razvoj nove generacije odobalnog ophodnog broda namijenjenog Japanskim samoobrambenim pomorskim snagama.
U videoprilogu objavljenom 1. srpnja ATLA je navela da će se novi OPV-i temeljiti na modularnom konceptu. Imat će veće sposobnosti od OPV-a koji su trenutačno u uporabi, a koncept će povezivati segmente automatizacije, prilagodljivosti, modularnosti i održivosti plovila. OPV-i će imati manju posadu i uključivat će autonomne navigacijske sustave, kao i naprednu opremu za obavještajne, nadzorne i izvidničke misije. Bit će naoružani topovima i strojnicama malog i srednjeg kalibra, a imat će i višenamjenski hangar te prostor na palubi namijenjen modularnim elementima i kontejnerima u skladu s ISO standardom za misijske module. Brodovi će biti dizajnirani tako da imaju mali radarski odraz, budu jednostavni za održavanje i imaju malu potrošnju goriva.
Temelji cjelokupnog razvoja nove generacije japanskih ophodnih brodova udareni su 2019., kad su brodograđevne tvrtke Mitsubishi Heavy Industries (MHI) i Mitsui E&S Shipbuilding predstavile koncepte. MHI je objavio i osnovne brodograđevne značajke klase: istisninu pri punom opterećenju između 1500 i 2000 t, širinu 14 m i duljinu između 85 i 100 m. Očekuje se da će brodovi postizati maksimalnu brzinu veću od 25 čvorova. MHI na temelju tog koncepta OPV-a planira ponuditi i inačicu plovila namijenjenu zadaćama obalnih straža, ali ona će biti isključivo namijenjena izvozu.

Maja PTIĆ GRŽELJ