Nova sposobnost Središta – održavanje PzH 2000

Središte za obuku i doktrinu logistike (SzOiDL) Zapovjedništva za potporu, uz potporu Remontnog zavoda ZzP-a razvilo je Obuku obučavatelja za održavanje sustava kupole s naoružanjem i Obuku obučavatelja za održavanje hodnog dijela i pogonskog bloka samohodne haubice PzH 2000. Cilj je stvaranje baze obučavatelja u SzOiDL-u sposobnih za provedbu obuke osoblja nadležnih za obuku mehaničara za održavanje PzH 2000

Radi modernizacije i opremanja OSRH borbenim oklopnim vozilom, samohodnom haubicom PzH 2000 i uporabe u provedbi redovitih zadaća i onih u okviru angažiranja OSRH u misijama NATO saveza i EU-a, došlo je do potrebe razvoja sposobnosti u obuci iz periodičnog održavanja samohodne haubice PzH 2000. Stoga je Središte za obuku i doktrinu logistike, uz potporu Remontnog zavoda razvilo Obuku obučavatelja za održavanje sustava kupole s naoružanjem samohodne haubice PzH 2000 i Obuku obučavatelja za održavanje hodnog dijela i pogonskog bloka samohodne haubice PzH 2000. Cilj je stvaranje baze obučavatelja u SzOiDL-u sposobnih za provedbu obuke osoblja nadležnih za obuku mehaničara za održavanje PzH 2000. Razvojem sposobnosti SzOiDL-a za osposobljavanje i usavršavanje osoblja tehničke službe u održavanju ostvaruje se jedinstvo organizacije i standarda sposobnosti održavanja i pristupa u primjeni tehnika i postupaka.

U Remontnom zavodu razgovarali smo s polaznicima Obuke obučavatelja za održavanje sustava kupole s naoružanjem samohodne haubice PzH 2000. Tijekom dvadeset i pet dana obuke polaznici, odnosno pripadnici Središta za obuku i doktrinu logistike stekli su potrebna znanja i iskustva koja će prenositi polaznicima svojih obuka. Razgovarali smo sa satnikom Daliborom Vukasom, nastavnikom tehničke službe u SzOiDL-u o novim sposobnostima Središta. Objašnjava nam kako su instruktori u Odsjeku tehničke službe podijeljeni u dva tima. Jedan je obučen za održavanje hodnog dijela i pogonskog bloka PzH 2000, dok je drugi obučen za održavanje sustava kupole s naoružanjem PzH 2000. ”Obuka obučavatelja za održavanje hodnog dijela i pogonskog bloka PzH 2000 provedena je u prosincu prošle godine, a Obuka obučavatelja za održavanje sustava kupole s naoružanjem PzH 2000 u travnju. Teorijski dio obuke proveli su pripadnici Topničko-raketne pukovnije, dok su praktični dio proveli djelatnici Remontnog zavoda,“ kaže satnik Vukas. Upravo su mehaničari Remontnog zavoda najsposobniji za provedbu praktičnog dijela jer su znanje i inicijalna iskustva stekli na šestomjesečnoj obuci održavanja u Tehničkoj školi Bundeswehra u Aachenu 2015. godine. Usvajanjem teorijskih znanja od pripadnika TRP-a i praktičnih vještina od mehaničara Remontnog zavoda instruktori stječu najbolje kompetencije za provođenje obuke u Središtu. Osposobit će se novi pripadnici OSRH koji će obnašati dužnosti mehaničara PzH 2000 u korisničkom održavanju, odnosno prvi i drugi stupnjevi održavanja od ukupno šest. Prve obuke održavanja Središte će provesti već krajem svibnja, odnosno početkom lipnja radi upućivanja snaga OSRH u NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj. Satnik Vukas objašnjava kako će se paralelno provoditi obuka održavanja i kupole s naoružanjem i obuka održavanja hodnog dijela i pogonskog bloka PzH 2000. ”Zbog toga su obučena dva tima instruktora, ali i da zadaće budu ravnomjerno podijeljene,“ zaključuje satnik Vukas.

Instruktori koji su predviđeni za obuku održavanja sustava kupole s naoružanjem PzH 2000 izdvojili su vrijeme i rekli nam što za njih znači ova obuka. Desetnica Mihaela Iličić, prva instruktorica obučena za održavanje sustava DUOS, uspješnim završetkom ove obuke proširuje svoje sposobnosti i nameće se kao perspektiva Središta za obuku i doktrinu logistike. Desetnica Iličić pokazala nam je postupak rastavljanja zatvarača cijevi, konkretnije spremnik kapisli, što je samo jedan od koraka rastavljanja. ”Potrebno je dosta fizičke snage, ali ona unutarnja snaga i motivacija odrade pola posla.“ Velika joj je čast što je uspješno završila ovu obuku jer, kaže ”Središte ulaže u mene, a time automatski ulaže i u našu postrojbu, odnosno u budućnost Središta. PzH je perspektivno sredstvo koje zahtijeva puno znanja, truda, učenja i prakse. Sama je kupola 70 % vozila, kompleksna je i zahtijeva dugogodišnje učenje i stjecanje iskustva,“ dodaje desetnica Iličić. Da PzH 2000 traži dugogodišnje učenje potvrđuje i činjenica da je ovo treća obuka na PzH 2000 koju desetnica Iličić pohađa. Kaže kako su od mehaničara stekli vrijedno znanje, čak i izvan onog što im je potrebno, a sve kako bi što kvalitetnije provodili vlastitu obuku. ”Zahvalna sam djelatnicima Remontnog zavoda na prenesenom znanju i iskustvu koje dijele s nama, a najviše što su uvijek spremni i telefonski pomoći riješiti nedoumice i izazove pred kojima se nađemo,“ zaključuje desetnica Iličić.

Nadnarednik Miro Bušić pripadnik je Središta od samih početaka. Trenutačno je instruktor za UbS, no širenjem sposobnosti Središta predodređen je biti instruktor i za održavanje sustava kupole s naoružanjem PzH 2000. Nadnarednik Bušić potvrđuje koncept cijeloživotnog učenja te kaže kako je iznimno ponosan što je jedan od prvih instruktora koji će provoditi obuku održavanja PzH 2000. ”Pred nama stoji novi izazov, no iskustvo i znanje koje nam prenose mehaničari obećava da ćemo izazov uspješno svladati. Prvi susret s PzH 2000 bio mi je tijekom teorijskog dijela obuke, ali tek kad sam vidio PzH 2000 uživo shvatio sam u potpunosti kompleksnost vozila i njegova održavanje,“ kaže nadnarednik Bušić dodajući kako je ovo samo jedna od novih sposobnosti Središta te da će ih u budućnosti biti još. ”Vozilo je tehnički specifično i zahtjevno, no svakodnevnim radom upoznajemo vozilo, slijedimo propisane korake i postižemo automatizam. Ključ je u preciznosti i detaljima. Motivacija nam je na visokoj razini, u potpunosti se dajemo kako bismo stekli što više znanja i vještina,“ zaključuje nadnarednik Bušić.

TEKST i Foto Jelena Dedaković